Afgelopen zaterdag vond de Jonge Blazersdag Zuid-Holland plaats in de Haagse wijk Ypenburg.
Afgelopen zaterdag vond de Jonge Blazersdag Zuid-Holland plaats in de Haagse wijk Ypenburg.

Plezier en verbinding tijdens Jonge Blazersdag Zuid-Holland

Actueel 562 keer gelezen

Bergschenhoek – De Zuid-Hollandse Bond van Muziekgezelschappen en Blazen aan het Spui Den Haag hebben de handen ineen geslagen voor de organisatie van de Jonge Blazersdag Zuid-Holland 2023 die zaterdag plaatsvond in Den Haag–Ypenburg. 

Naast deze play-in voor jonge blazers uit de hele provincie, onder meer uit Bergschenhoek, Nootdorp, Barendrecht en Delft, zijn er sessies op het gebied van jeugdbeleid voor iedereen die zich bezig houdt met muziekeducatie en talentontwikkeling van blazers binnen muziekverenigingen en orkesten. De play-in, onder leiding van dirigent Paul van Gils, werd gehouden in het Trainingscentrum van de Politie Haaglanden in Den Haag – Ypenburg, thuisbasis van de Koninklijke Politiekapel Haaglanden. Al vroeg in de ochtend vertrokken Joshua, Yaron, Laura, Isabella, Nathan, Robbin, Brent, Steije, Isabel, Elise, Indy en Esra met hun begeleiders vanuit Bergschenhoek naar Den Haag. Daar kregen ze de muziekstukken uitgedeeld die ze die dag zouden gaan repeteren. Met uitzondering van het stuk Ubuntu, dat ze al eerder tijdens de repetitie op de lessenaar hadden staan, was het allemaal nieuwe muziek. Voor de beginners die nog geen A-diploma hadden was gezorgd voor aangepaste partijen, zodat ook de jongste kinderen, ongeveer acht jaar oud, mee konden doen. Het belangrijkste doel van deze dag was plezier en verbindingNadat er een tijd gerepeteerd was stond er een lekkere lunch klaar voor de deelnemers en kregen de leden van Muziekvereniging Concordia een speciale rondleiding door het gebouw van Corrie en Chris, twee leden die aldaar werkzaam zijn. Nadat iedereen gespijsd en gelaafd was, werd er weer druk verder geoefend en aan het eind van de middag was er een waar megajeugdblaasorkest ontstaan, bestaande uit onder meer trompetten, bugels, hoorns, hobo’s, klarinetten, dwarsfluiten, saxofoons, baritons, bastuba’s, trombones en slagwerk. Van alles door elkaar dus. Het feit dat er twee orkestvormen – fanfare en harmonie – door elkaar zaten is volgens dirigent Paul geen probleem: “Het doel is om de kinderen een superleuke en leerzame dag te bieden, niet om perfectie na te streven. Op deze manier proberen we het zo interessant en kleurrijk mogelijk te houden.” 

Paul heeft wel vaker play-ins gedirigeerd, maar voor zo’n enorm grote groep kinderen staan is voor hem ook de eerste keer. “Vandaag was echt een feestje. Er waren ruim 100 deelnemers, waarvan zo’n 80 kinderen”, denkt hij. “De kinderen werden begeleid en ondersteund door een aantal volwassenen, anders is het niet te doen om ze allemaal een beetje rustig te houden. Meestal begin je en dan klinkt het verschrikkelijk, maar deze gasten spelen alles meteen, het zijn echt toppers. Zo’n dag is superintensief, maar je krijgt zoveel energie terug. Als je ziet wat die kinderen voor elkaar krijgen aan het eind van de dag, dat is echt bijzonder. Waarschijnlijk krijgen ze zelf ook energie omdat ze met zovelen zijn en op de één of andere manier krijgen ze de muziek op zo’n dag heel snel onder de knie, heel knap. Het ging zelfs zo goed dat we op één na alle stukken gespeeld hebben.” Op het programma stonden werken als Pixar Movie Magix, Celtic Air and Dance, maar ook Ladada van Claude, gearrangeerd door Ivo Kouwenhoven, dat spiksplinternieuw is en voor het eerst ten gehore wordt gebracht. Het eerdergenoemde Ubuntu werd in 2021 geschreven door componiste Suzanne Welters, in opdracht van de ZHBM voor alle aangesloten verenigingen, wat kosteloos aangevraagd kon worden via Blazen aan het Spui. “We zijn een keer in Afrika geweest”, vertelt Suzanne. “Onze favoriete oppas ging trouwen met een Keniaan en daarom gingen we in Kenia naar de bruiloft. Dat is ook terug te horen in de muziek. Ik houd ook wel van woordgrapjes en die zitten dan ook in de titels van het vier delen tellende stuk, zoals To-go or not To-go.” 

Twan Dubbers besluit: “Het laatste stuk staat in het teken van teken van vernieuwing in het repertoire van jeugdorkesten en hoe kun je dat mooier doen dan techniek in te zetten. Iemand die dat al heel mooi doet in Gouda is Wendy Barten. Zij heeft het plan opgevat om stukken voor jeugdorkesten te voorzien van een extra laag, wat te horen is in het beroemde Adagio van Samuel Barber, maar nu in de versie voor dit Groot Zuid-Hollands Jeugdorkest.” Een mooie en bijzondere afsluiting van een geslaagde dag! Op 16 september 2023 wordt er in de Cultuurfabriek in Bergschenhoek een Jeugd Play-in georganiseerd. Meld je aan via: www.hmjpi.nl. 

Er waren ruim 100 deelnemers, waarvan zo’n 80 kinderen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant