Gerard toont trots zijn vijfde en allernieuwste boek.
Gerard toont trots zijn vijfde en allernieuwste boek.

Moord, spanning en mysterie in thriller ‘Fatale Biecht’

Actueel 718 keer gelezen

Bergschenhoek - “Ik schrijf omdat ik het leuk vind”, zegt Gerard Legerstee. Zijn thriller ‘Fatale biecht’ ontlokte bij de eerste lezers kwalificaties als ‘verrassend’, ‘meeslepend’ en ‘makkelijk leesbaar’. Het draait in dit boek om een moord op een priester met een 
misbruikverleden.

“Toen ik hoorde van de enorme omvang van het misbruik van kinderen in de katholieke kerk waarbij vele kinderen zijn misbruikt, was ik niet alleen geshockeerd, maar wilde ik er ook over schrijven”, zegt Gerard. “Alles wat op dit gebied in de maatschappij gebeurde was mijn kapstok voor dit boek. Zelf lees ik graag thrillers en kijk ik met groot plezier naar detectiveseries, dus dat het een misdaadroman moest worden was snel beslist.” Dan begint voor Gerard het grote puzzelstuk. “Eerst schrijf ik een script en bedenk ik alle karakters.” Op de meest onverwachte momenten krijgt Gerard ideeën voor het plot, een nieuwe wending of ontwikkeling. “Dat wil ik dan zo snel mogelijk vastleggen, want voor je het weet ben je het alweer vergeten. Het boek groeit langzaam en gaandeweg wordt het steeds een stukje beter. Ik schreef een jaar aan dit boek.” Korte samenvatting: een oude priester doet in een talkshow op tv een verbijsterende bekentenis over zijn misbruikverleden. Kort hierna wordt hij vermoord aangetroffen in zijn woning in Rotterdam. De twee rechercheurs lezen op de muur een met bloed besmeurde tekst. ‘Gore klootzak mij jeugd was een hel’. Het lijkt een wraakmotief, maar al snel blijkt dat niets is wat het lijkt in deze bizarre moordzaak. 

Schrijftalent
Gerard werkte ruim veertig jaar in de financiële wereld. Daarna was er meer tijd voor vrijwilligerswerk en hobby’s, zoals hardlopen en zwemmen. Hij liep inmiddels al zeventien marathons. Ook ontdekte hij in die periode zijn schrijftalent. Gerard begon met het vastleggen van de belevenissen tijdens zijn werkzame leven. Zijn eerste boek was geboren: ‘SplitsING’. De laatste drie letters verwijzen naar de bank en verzekeraar waar hij vierendertig jaar werkte. “Ik vond het leuk om op te schrijven wat er speelt bij zo’n groot bedrijf. Het werd een feest der herkenning voor de mensen aan wie ik het liet lezen. Het werd heel goed ontvangen. Iemand zei: ‘het zou verplichte kost voor scholen moeten zijn’. Ook de gedwongen splitsing van ING in een bank en verzekeraar als gevolg van de kredietcrisis van 2008 beschrijf ik erin. Dat was een hele interessante tijd.” Gerard vervolgt: “Het schrijven smaakte naar meer. Ik begon mijn eigen ervaringen van het hardlopen vast te leggen in: ‘Dit was mijn laatste marathon….toch?’. Ik vond het leuk om over alle belevenissen, ontberingen en de discipline van het hardlopen te schrijven. Mijn volgende boek werd ‘Droomsponsor’.” 

Wielrennen
Dit boek gaat over een andere sport waar Gerard een grote affiniteit mee heeft: wielrennen. “Een thriller tegen de achtergrond van mijn lievelingssport”, zegt Gerard wiens rijke fantasie leidde tot een zoektocht naar de moordenaar van een profwielrenner. De overgang naar zijn volgende misdaadroman, ‘de Caminomoord’, was niet zo groot. “De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje, met alle bijbehorende beproevingen en uitdagingen, fascineerde mij sowieso al. Ik kreeg het idee om een moord tijdens het lopen van de Camino als spannend vertrekpunt te gebruiken. Zo ontstond deze thriller.” Het schrijven van een misdaadverhaal gaat Gerard steeds gemakkelijker af en hij neemt altijd de recensies ter harte. “Daar doe ik echt iets mee, mijn boek moet iedere keer beter worden”, benadrukt de schrijver.

Te koop
Fatale Biecht (337 pagina’s) is te koop bij boekhandel Van Atten in Berkel en Rodenrijs en ook online te bestellen via www.elikser.nl. ISBN: 9789463655095.

Uit de krant

Uit de krant