Foto: PR/Chris Pennarts
Foto: PR/Chris Pennarts

TenneT start met bouw hoogspanningsstation Bleiswijk

Actueel 942 keer gelezen

Bleiswijk - Nu de voorbereidende werkzaamheden klaar zijn, kan TenneT daadwerkelijk starten met de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation 150 kiloVolt in Bleiswijk. 

De afgelopen week plaatste de aannemerscombinatie SC&M II (Samenwerking Croonwolter&dros | Mobilis) de eerste heipalen. Het nieuwe 150kV hoogspanningsstation bouwt de landelijk netbeheerder direct naast het bestaande hoogspanningsstation (380 kV) in Bleiswijk. Dit nieuw te bouwen hoogspanningsstation moet straks het nieuwe hoogspanningsstation in Zevenhuizen van stroom voorzien.

Zevenhuizen
In september starten Liander, Stedin en TenneT met de bouw van dat nieuwe 150-20 kV-hoogspanningsstation Zevenhuizen/Zuidplaspolder. De stroom voor dit station komt dus straks vanuit Bleiswijk. Tegelijk legt TenneT hoogspanningskabels aan tussen de twee stations. Door deze verbinding met Zevenhuizen te realiseren, kunnen de regionale netbeheerders Liander en Stedin de stroom verdelen naar wijken in Zevenhuizen, Waddinxveen, Lansingerland, Zoetermeer en Gouda.

Uitbreiding elektriciteitsnet nodig
Deze uitbreiding van het elektriciteitsnet is nodig omdat de vraag naar elektriciteit enorm groeit. Steeds meer huizen schakelen van aardgas over op elektrische warmtepompen, we gebruiken steeds meer elektrische apparaten en er komen steeds meer elektrische voertuigen. Daarnaast stappen ondernemers in hoog tempo over op duurzaam opgewekte energie voor hun bedrijfsvoering. Om te zorgen dat de regionale netbeheerders woningen en klanten kunnen aansluiten, bouwt TenneT dit hoogspanningsstation om de verbinding met Zevenhuizen te kunnen maken.

Uit de krant

Uit de krant