Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers en  een aantal fietsers en begeleiders. (Foto: PR)
Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers en een aantal fietsers en begeleiders. (Foto: PR)

“De Roparun is een avontuur voor het leven”

Actueel 466 keer gelezen

Bergschenhoek – De meeste mensen zullen er wel eens van gehoord hebben: de Roparun. De Roparun is een estafetteloop die start vanuit Twente en finisht in Rotterdam, waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd.

“Het was fantastisch, ik heb echt genoten!” vertelt Josien Beekwilder, sportmasseur bij Team 40 Daniël den Hoed, enthousiast, die inmiddels alweer onderweg is naar de Alpe d’Huzes om daar haar vriend aan te moedigen. 

Voorbereiden
“Via mijn overbuurman kwam ik in contact met Mario de Koning, zijn team zocht nog een sportmasseur. Mijn moeder is vorig jaar aan kanker overleden en het zoontje van een vriendin van mij heeft kanker, dus genoeg reden om iets voor dit mooie doel te gaan doen. Ik heb een eigen massagepraktijk en het leek me ook hartstikke leuk om mee te gaan. In de voorbereiding op afgelopen weekend heeft het team een aantal trainingen gedaan. Ik loop zelf ook wel graag hard, dus ik heb alle trainingen gewoon meegelopen. Het leek me namelijk wel fijn om het team beter te leren kennen.”
Anderhalve marathon
Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast is er nog een aantal fietsers en mensen in de begeleiding, zoals chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Naast de sportieve inspanning moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het goede doel.
“Een aantal bedrijven heeft ons met spullen in natura gesponsord, want we hebben best veel nodig. Daarnaast zijn er ook donaties gedaan voor de Roparun en de teamleden hebben onder meer loten, wijn en chocola verkocht. Ik denk dat we 30.000 euro wel halen.”
Wisseldienst
“We zijn vrijdag vertrokken en de start was zaterdagmiddag om 14.00 uur. Ik heb vooral bij de trailer gezeten waarin wij ook sliepen. Als team 1 loopt, is team 2 bij de trailer en andersom. Daar kan gegeten worden en vervolgens verplaatsen het team naar de volgende plek, alweer de massagetafels klaarstaan en geslapen kan worden.
Ongeveer een uur voordat het lopende team zou arriveren, werden we gebeld zodat iedereen zich weer kon gaan voorbereiden om te lopen of fietsen en dat 48 uur lang. Het zijn geen lange stukken die de lopers afleggen, maar zeker door het iedere keer stoppen krijg je afvalstoffen in je lijf. Massage zorgt er dan voor dat die worden afgevoerd en dat je benen minder vermoeid worden.”

Doorgaan
Naarmate de loop vorderde kregen sommige lopers wel wat pijntjes en moest er getaped worden. “Wij hebben ervoor gezorgd dat ze soepel bleven en door konden gaan. Iedereen heeft wel een keer op de tafel gelegen, de één wat meer dan de ander. Sommige lopers waren ook nog nooit gemasseerd, dus die keken eerst de kat uit de boom, maar uiteindelijk waren ze er toch allemaal van overtuigd dat het goed was.
Als masseur ben je eigenlijk alleen bij de trailer en zie je weinig van wat er op het parcours gebeurt. Eén loper had het zwaar en vroeg of ik de laatste etappe wilde lopen. Dat was voor mij wel de kers op de taart en maakte het helemaal compleet.”

Teamprestatie
“De officiële finish is voor de Erasmusbrug, daar staat de rest van het team je op te wachten. Daarna loop je met het hele team, dus ook de verzorgers en de chauffeur, over de brug naar de Coolsingel. Het is echt een teamprestatie, je hebt elkaar allemaal nodig.

Aangekomen op de Coolsingel is het dan één groot feest: ondanks dat je hartstikke moe bent sta je daar door de adrenaline te juichen, te dansen en te springen. Een fantastisch gevoel. Volgend jaar wil ik wel weer meedoen, het liefst als loper, maar als masseur was ook een heel mooie ervaring.”

Masseren kan overal. Ook in een weiland. (Foto: PR)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant