Toen haar vader én moeder van klachten werden af geholpen door een chiropractor, wist ze wat ze 'later' wilde worden: chiropractor.
Toen haar vader én moeder van klachten werden af geholpen door een chiropractor, wist ze wat ze 'later' wilde worden: chiropractor.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Marianne van der Steen

Actueel 708 keer gelezen

De Berkelse Marianne van der Steen is 48 jaren jong. Haar ouders zijn in Lansingerland komen wonen toen Marianne anderhalf was. Pa Henk van der Steen en ma Annie van den Heuvel komen allebei van het Brabantse boerenland. Ze hebben elkaar leren kennen omdat ‘pa’ bevriend was met een broer van ‘ma’.

Henk van der Steen had de mogelijkheid om te gaan studeren en koos voor chemische technologie. Toen hij een baan kon krijgen bij een bedrijf in Den Haag, ging het jonge gezin in Bergschenhoek wonen. Marianne heeft één jongere broer, Marijn. Ma Van der Steen is helaas vijf jaar geleden overleden aan een ziekte die niet te genezen was. Ze werd niet ouder dan 68. Pa Van der Steen woont in het buitengebied van Delfgauw en verkeert nog in prima lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Marianne en Marijn zijn allebei chiropractor geworden en ‘het zaadje’ van deze beroepskeuze is als het ware geplant door pa Henk. “Mijn vader had een jaar of 35 geleden – ik was tiener – permanent hoofdpijn. Hij was door allerlei medici onderzocht maar niemand kon er echt wat aan doen. Op een goede dag zag hij in een krantje een advertentie of een stukje staan over een chiropractor in Rotterdam. Zonder veel verwachtingen ging hij erheen en toen bleek uit onderzoek van die chiropractor dat het probleem vanuit zijn nek kwam. Daar zat te veel spierspanning. Na een paar corrigerende behandelingen was de pijn verdwenen en die is daarna ook niet meer terug geweest. Mijn moeder had ook wat last van nek en rug, ging eveneens naar die chiropractor en was ook snel van haar klachten af.
Op dat moment besloot ik om chiropractor te worden. Het vakkenpakket op het VWO paste ik er op aan – dus ik koos voor alle bètavakken – en net achttien jaar vertrok ik in 1992 naar Bournemouth in Zuid-Engeland om daar de universitaire studie chiropractie te volgen. Dat was toen nog een vierjarige opleiding. Een paar jaar later is mijn broer Marijn ook die studie gaan doen en intussen was het een studie van vijf jaar. Mijn ouders hadden een vooruitziende blik en kochten in Bournemouth, toen het onroerend goed niet al te duur was, op twee keer vallen van de universiteit een appartement waar we heerlijk konden wonen en studeren. Mijn broer en ik.”

Niet in Nederland
Marianne en Marijn moesten wel naar Engeland omdat je in Nederland geen chiropractie kunt studeren. Toen niet en nog steeds niet. Nog altijd worden of zijn alle rond de 350 chiropractoren in Nederland opgeleid in het buitenland. Naast Engeland – waar Marianne een geweldige tijd heeft gehad - kun je tegenwoordig ook in landen als Denemarken en Spanje de studie doen maar nog altijd niet in Nederland.
“Terwijl het intussen een gerespecteerde paramedische methode is die bovendien keurig wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Heel gek dat het nog altijd niet gelukt is om in Nederland een opleiding van de grond te krijgen. Intussen neemt het aantal chiropractoren toe en verwijzen artsen en specialisten ook steeds vaker naar een chiropractor. Bovendien laten zij zich ook graag door een chiropractor behandelen als ze zelf iets hebben”, zegt Marianne met een glimlachje. Het kan om allerhande klachten en aandoeningen gaan aan de rug, de schouders, de nek, enzovoort.
Het menselijk lichaam is in de visie van de chiropractie qua functioneren een samenspel van het bewegingsapparaat – wervelkolom, gewrichten, ledematen en spieren – en het zenuwstelsel. De chiropractor behandelt cq corrigeert delen van het bewegingsapparaat, op verzoek van het zenuwstelsel, zou je kunnen zeggen.
Marianne van der Steen is nu bijna een kwart eeuw chiropractor. Ze is sinds 2014 met haar praktijk gevestigd aan de Struisvaren, niet ver van het centrum van Bergschenhoek. Ze begon ooit aan de Wagnerstraat in Berkel en Rodenrijs en werkte daarna vanuit huis aan de Spinel in Berkel waar ze nog altijd woont met haar twee dochters, Lara van negentien en Liz van vijftien.
De dochters zijn overigens zeker niet van plan het vak van ‘ma’ te kiezen. De oudste gaat na een periode van keuzetwijfel – ze heeft nu een tussenjaar – na de zomervakantie naar de PABO en daar is Marianne best trots op. “Basisschoolleerkracht is geen eenvoudig vak maar wel een heel belangrijk vak, gezien de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen. Onze jongste dochter heeft ideeën richting de horeca. Ook mooi”, aldus Marianne van der Steen die dus alleen een broer heeft die chiropractor is geworden maar ook nog twee nichtjes die voor het vak hebben gekozen. Een flinke familiescore dus.

Ervaring
Marianne van der Steen zou alleen al over haar vak een paar dagen achtereen kunnen praten en er ook zo een boek over kunnen schrijven. Alleen al de enorme variëteit aan mensen en hun gedragingen maken het vak heel boeiend. Iedere keer weer is het een uitdaging om bij een nieuwe patiënt/cliënt de oorzaak van het probleem te achterhalen en vervolgens het probleem op te lossen met de best denkbare behandeling.
“Het vak heeft zich de voorbije 25 jaar enorm ontwikkeld. Er is ook steeds meer wetenschappelijke onderbouwing gekomen van wat met chiropractie allemaal mogelijk is en hoe veel verschillende behandelmethoden en -technieken er bij gekomen zijn in al die jaren.” Zelf heeft Marianne van der Steen zich vanuit de zogenoemde ‘pediatrie’ ontwikkeld tot een specialist in het behandelen van soms nog heel jonge kinderen. Zelfs hele jonge baby’s kunnen al heel veel baat hebben bij chiropractie voor het verhelpen van bepaalde afwijkingen of aandoeningen. “Ieder chiropractor heeft zijn eigen methodiek. Sommige zijn van de wat meer stevige aanpak. Zelfs ben ik wat je kunt noemen van de zachte benadering. Een lichte correctie met één vingertje op een probleemplek kan qua reactie vanuit de hersenen en het zenuwstelsel al heel positief uitwerken.”
Marianne heeft sinds een aantal jaren een chiropractor in dienst die ze nog kende uit het verleden. Dat is Caroline Goos uit Leidschendam. “Omdat wij ieder onze eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt, verschillen we ook in aanpak. Wij kunnen elkaars patiënten overnemen maar proberen zoveel mogelijk onze eigen vaste klanten te hebben. Dat werkt heel goed.” Naast collega Caroline Goos heeft Marianne meerdere assistentes in huis, Ike, Miriam en Marian. De praktijk draait uitstekend, nu de beperkingen van corona voorbij zijn. Die periode was voor Marianne financieel en mentaal heel zwaar, zeker omdat er ook persoonlijke zorgen waren rond die tijd. Marianne van der Steen geniet enorm van haar vak, dat ze actief drie dagen per week uitoefent.
Naast het echte werk heeft ze als eigenaar/ondernemer nog allerlei andere taken. Daarnaast maakt ze graag tijd vrij leuke hobby’s zoals ikebana en martial arts. Ikebana is Japanse bloemsierkunst en daar kan ze helemaal in op gaan, zodat de dagelijkse zorgen even heel ver weg zijn. Ze doet al een jaar of twintig aan ikebana onder leiding van Conny van Dongen. Een andere bezigheid is martial arts. Dat is een groepsles in een sportschool waarbij allerlei oosterse zelfverdedigingsmethodieken worden aangeleerd en beoefend. “Dat doe ik iedere woensdagavond. Echt ontzettend leuk om te doen. Die woensdagavond is zo ongeveer heilig. Het is ook vanuit sociaal oogpunt een geweldige groep met mooie ontmoetingen en prachtige onderlinge gesprekken.”
Marianne van der Steen komt nog meer tot rust en in balans als ze thuis in de tuin werkt of binnen in huis zich uitleeft op haar niet zo lang geleden gekochte drumstel, waar de buren door het gebruik van dempingsmiddelen en door de plek in huis van het drumstel geen hinder van ondervinden. Ze heeft les bij Het Muziekpand in Rodenrijs. Tot slot zegt Marianne van der Steen dat ze het heerlijk wonen en werken vindt in Lansingerland. De dorpen en het inwonertal zijn gegroeid, maar nog altijd ervaart ze het dorpse. “Dan zitten er een paar mensen in de wachtkamer die elkaar via via blijken te kennen en dan het hoogste woord hebben met elkaar. Het gaat er gemoedelijk aan toe en dat mag wat mij betreft zo blijven!”

Marianne van der Steen is in Lansingerland komen wonen toen ze anderhalf was.

Uit de krant

Uit de krant