Adinda tijdens het Bevrijdingsconcert. (Foto: Ben Houdijk)
Adinda tijdens het Bevrijdingsconcert. (Foto: Ben Houdijk) Ben Houdijk

‘Zonder 4 mei geen 5 mei’

Actueel 1.832 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – De net vijftien geworden Adinda van Delft is inmiddels geen onbekende meer in de muziekwereld, maar onlangs maakte ze toch wel iets heel bijzonders mee. Ze werd namelijk gevraagd om met haar viool op te treden tijdens het 5 mei-concert op de Amstel, de Nationale Viering van de Bevrijding 2023. 

De timing was wat ongelukkig omdat het precies tijdens haar examens was, maar zo’n kans mag je niet laten schieten, vonden ook haar ouders. “Het is een enorme eer als je voor zo’n grote productie gevraagd wordt op zo’n belangrijke dag voor Nederland en ook mag samenwerken met allerlei andere bekende artiesten. Een paar jaar geleden heeft Noa Wildschut daar opgetreden en toen dacht ik: het zou wel gaaf zijn als ik daar mocht staan. En dit jaar was dat het geval. De repetitie vond plaats op vliegbasis Gilze-Rijen, dat was heel interessant om te zien. Er was maar weinig tijd om te repeteren. Op 4 mei waren alle artiesten die deelnamen aan de 5 mei-festiviteiten uitgenodigd voor de nationale herdenking in de kerk en op De Dam, dat was heel indrukwekkend en bijzonder om een keer in het echt mee te maken in plaats van het op televisie te zien. Geen 5 mei zonder 4 mei, dan realiseer je je ook weer waarom beide dagen zo belangrijk zijn. Op 5 mei was het heel slecht weer, waardoor de tweede repetitie werd afgelast. Ik was zelf op alles voorbereid qua weer: ik had een jurk met lange mouwen en een bolero, en zelfs handwarmers voor als dat nodig was. Een viool mag ook niet nat worden, dus als het hard zou regenen moest ik naast het orkest onder de overkapping staan in plaats van op het waterpodium. Maar gelukkig werd het precies mooi weer op het moment dat het concert begon. Ik speelde Bella Ciao en samen met Soy Kroon, die zong, ‘De verzoening’. Het was leuk om met hem samen te werken, hij is heel aardig. Het hele terrein was zwaar beveiligd, dat heeft wel indruk gemaakt. De koning, koningin, premier Rutte en allerlei hooggeplaatste militairen waren ook aanwezig, dus dat was ook wel nodig. Voor het concert mochten de artiesten hen ontmoeten in een aparte ruimte. Dat was heel officieel, maar ook heel leuk. Het duurde maar een paar minuten, maar het kostte wel veel voorbereiding. Dat geeft niet, want ik heb er enorm van genoten. Tijdens het spelen stond ik er niet echt bij stil wat ik allemaal aan het doen was, wie er in het publiek zat en dat het live op televisie uitgezonden werd. Ik speelde gewoon en vond het geweldig om daar op dat mooie podium te staan. Het was echt een droom die uitkwam!”

Op dit moment is Adinda druk bezig met haar eindexamens op het Erasmiaans in Rotterdam. Na nog een concert in Zeeland en een welverdiende vakantie waarin ze ook nog samen met broer Matthijs - die op hoog niveau gitaar speelt - deelneemt aan de International Summer Academy of Nice, gaat ze naar het conservatorium in Den Haag met als hoofdvak viool en als bijvak piano. Daarnaast heeft Adinda zich ook ingeschreven voor de studie klassieke talen in Leiden. 

“Mijn grootste droom is om violiste te worden, maar ik vind school ook geweldig, vooral klassieke talen. Het zou jammer zijn om daar niets mee te doen, dus daarom ga ik het combineren. Vroeger wilde ik dokter worden, maar de combinatie met geneeskunde lijkt me wel erg lastig. Ik heb al een aantal jaar les op het conservatorium in Den Haag en dat vind ik een fijne plek. Ik vind het prettig om niet te veel verandering in één keer te hebben. Op de universiteit wordt ook rekening gehouden met muziek, dat is tenslotte ook topsport. Als het om de één of andere reden niet lukt om violiste te worden, dan heb ik in ieder geval een plan B. Je kunt bijvoorbeeld een blessure krijgen, dan heb je niet eens de keuze en moet je ermee stoppen. Ik heb nog een lange weg te gaan. Je moet ook het geluk hebben dat je de juiste mensen ontmoet die je verder kunnen helpen en ik moet ook aan internationale concoursen meedoen, dat heb ik nog nooit gedaan. Er zijn nog zoveel dingen die ik heel graag zou willen doen. Ik hoop dat ik nog heel lang door kan blijven gaan met muziek maken en veel mooie concerten en optredens mag geven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant