Ria van Dam heeft dertig jaar lang interviews gehouden met Buurtenaren en daar vorig jaar een mooi boek van gemaakt.
Ria van Dam heeft dertig jaar lang interviews gehouden met Buurtenaren en daar vorig jaar een mooi boek van gemaakt.

‘Verhalen uit de Katwijkerbuurt’ weer te koop

Actueel 313 keer gelezen

Regio - Het boek ‘Verhalen uit de Katwijkerbuurt’ was even uitverkocht maar is weer te koop, omdat de schrijfster een tweede druk heeft late maken. Het is te koop bij Van Atten in Berkel en Pijnacker voor 29,95 euro.

Het is een prachtig boek met harde kaft waarmee je in de Sinterklaastijd prima voor de dag kunt komen. Het boek dat is geschreven door Ria van Dam-Van der Graaf. Zij is de echtgenote van natuurcineast JanChris van Dam, een geboren Katwijkerbuurtbewoner. Ria kwam uit Zoetermeer maar als echtgenote van JanChris werd ze al snel een liefhebber van de historie en van mooie verhalen uit en over de Katwijkerbuurt. Meer dan dertig jaar maakte ze mooie interviews voor het Buurtkrantje. Deze interviews en allerlei andere mooie verhalen heeft ze gebundeld tot een boek van rond de tweehonderd pagina’s.

De Katwijkerbuurt was altijd een prachtig buurtschap tussen Pijnacker en Zoetermeer. Het loopt van de Nieuwkoopseweg/Vlielandseweg in Pijnacker tot voorbij de Berkelseweg richting Zoetermeer en Berkel. Aan de Berkelseweg had je het kruidenierswinkeltje van Otto van der Vorm die de bijnaam Otje Kapotje verwierf omdat hij als een van de eersten condooms verkocht. Weliswaar onder de toonbank vandaan, maar toch! Een bindend element is de Buurtvereniging die is voortgekomen uit de IJsvereniging.

Heel veel Buurtenaren van toen en nu komen aan het woord: Burgen, Bulken, Hulsten, Van Leeuwens in soorten en maten, Zegwaarden, Dropperts, Hofmannen, Dijkshoorns, enzovoort. De eerste die Ria destijds aan de tand voelde was de vader van Jan Duijnisveld die in de S-bocht van de Katwijkerlaan woonde. Duijnisveld senior vertelde dat hij naar de bovenverdieping verkaste toen Jan en Rita het bedrijf overnamen. Dat vond de oude Duijnisveld prima, als Jan dan maar wel de bomen zo kort hield dat hij er overheen kon blijven kijken. Zo wemelt het boek van de oude verhalen en anekdotes. Natuurlijk komt ook het legendarische Café Het Baarsje aan bod, met eerst de familie Kouwenhoven als uitbater en later Jan Hulst en zijn vrouw Co. Een illustere Buurtbewoner was ook kunstenaar A.M. Bruggeman wiens beeldhouwwerk her en der in Pijnacker nog te bewonderen en te beklimmen is.

Ria bewaart aan heel veel interviews prachtige herinneringen. Ze trok er gewoon iedere keer, vaak samen met JanChris, een avond, een ochtend of een middag voor uit. Ze nam de gesprekken op met een recordertje zodat ze geen detail hoefde te missen. Ieder verhaal nam zo met uitwerken erbij wel een paar dagen in beslag. Het leven was niet altijd even rijk maar wel goed in het Katwijksebuurtse land. Dat straalt af van al die oude verhalen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant