Afbeelding

NENCO Food Group vestigt zich in Lansingerland

Actueel 673 keer gelezen

Lansingerland – Met de komst van NENCO Food Group krijgt Lansingerland er een groot en mooi bedrijf bij aan de Huygensstraat in Berkel en Rodenrijs. Eigenlijk komen er gelijk meerdere bedrijven bij die met elkaar onder één dak zullen komen, want NENCO Food Group bestaat uit verschillende bedrijven die allemaal naar Berkel en Rodenrijs verhuizen.

Momenteel is het pand van 15.000 m2 nog volop in aanbouw. De verwachting is dat het bedrijf vanaf juni operationeel zal zijn vanaf de nieuwe locatie. Met deze stap zullen voortaan de bedrijven binnen de NENCO Food Group samen gehuisvest zijn. Dit moet zorgen voor een efficiëntere manier van werken en naar verwachting ook voor vacatures, die binnen het bedrijf vrij zullen komen. Met directeur-eigenaar Lars Nenzel blikken we terug op het 125-jarig bestaan van NENCO Food Group en kijken we vooruit naar de verhuizing. Een uitgebreide rondleiding in het nieuwe pand heeft onze nieuwsgierigheid gewekt! De komende weken tot aan de opening nemen we jullie daarom stapsgewijs mee in het ontstaan van NENCO Food Group en geven we een inkijk bij de verschillende bedrijven die eronder hangen.

Ontstaan van NENCO Food Group

NENCO Food Group bestaat uit meerdere bedrijven: Trouw BV, Dafco BV en De Molukken BV. Vorig jaar is het bedrijf Rosies Food hier nog aan toegevoegd. Al deze bedrijven houden zich bezig met de verwerking en verkoop van bewuste en gezonde voeding. Het hoofdkantoor van NENCO zit nu nog in de Piekstraat, in Rotterdam, op het eiland van Feijenoord, vlakbij De Kuip.

Introductie

Trouw BV is een graanverwerkend bedrijf, of eigenlijk een molen wanneer je het zo wilt noemen. De ouderwetse omschrijving uit de tijd dat het bedrijf ooit is begonnen is nog steeds ‘grutterij- en spliterwtenfabriek’. Naast boekweit en peulvruchten (o.a. erwten, spliterwten en bonen) worden er tal van grondstoffen verwerkt die van nature glutenvrij zijn. Boekweit is een oer-Hollands gewas en was vroeger hét volksvoedsel in Nederland. Een belangrijk kenmerk van boekweit is dat het van nature glutenvrij is. Steeds meer mensen in de westerse wereld zijn allergisch voor gluten. Dit noemt men ook wel intolerantie. Mensen met glutenintolerantie moeten een glutenvrij dieet volgen als enige remedie tegen de klachten waar zij last van hebben. Besmetting met gluten gaat in productieprocessen van voedselbereiding echter zeer gemakkelijk. Een groot voordeel van Trouw was dan ook dat het bedrijf in al die jaren dat het bestaat met name boekweit en peulvruchten heeft verwerkt en geen enkel glutenbevattend graan heeft verwerkt, waardoor de fabriek dus altijd al geheel glutenvrij is geweest. Als gevolg van meer bewustwording over coeliakie (zoals glutenintolerantie officieel heet) ontstond er vanaf de jaren ’90 steeds meer vraag naar glutenvrije producten. De laatste jaren is deze vraag nog verder gestegen, doordat steeds meer consumenten uit overtuiging voor glutenarme of glutenvrije producten zijn gaan kiezen én omdat boekweit, evenals andere oergranen, worden herontdekt. Dit komt door een groeiende interesse in een gezondere en meer bewuste levensstijl. Als bedrijf dat uitsluitend glutenvrije productie kent, vond de industrie gemakkelijk haar weg naar Trouw BV als gecertificeerd bedrijf om glutenvrije ingrediënten te kunnen leveren. Bedrijven die glutenvrije producten wilden maken, kochten de grondstoffen bij Trouw BV. Voor sommige van deze klanten bleek dit echter niet voldoende uitkomst. De bedrijven kochten dan wel glutenvrije grondstoffen bij Trouw, maar verwerkten deze in hetzelfde bedrijf waar ook niet-glutenvrije producten worden geproduceerd. Je raadt het al, dat ging niet goed. Al gauw kwam er besmetting met gluten van producten bij deze klanten, waardoor deze producten niet meer als ‘glutenvrij’ mochten worden verkocht. Reden genoeg dat deze bedrijven daarom bij Trouw aan de deur klopten met de vraag of de producten in de grootverpakkingen, zoals deze normaal worden geleverd door Trouw, ook in consumentenverpakkingen konden worden geleverd én het liefst onder hun eigen naam (private label). Dat was het ontstaan van het tweede bedrijf binnen NENCO Food Group, Dafco BV, nu nog gevestigd in Schiedam. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verpakken van glutenvrije en allergievriendelijke voedingsmiddelen in consumentenverpakkingen. Waar Trouw haar producten uitsluitend in grootverpakking, als ingrediënt, aan producenten van voedingsmiddelen levert, levert Dafco haar producten in kleinverpakkingen voornamelijk aan winkelketens. In de loop van de tijd is Dafco steeds meer een expert geworden op het gebied van complete concepten met glutenvrije en gezonde consumentenproducten. In iedere pannenkoeken- of poffertjesmix hoort bijvoorbeeld boekweitmeel te zitten, glutenvrij of niet. “Grote kans dat wanneer je dit soort producten koopt, je ook al eens producten van ons hebt gegeten”, aldus Lars. Het derde bedrijf binnen NENCO Food Group heet ‘De Molukken’. Per toeval was ‘De Molukken’ het buurbedrijf van Dafco in Schiedam. De Molukken zijn gespecialiseerd in kruiden, specerijen en rijsttafelartikelen en import en export van granen, zaden en peulvruchten. Anders dus dan de activiteiten van Trouw en Dafco, maar wel een foodbedrijf en met een prachtige historie die teruggaat tot 1928. Ooit was ‘De Molukken’ een bedrijf van Lars’ stiefvader, die hem veel heeft bijgebracht. Tijdelijk was het bedrijf uit de familie verkocht. Toen De Molukken te koop kwamen, was het eigenlijk vooral de bedoeling de huisvesting voor Dafco als uitbreidingsmogelijkheid te gaan gebruiken. In 2023 werd het bedrijf Rosies, een producent uit Brabant van glutenvrije granola’s, toegevoegd aan de groep. De basis voor deze producten is glutenvrije haver en laat Trouw daar nou juist ook heel goed in te zijn. Over De Molukken, Dafco, Trouw en Rosies vertellen we meer in de komende weken.

Bio met de paplepel – ondernemer Lars Nenzel

In het begin van zijn carrière was Lars al bezig met biologische producten. Op zijn veertiende mocht hij tijdens schoolvakanties al meehelpen en leerde ik het molenaarsvak bij Trouw kennen. Trouw produceerde toen al ook biologische producten en was daarmee een van de eerste bedrijven in Nederland die zich met bio bezighouden. “Toen ik later voor mezelf begon was ik een van de eersten met biologische gummibeertjes en biologische Japanse rijstzoutjes op de markt”, vertelt Lars. Na zijn studie en aansluitend te hebben gewerkt bij bedrijven in het buitenland, startte hij na zijn terugkeer in 1998 als zelfstandig ondernemer met een import/exportbedrijf. Dit bedrijf werd later in 2008 de basis voor het huidige Dafco. Trouw was destijds een bedrijf van zijn stiefvader. Toen Lars hoorde dat zijn stiefvader Trouw zou verkopen, mocht hij ook een bod uitbrengen en werd Trouw in 2001 van hem. Zo gebeurde het dat de verschillende bedrijven aan elkaar werden gelinkt en onder een holding kwamen, namelijk NENCO Food Group. Doelstelling is door te groeien als leverancier van gezonde, bewuste en duurzame voeding en zodoende is het zeer zeker denkbaar dat er nog meer bedrijven in de toekomst onder NENCO Food Group zullen komen.

We kijken uit over de natuur en produceren natuurlijk duurzaam

De nieuwe locatie

De holding maakte de laatste jaren een flinke groei door waardoor de huidige locaties te klein zijn geworden voor de activiteiten van de afzonderlijke bedrijven van de groep. Na verschillende plekken rondom Rotterdam te hebben bekeken, bleek de ideale locatie dichterbij dan gedacht. Eigenaar Lars Nenzel woont in Berkel en Rodenrijs en bij het uitlaten van de hond liep Lars door het gebied waar nu de nieuwbouw van NENCO Food Group wordt gerealiseerd. Destijds was het nog een grasveld. “Ineens dacht ik hoe onwijs gaaf zou het zijn om met je kantoor van je bedrijf over een polder uit te kijken en alle activiteiten onder één dak te hebben, terwijl we de hele dag bezig zijn met het creëren van natuurlijke en bewuste voeding. Letterlijk uitkijken over de natuur en tegelijkertijd natuurlijke producten maken. Hoe mooi zou dat zijn? Een droom die uiteindelijk uitkwam. Een kavel van 15.000 m2 waar in juni alle vier de bedrijven onder één dak zullen komen. Nog mooier is dat er 1.600 zonnepanelen op het dak komen te liggen en dat NENCO Food Group hierdoor met zonne-energie bijna CO2-neutraal haar producten zal kunnen produceren. Hoe cool en duurzaam is dat, wanneer je natuurlijke, bewuste en gezonde voeding ook nog eens zo duurzaam kunt maken?”, zegt Lars verwachtingsvol. Over de indeling en routing van de interne processen in het pand is goed nagedacht. De indeling binnen het pand houdt in dat in een gedeelte van het pand de molen is ondergebracht, dus daar waar de grondstoffen worden verwerkt tot ingrediënten. In een ander deel van het pand komt de mengafdeling waar de bakmixen en ook specerijen- en kruidenmengsels (in een separate ruimte) worden gemengd. Vervolgens heb je in het midden van het pand de verpakkingscentrale waar alle verpakkingsmachines staan. Hier zullen de consumentenverpakkingen worden gemaakt. Ook de bakkerij waar de granola’s zullen worden gebakken, krijgt een eigen gedeelte in het pand, waar het heerlijk zal ruiken naar versgebakken granola’s. Alle productieafdelingen komen uit op een groot magazijn. Dit zal bestaan uit aparte opslaghallen. Waarbij een deel gekoeld kan worden en waar de grondstoffen bewaard zullen worden. Er zal gebruik worden gemaakt van moderne stellingsystemen waaronder pushback en verrijdbare stellingen, in combinatie met een geavanceerd warehousemanagementsysteem. Hierdoor zal er plek zijn voor 5000 pallets en kan in het koelbare deel van het magazijn 1,2 miljoen kilo grondstof worden opgeslagen. Via de logistieke hal met daaraan laad- en losdocks kunnen de in- en uitgaande goederen veilig en gemakkelijk worden gelost en geladen. Inmiddels is men druk bezig met de bouw. Dagelijks zijn de veranderingen zichtbaar en worden er grote stappen gezet naar de realisatie van de bouw. De verwachting is dat het gebouw eind mei dit jaar klaar zal zijn en in juni in gebruik zal worden genomen.

Vacatures

De verhuizing van de verschillende locaties naar Berkel en Rodenrijs zorgt voor vacatures die vrij zullen komen. Sommige werknemers zullen, zoals het lijkt, helaas niet meeverhuizen omdat de nieuwe locatie een te grote stap voor hen betekent wat betreft afstand tussen wonen en werken. Er komen hierdoor naar verwachting verschillende plekken vrij zoals bijvoorbeeld vacatures voor machinebediendes met technische affiniteit in de molen of bij de kleinverpakkingmachines, collega’s voor inpakwerk, logistieke collega’s, planners en mensen die het leuk zouden vinden in de bakkerij te werken en daar de granola’s te mengen en te bakken. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bieden wij kansen met passend werk. Begin maart kunnen jullie meer lezen over het bedrijf De Molukken en worden de vacatures die hier vrij komen verder toegelicht. Houd deze krant in de gaten! Lijkt het je leuk bij NENCO Food Group te komen werken en ben je wellicht al geïnteresseerd in een van de vrijkomende vacatures of wil je gewoon meer weten over de bedrijven en hun activiteiten neem dan vrijblijvend alvast eens contact op.

Bel gerust naar 010-4866332 en vraag naar Hélène de Haan of mail ons: hr@nenco.eu.

www.nenco.eu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant