Met een stand stond coördinator: Mathilde Boomstoppel in de speeltuin en dat trok wel wat bekijks. (Foto: AB)
Met een stand stond coördinator: Mathilde Boomstoppel in de speeltuin en dat trok wel wat bekijks. (Foto: AB)

Steunouder viert eenjarig bestaan in Lansingerland

Actueel 463 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Steunouder bestaat één jaar in Lansingerland en dat werd afgelopen woensdag gevierd in speeltuin de Kievit. Met een stand stond coördinator: Mathilde Boomstoppel in de speeltuin en dat trok wel wat bekijks. Verschillende mensen kwamen nieuwsgierig vragen wat Steunouder precies is. 

Door: Amel Bali

Terwijl de kinderen iets te drinken krijgen en heerlijk konden genieten van een suikerspin of een appel, kregen de ouders een goodiebag met meer info over Steunouder. “Gistermiddag heb ik als een top midddag ervaren, er was een gezellige sfeer. Mensen waren oprecht geïnteresseerd in Steunouder”, zegt Mathilde. Ze heeft mooie gesprekken kunnen voeren en informatie kunnen verspreiden. “Ik hoop op nieuwe steunouders, die we mogen koppelen aan gezinnen die een extra steuntje in de rug zo verdienen.” 

Steunouder
Gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen hulp krijgen van steunouders. Dit zijn vrijwilligers. Ouders, of alleenstaande ouders, kunnen soms door verschillende omstandigheden hun kind niet voldoende tijd en/of aandacht geven, ook al willen ze dit wel heel graag. Dit kan verschillende redenen hebben bijvoorbeeld ziekte, of omdat de ouders geen netwerk om zich geen hebben. Een steunouder kan hier een oplossing bieden. Een dagdeel of twee in de week, kunnen de ouders worden ontlast Het kind krijgt een leuke tijd en de ouders zijn geholpen. Het afgelopen jaar is er hard aan de weg getimmerd met Steunouder. “We hebben ons best gedaan zichtbaar te worden voor zowel vraag- als steunouders. We merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Ouders die inzien dat er veel mogelijk is in het voorliggende veld. Dat de vrijwillige, laagdrempelige steun die Steunouder biedt, zo fijn en helpend kan zijn”, zegt Mathilde. Vooral de mond tot mond reclame leidt tot een toename van steunouders.

Uit de praktijk
Verschillende steunouders geven aan dat de hulp die ze bieden een verrijking voor het eigen leven is en tegelijkertijd voldoening geeft omdat je een ander kan helpen. Joyce is een goed voorbeeld van iemand die door hulp van een steunouder, een persoonlijke groei heeft doorgemaakt. Joyce heeft sinds haar steun van Wendel, de steunouder, de kans om zich te richten op haar persoonlijke groei. Zowel in het kader van persoonlijke problematiek waar zij aandacht en tijd voor nodig had, als voor groei in het kader van werk. Inmiddels ervaart Joyce de lucht en ruimte om toe te komen aan verwerking van haar persoonlijke zorgen. Daarnaast is het haar dankzij de steun van de steunouder gelukt een baan te vinden en kan zij nu weer volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Dit was voor Joyce heel belangrijk. Door het ontbreken van een sociaal netwerk waar Joyce op terug kan vallen, zou het haar zonder de steunouder niet gelukt zijn al deze doelen te realiseren. Echt een steuntje in de rug dus! En niet onbelangrijk, haar dochtertje heeft het geweldig naar haar zin bij de steunouder. Spelen met de andere kinderen, de aandacht en tijd die ze krijgt, ze geniet ervan! Ook Esther heeft zich onlangs aangemeld voor hulp. Nathalie is een werkende alleenstaande moeder, zonder netwerk waar ze op terug kan vallen. Het lukt haar niet om alle ballen in de lucht te houden. Ze ervaart het ouderschap als pittig. Eerder volgde ze al een cursus ‘Stevig ouderschap’ van Centrum voor Jeugd en Gezin. Door de hulp van een steunouder, hoopt ze dat haar zoontje een leuke tijd heeft. In die tijd wil Esther weer even bij kunnen tanken om er weer helemaal voor hem te zijn, ook Nathalie kan het steuntje in de rug goed gebruiken. Inmiddels zit ze in een kennismakingsfase met een steunouder. We hopen op een goede match!

Vooruitblik
Het komende jaar zal Mathilde Boonstoppel, coördinator Steunouder Lansingerland, zich vooral richten op de groei van Steunouder in Lansingerland. Een eerste jaar is zaaien, bekendheid krijgen en zichtbaar worden. “Nu hopen we hiervan de vruchten te mogen gaan plukken en alle gezinnen en kinderen die zelfs al op de wachtlijst staan, te helpen aan een fijne steunouder!”

Uit de krant

Uit de krant