Het pontje leek nog even te blijven drijven, maar zakte toch al snel naar de bodem van de Rotte. Zaterdag rond 13.00 uur is de berging.
Het pontje leek nog even te blijven drijven, maar zakte toch al snel naar de bodem van de Rotte. Zaterdag rond 13.00 uur is de berging.

Veerpont ’t Verlaat op de bodem van de Rotte

Actueel 2.789 keer gelezen

Bleiswijk - Het is de laatste weken groots en feestelijk aangekondigd: Zonnepont ’t Verlaat zou weer gaan varen. Een mooi zonnig seizoen lag in het verschiet en komende zaterdag zou het seizoen 2023 van start gaan. Ware het niet dat er bij de tewaterlating vanuit de winterstalling iets lelijk fout is gegaan.

Waarschijnlijk stond als gevolg van een menselijke fout een buitenboordafsluiter nog open, toen het pontje te water ging, met als gevolg dat het vaartuig is gezonken tot op de bodem van de Rotte. Het gebeurde vlak bij de vaste vertrekplek aan Bleiswijkse kant, bij restaurant ’t Meerenbos. Morgen rond 13.00 uur wordt de toeristische veerpont met een hoogwerker weer boven water getoverd. De vraag is hoe groot de schade is. De kans is aanwezig dat de elektromotoren en de zonnepanelen die voor de energie zorgen beschadigd zijn geraakt. Dat is dus even afwachten. 

Geschrokken
Dick Strijbos en John Brus van het vrijwillige schippersgilde dat Zonnepont ’t Verlaat beheert en exploiteert, zijn behoorlijk geschrokken van het voorval waarbij gelukkig geen sprake was van persoonlijk letsel. De schippers die het pontje aan het begin van nieuwe vaarseizoen even wilden uittesten, konden zich bijtijds in veiligheid brengen door van het pontje te springen en naar de kant te zwemmen. Zoals gezegd gebeurde het voorval pal bij de wal. En daardoor kan de berging morgen ook vanaf de kant plaatsvinden. Waarschijnlijk levert het naar boven liften van het veerpontje met een hoogwerker zaterdag een spectaculair schouwspel op. Toeschouwers zijn van harte welkom om de berging van gepaste afstand mee te maken. Het is voor de eerste keer in ruim twintig jaar dat zich met het recreatieve pontje een dergelijk ongeluk voordoet. Natuurlijk is het een flinke teleurstelling voor het bestuur en de vrijwillige schippers die in de startblokken stonden om weer lekker te gaan varen. In de maand april blijft dat nog beperkt tot de weekenden maar tussen 1 mei en 1 oktober wordt er dagelijks gevaren, tussen 11.00 en 17.30 uur. En daarna in oktober alleen nog in het weekend.

Het is te hopen dat het veerpontje dat in een grote behoefte voorziet, morgen veilig boven water kan worden gehaald en dat de prachtige service met de bijbehorende gezelligheid snel weer in oude glorie kan worden hersteld. De Rotte is immers niet voorstelbaar zonder het handige veerpontje tussen Bleiswijk en Zevenhuizen. Ook het recreatieschap Rottemeren volgt daarom de ontwikkelingen met grote interesse. Na morgen weten we meer!

Uit de krant

Uit de krant