Yara (r) is sinds december het maatje van Daisy (11). (Foto: AB)
Yara (r) is sinds december het maatje van Daisy (11). (Foto: AB)

Thuismaatjes maken het verschil

Actueel 493 keer gelezen

Lansingerland – VTV Thuismaatjes wordt ingezet voor kinderen, zelfstandig wonende jongeren en volwassenen met een verstandelijke en-of lichamelijke beperking, chronische ziekte, niet aangeboren hersenletsel of autisme. Dit kan in de vorm van een maatje oppas, speelhulp of gastgezin. Thuismaatjes coördinator Kristel van den Berg bracht ons in contact met Yara van Gelder en het gezin Lentze. Yara (17) is sinds december het maatje van Daisy (11). Samen met Daisy’s moeder vertellen ze welke impact een thuismaatje maakt. 

De vrijwilliger wordt als maatje gekoppeld aan de hulpvrager. Samen ondernemen ze leuke dingen. Een thuismaatje kan bijvoorbeeld ook als oppashulp dienen voor een middag of avond in het gezin. Tevens kunnen de ouders ontlast worden, doordat een thuismaatje zich aanbied als gastgezin voor een dag of weekend. De consulenten Thuismaatjes zijn werkzaam in: Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Midden-Delfland, Westland, Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Bij hen kun je een thuismaatje aanvragen. Na de aanmelding komt een consulent op bezoek voor een intakegesprek. VTV Thuismaatjes gaat hierna op zoek naar een match. Afhankelijk van de hulpvraag kan het hulptraject op maat worden afgestemd. “Daarom is het ook zo belangrijk om meer vrijwilligers te hebben”, vertelt Kristel. Er zijn veel hulpvragen die een maatje zoeken.”

De match
Yara is eerstejaars studente toegepaste psychologie. Zoekend naar een maatschappelijke stage kwam ze terecht bij VTV Thuismaatjes. De insteek sprak haar aan. Kristel was blij met de aanmelding. In gedachte had ze haar al gekoppeld aan Daisy. Haar voorgevoel bleek te kloppen. Bij de eerste kennismaking klikte het meteen. Daisy is een verlegen meisje dat liever eerst de kat uit de boom kijkt. Stilletjes met een glimlach volgt ze het gesprek. Haar moeder doet het woord. “Het duurt soms maanden voordat Daisy zich op haar gemak voelt bij vreemden, maar met Yara was er meteen een klik.” Doordat Daisy een verstandelijke beperking heeft en haar grove motoriek minder goed is ontwikkeld, vindt ze geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes in de buurt. Het feit dat ze op een speciale basisschool in Rotterdam zit, speelt ook niet in haar voordeel om vrienden in de buurt te maken. “Juist voor kinderen met een beperking zijn de sociale contacten erg belangrijk”, zegt de moeder van Daisy. “Kinderen kunnen op die leeftijd best hard zijn, wanneer ze zien dat een kind anders is. Voor ons als ouder is dat soms best wel hard om te zien.” Des te blijer het gezin is met de inzet van Yara. “Het is ook erg leuk om te doen”, zegt Yara enthousiast. Het tweetal gaat samen knutselen, schilderen, koekjes bakken, wandelen in het dorp of een speeltuin bezoeken. Voor Daisy zijn deze momenten heel waardevol.  

Voldoening
Een thuismaatje ontzorgt ook de ouders. Op het moment dat Yara er is kan de moeder van Daisy, die vanuit huis werkt, ongestoord doorwerken. In dat opzicht is Yara een winst voor het gezin. Yara is een sympathieke meid, die haar taken serieus neemt en zich ook inzet om daadwerkelijk het verschil te maken voor Daisy. “Voor jou is het misschien niet iets groots, maar het kan veel betekenen voor een ander”, zegt Yara doelend op de activiteiten die ze samen ondernemen. “Hier haal ik veel energie uit.” Met een glimlach kijkt ze bijvoorbeeld terug op haar uitje samen met Daisy naar Plaswijckpark. “Ondanks dat het hard regende hebben we veel met elkaar gelachen.”

Spreekt het verhaal je aan en wil je ook verschil maken voor een ander? Meld je dan aan als thuismaatje. VTV Thuismaatjes is nog op zoek naar vrijwilligers in Lansingerland. “We zoeken mensen die sociaal zijn, geduld hebben en een luisterend oor en structuur kunnen bieden. Met een paar uurtjes per maand per maand zijn veel mensen ook al geholpen”, zegt Kristel.

Uit de krant

Uit de krant