Het Rottecafé met sprekers en gasten op bezoek bij Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. (Foto: AvdH)
Het Rottecafé met sprekers en gasten op bezoek bij Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. (Foto: AvdH)

Rottecafé bezoekt jarig Hoogheemraadschap

Actueel 378 keer gelezen

Rotterdam/Lansingerland – Het Rottecafé streek op maandag 11 september neer bij Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) in Rotterdam. Het waterschap is onder andere verantwoordelijk voor het waterbeheer in de omgeving van de Rotte en viert dit jaar het 750-jarig bestaan. Een prima locatie dus voor de netwerkbijeenkomst die vier keer per jaar wordt gehouden op initiatief van Stichting Plezierrivier de Rotte.

Door Andrea van der Houwen

Toon van der Klugt (Dijkgraaf HHSK) verrast de gasten van het Rottecafé met zijn nieuwste video in de serie ‘Tijd met Toon’ over de Rotte. Een betere introductie kun je niet bedenken voor de ondernemers, bewoners en afgevaardigden van organisaties en gemeenten die zich rondom de Rotte bevinden. Van der Klugt verstaat de kunst om, in een kort tijdsbestek en geïllustreerd met prachtige beelden, heel vlot en duidelijk de geschiedenis van deze rivier te schetsen. Hij noemt de voormalige veenrivier: levensader, boezemrivier, handelsroute en plezierrivier. “In de laatste tien jaar is er wel iets veranderd. Het beheer is gekanteld van water afvoeren naar water vasthouden”, zegt Van der Klugt die uitlegt welk thema het waterschap koos voor de verjaardagviering. “Wij gebruiken die magische verjaardag als een middel om ons werk bekender te maken bij de mensen.”

Waterkwaliteit
Marit Meijer (Ecoloog HHSK) legt uit hoe men de waterkwaliteit meet. “Hoe weet je nou eigenlijk hoe het gaat met het water? Wij stellen daarvoor doelen waar rivieren, kanalen, plassen, sloten en vennetjes aan moeten voldoen en houden bij hoe hierop gescoord wordt. Het ideaalbeeld is natuurlijk gevarieerde begroeiing langs alle oevers met open water in het midden en een gezonde en gevarieerde visstand. Vooral waterplanten zijn hierbij heel belangrijk en mijn boodschap is dan ook: Wees zuinig op de waterplanten!” Meijer vertelt dat je de waterkwaliteit van de Rotte op verschillende manieren kan beïnvloeden. “Een voorbeeld van een knelpunt hierbij is de inlaat van water uit de polders. De Rotte ligt immers hoog in het landschap en de gemalen brengen het water van de omliggende polders op die Rotte. Daardoor wordt de rivier belast met stoffen uit de landbouw. Er is bij de Leuvehaven een nieuwe inlaat gemaakt, door hier relatief ‘minder fosfaathoudend zoet water uit de Nieuwe Waterweg in te laten, wordt het water in de Rotte ‘verdund’”.

Molenaar
Halverwege het programma met de gastsprekers interviewt Mariëlle van den Berge van Plezierrivier de Rotte Johan Ottevanger. Tot september vorig jaar was hij molenaar van de Bovenmolen, een van de molens van de molenviergang in Zevenhuizen. Ottevangers zoon Jan (de zevende generatie!) is tegenwoordig eindverantwoordelijk voor de molen. Ottevanger is zichtbaar trots als hij vertelt dat prinses Beatrix aanwezig was bij de feestelijkheden tijdens de overdracht van het molenaarsambt van vader op zoon. Als bestuurslid van de vereniging Molenvrienden Rottemerengebied zet de oud-molenaar zich in voor het in stand houden van de molens en alles wat daarbij komt kijken. “Ik weet niet beter dan dat ik ben geboren in de molen en heb misschien in mijn hele leven maar dertig keer buiten de molen geslapen. Met de molenviergang hebben we een draaischema van 26 zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Op Open Monumenten dag zouden we tot ‘s avonds 22.00 uur draaien, maar er was helaas onvoldoende wind”, besluit Ottevanger die nog uren door had kunnen praten over het molenaarschap. “Kom eens naar het molenmuseum in Zevenhuizen, leuk om te combineren met een wandeling of een activiteit in het Rottemerengebied”, doet Ottevanger nog snel een oproep.

Beleveniswijzer
Mary Gerritse-Deijsselberg van de Werkgroep Ommoordsevel Open & Groen neemt de aanwezigen denkbeeldig mee naar dit stukje natuur aan de rand van de grote stad. “Wij zetten ons in om mensen alles van dit gebied te laten zien waardoor zij het meer gaan waarderen”. Het is van oorsprong een veenmoeras met grondwater vlak onder de oppervlakte. “Waterbeheer speelt hier een belangrijke rol”, vervolgt Gerritse-Deijsselberg die kaartjes uitdeelt met informatie over de beleveniswijzer waarin alle achtergrondinformatie aan de orde komt.

De laatste spreker, Jan Oosterling, is adviseur vrijetijdseconomie en gebiedsontwikkeling. Hij werkte mee aan het Landschapspark de Rotte en doet verslag van een recente opdracht voor een project in Saoedie-Arabie. Een delegatie kwam daarvoor inspiratie opdoen bij de Rotte. Het Rottecafé wordt hiermee afgesloten met een internationaal tintje.

Ottevanger is zichtbaar trots als hij aan Mariëlle van den Berge vertelt over het bezoek van prinses Beatrix. (Foto: AvdH)

Uit de krant

Uit de krant