Henriëtte (l) en Ellis zijn de coördinatoren van Home-Start in Lansingerland. (Foto: AB)
Henriëtte (l) en Ellis zijn de coördinatoren van Home-Start in Lansingerland. (Foto: AB)

Home-Start Lansingerland bestaat 12,5 jaar!

Actueel 332 keer gelezen

LANSINGERLAND – De afgelopen 12,5 jaar heeft Home Start Lansingerland heel wat gezinnen een steuntje in de rug gegeven. Soms loopt het even niet zo lekker in het gezin. Ervaren en opgeleide vrijwilligers van Humanitas Home-Start bieden opvoed, - en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen. Om dit te kunnen blijven doen, zijn er altijd extra vrijwilligers nodig. “Zonder vrijwilligers zijn we nergens”, zegt een van de coördinatoren Henriëtte Staarthof. 

Door Amel Bali

30 jaar geleden begon Home- Start in Nederland als onderdeel van Humanitas. Inmiddels is Home-Start in meer dan 160 gemeenten actief. Gemotiveerde vrijwilligers worden ingezet in gezinnen om op een informele manier hulp te bieden. Coördinator Henriëtte Staarthof was er vanaf het eerste moment bij betrokken. Humanitas had op dat moment één activiteit in Lansingerland, namelijk het bieden van hulp bij de administratie. Er kwamen steeds meer signalen binnen om ook iets op te zetten voor gezinnen, dat werd Home-Start. In de beginjaren moest je een kind in de leeftijdscategorie tot 6 jaar hebben, om in aanmerking te komen voor hulp vanuit Home-Start. In 2017 werd de doelgroep uitgebreid van 0 t/m 15 jaar en later t/m 18 jaar. Inmiddels kun je vanaf de zwangerschap al bij Home-Start terecht. In 2017 kwam er een tweede coördinator, Ellis Neeleman.

Meerwaarde
Het komt voor dat gezinnen tegenwoordig pas in een later stadium in beeld komen bij de hulpverlening. Volgens de coördinatoren heeft dit onder andere te maken met de bezuinigingen bij verschillende instanties, die gezinnen doorverwijzen naar Home-Start. Home-Start komt nog echt bij de mensen thuis”, zegt Ellis. Volgens haar is dit een meerwaarde omdat de vrijwilligers op deze manier het gezin van dichtbij meemaken. De meeste hulpverleners werken tegenwoordig op afstand. In Lansingerland zijn de gezinnen die zich aanmelden bij Home-Start heel divers. “Echt een doorsnee van de samenleving”, zegt Henriëtte. Het zijn vaak gezinnen die geen netwerk hebben of familie die verder weg woont. Ze zijn vaak onzeker. Het is dan fijn als er een vrijwilliger langs komt die samen met jou kan kijken wat er goed gaat en even een steuntje in de rug biedt. “Als het met de ouder beter gaat, merken kinderen dat ook”, luidt de filosofie. Als voorbeeld noemen de coördinatoren een moeder, die het moederschap heftig vond. Ze had een goede baan en alles op orde, maar de familie woonde in het buitenland. Ze was heel onzeker over het moeder worden. Die onzekerheid bleef ook na de geboorte. Ze zat niet lekker in haar vel, waardoor ze dit weer afreageerde op haar partner. Door de hulp van een vrijwilligster is ze gegroeid in het moederschap, omdat ze iemand had met wie ze kon overleggen, tegen wie ze kon praten over haar onzekerheden en iemand die haar steunde. De vrijwilligster is later ook als een oma voor het kindje geworden en ze hebben tot op de dag van vandaag nog steeds contact. “Het is mooi om te zien dat er ook echte vriendschappen kunnen ontstaan”, zegt Henriëtte.

Meer vrijwilligers nodig
Goed kunnen luisteren en goed kunnen inleven zijn belangrijke eigenschappen van vrijwilligers die Home-Start zoekt. 2 Uur per week is vaak al genoeg. “Het levert vrijwilligers ontzettend veel voldoening op. We hebben vrijwilligers echt zien groeien”, zegt Henriëtte.

Vrijwilligers krijgen een training die er vooral op gericht is om de vrijwilliger te leren kennen en voor de vrijwilliger om Home-Start te leren kennen. Op deze manier kunnen de coördinatoren een goede match maken met ouders die hulp nodig hebben. Vrijwilligers mogen ook altijd een voorkeur aangeven voor de doelgroep die ze willen helpen. Bijvoorbeeld alleen ouders van pubers of alleen ouders met een baby. “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat een vrijwilliger een vrijwilliger blijft die werk doet die hij of zij leuk vindt”, zegt Ellis. Vrijwilligers moeten vooral goed kunnen luisteren en zich kunnen inleven in een ander. Vaak is twee uurtjes per week al voldoende om een ander gezin te helpen. Wil je meer informatie of je aanmelden als gezin of vrijwilliger? Neem dan contact op met een van de coördinatoren: Henriëtte Staarthof: 0610026711 of Ellis Neeleman 06-24361018 e-mail: home-start.lansingerland@humanitas.nl .

Uit de krant

Uit de krant