Juf Anneke tussen de scholieren van groep 7 en 8 van De Vuurvogel. (Foto: AB)
Juf Anneke tussen de scholieren van groep 7 en 8 van De Vuurvogel. (Foto: AB)

Na 43 jaar in het onderwijs neemt juf Anneke afscheid

Actueel 1.080 keer gelezen

BERGSCHENHOEK – Na 43 jaar gewerkt te hebben als leerkracht in Bergschenhoek, nam Anneke Albers afgelopen week afscheid van de kinderen en ouders van OBS Vuurvogel. Anneke is met pensioen. Niet omdat ze zich oud voelt, maar vooral om te genieten van vakanties en meer tijd te hebben voor haar hobby’s. Op haar laatste werkdag afgelopen donderdag spraken we haar nog even. “Het voelt nog zo onwerkelijk. 43 Jaar is omgevlogen”, zegt Anneke.

In eerste instantie wilde Anneke remedial teacher worden, maar vroeger moest je eerst nog een tijd in het onderwijs werken, daar is ze nooit meer weggegaan. In 1980 kwam Anneke voor het eerst voor de klas te staan. Destijds was er een overschot aan basisschool leerkrachten en dus niet gemakkelijk om een baan te vinden. Haar eerste baan was bij de Sparrenhoek. Anneke weet nog heel goed dat ze een proefles moest geven. Ze koos ervoor om een proefles muziek te geven, dat viel goed in de smaak, ze mocht blijven. Ze verving een juf die met zwangerschapsverlof ging. De Sparrenhoek was destijds de enige openbare school in Bergschenhoek. Nadat in 1985 de kleuterschool en de lagere school werden samengevoegd tot basisschool, ging Anneke ook les geven aan de kleuters. “Dat was ook erg leuk om te doen.” Toen haar oudste zoon werd geboren wilde Anneke graag parttime gaan werken, dat bestond in 1989 nog nauwelijks in het onderwijs. Anneke was een van de eerste leerkrachten op de Sparrenhoek die na haar zwangerschapsverlof, een voorstel indiende om parttime te gaan werken. “Dat was best wel uniek, er moest zelfs over vergaderd worden. Tegenwoordig is het heel normaal”, vertelt Anneke.

Verschillende taken
Anneke heeft daarnaast ook bij openbare Jenaplanschool de Tuinen gewerkt, waar ze ook Ib’er was. In 2012 gingen de twee openbare scholen De Tuinen en de Sparrenhoek fuseren en werden samen OBS Vuurvogel, waar Anneke tot vorige week nog heeft gewerkt en waar ze bij de kinderen ook lang bekend stond als handvaardigheid juf. In de afgelopen jaren heeft ze vrijwel aan alle groepen les gegeven en is ze ook een tijdje adjunct-directeur op de Sparrenhoek geweest en ICT coördinator, toen de computers een opmars in het onderwijs maakten. De leukste groepen om les te geven vindt Anneke toch wel de combinatiegroep 5/6. “De kinderen zijn al vrij zelfstandig, maar tegelijkertijd kun je ze nog veel leren, ze hebben zoveel interesses.”

Herinneringen
Haar mooiste herinneringen van de afgelopen 43 jaar is vooral het contact met de leerlingen en de ouders en de fijne sfeer in het team. “De kinderen zijn zo open en spontaan, je kan echt iets voor ze betekenen. Dat vind ik het mooiste. Over het algemeen zitten er nog vele namen en kinderen in haar hoofd, die haar zijn bijgebleven. Vooral kinderen waar iets bijzonders mee aan de hand was. Ze heeft zelfs al meerdere keren les gegeven aan kinderen, waarvan de ouders ook nog les van haar hebben gehad. De hoogtepunten vindt Anneke toch wel de bijzondere momenten in een schooljaar, zoals de kerstviering en het zomerfeest. De saamhorigheid tussen de verschillende ouders en leerlingen vind ik heel mooi om te zien”, zegt Anneke.

Genieten
Na zoveel jaar ervaring zou Anneke de nieuwe leerkrachten in het basisonderwijs mee willen geven om vooral de tijd te nemen om de kinderen te leren kennen. Om de kinderen goed te leren kennen, is het contact met de ouders belangrijk vindt Anneke. “Goed contact met de kinderen en met de ouders is de basis van alles.” Na het afscheid van de afgelopen week gaat Anneke voor het eerst in haar leven buiten het hoogseizoen op vakantie, naar Zuid Frankrijk. Ze heeft er veel zin in. Met haar vrije tijd weet ze wel raad. Ze gaat haar hobby’s weer oppakken, die er de laatste jaren bij ingeschoten zijn zoals het sporten en tekenen en schilderen. Ze verheugt zich in ieder geval op het uitslapen. “Het vroege opstaan is nooit mijn hobby geweest”, zegt ze lachend.

Uit de krant

Uit de krant