Lucas Meijs spreekt de aanwezigen toe in de raadzaal van Lansingerland.
Lucas Meijs spreekt de aanwezigen toe in de raadzaal van Lansingerland.

Vrijwilligerswerk speelt belangrijke rol bij vitaal ouder worden

Actueel 948 keer gelezen

Lansingerland – Afgelopen week werd er tijdens de beeldvormende avond een presentatie gegeven over de relatie tussen vrijwilligerswerk en vitale ouderen. De presentatie werd gegeven door Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie aan de vakgroep Business-Society Management van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Hij richtte zijn onderzoek op vrijwilligersmanagement, het managen van non-profit organisaties en maatschappelijk betrokken ondernemen. Lucas is een bekende in de raadszaal. Eerder gaf hij ook al inspiratiesessies over de samenleving voor de 
gemeente.

Lucas gaat in op verschillende vormen van vrijwilligerswerk waarbij vitale ouderen een rol kunnen spelen. Allereerst is het belangrijk om vrijwilligerswerk duidelijk te omkaderen. Vrijwilligerswerk is een beloningsstructuur en geen functieomschrijving. “Mensen mogen dingen doen omdat ze er de juiste competentie voor hebben en niet omdat ze ervoor betaald worden”, zegt Lucas. De trend binnen het vrijwilligerswerk, is dat het steeds spontaner wordt. Vrijwillige energie die omgezet wordt in vrijwilligerswerk kan op zoveel verschillende manieren. Een leuk voorbeeld is de vistunnel. Dit is een sluis in Utrecht waar de vissen niet doorheen kunnen. Er hangt een camera, die via het Internet kunt volgen. Wanneer je ziet dat er een vis doorheen moet bel je aan en dan kan de sluiswachter de poort open doen. Dit gebeurde vorig jaar 440.000 keer met behulp van vrijwillige energie. Je ziet ook dat over de generaties heen families met elkaar vrijwilligerswerk doen. Er is bijvoorbeeld een opkomende trend van grootouders die met hun kinderen op bouwvakanties gaan in Afrika. Op deze manier kunnen grootouders de kleinkinderen meegeven om voor anderen te zorgen. Een andere vorm is groene gymnastiek. Dit is een Engels programma waarbij het doen van vrijwilligerswerk gekoppeld wordt aan fysieke beperkingen, die je kunt verhelpen met veel lichaamsbeweging. “Eigenlijk zou het mooi zijn als een huisarts een vrijwilligersboekje kan meegeven, waarbij hij vrijwilligerswerk kan aankruisen als zijnde welzijn op recept”, zegt Lucas. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ouderen meer bewegen, wat ook de gezondheid ten goede komt. Vitaal ouder worden gaat immers over bewustwording en over hoe men zin geeft aan het leven. Na een pensioen kan soms de eenzaamheid toeslaan. Vrijwilligerswerk kan een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van de eenzaamheid. Ook voelen ouderen op deze manier dat ze weer deel nemen aan de samenleving door de beschikbare tijd op deze manier in te vullen.

Drie typen dominanten
Er zijn drie typen dominanten in het vrijwilligerswerk: mutual support benefit, service delivery en campaigning. In het beleid wordt er vaak gekeken naar de vorm: service delivery. Bij de campaigning organisatie staat het werken aan een doel met normatieve inslag centraal. Een voorbeeld daarvan is Greenpeace. Bij de mutual support organisatie staat onderlinge verbinding centraal. Hier is het motief van vrijwilligers bijvoorbeeld een gedeelde passie als hockey, maar kan het eveneens solidariteit zijn. Bij de service delivery organisatie gaat het over het leveren van diensten of het bedienen van klanten. Het motief van vrijwilligers schuilt dan in het product of in de doelgroep. Zelf brengen ouderen het liefst tijd door bij de eerste vorm: mutual support. Deze vorm helpt tegen eenzaamheid en het behouden van sociale contacten. Lucas geeft de gemeente als tip om in de variant mutual support te investeren. Dit hoeft niet perse in geld, maar kan ook in ruimte of accommodaties.

Beleidsplan vitaal ouder worden
Na de presentatie was er ruimte voor vragen van de raadsleden. Er werd bijvoorbeeld aangegeven dat men juist een tegenovergestelde trend ziet. Vitale ouderen die met pensioen gaan, hebben niet automatische meer tijd voor vrijwilligerswerk. Ze hebben vaak al andere verplichtingen en vrijwilligerswerk moet er maar net in passen. De vraag blijft echter nog steeds hoe je als gemeente de ouderen kunt mobiliseren om vrijwilligerswerk te gaan doen en zo betrokken te blijven. Het mooie is dat er ook ouderen zijn die vrijwilligerswerk juist gebruiken om weer een agenda te hebben. De gemeente is bezig met de aanloop naar een beleidsplan over vitaal ouder worden. De verwachting is dat de notitie van uitgangspunten voor de zomer besproken zal worden in de raad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant