Premier Mark Rutte ging met plezier in gesprek en op de foto. Maar dan moest diegene wel een foldertje aannemen.
Premier Mark Rutte ging met plezier in gesprek en op de foto. Maar dan moest diegene wel een foldertje aannemen. (Foto: SO)

Mark Rutte in het centrum van Berkel: ‘Hij is het echt’

Actueel 2.205 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - In de winkelstraten van Berkel en Rodenrijs wrijven sommige mensen nog even hun ogen uit. Of ze focussen hun blik om te zien of hun eigen ogen hen niet bedriegen, maar hij is het toch echt: Mark Rutte loopt deze zaterdagmiddag lachend, babbelend en verkiezingsfoldertjes uitdelend door het centrum van Berkel. Gaat bij de recent verhuisde vrouwenmodewinkel Fiora naar binnen om het team te feliciteren met hun nieuwe winkel. “Namens de hele regering en alle koninkrijksdelen”, voegt hij er zelf het hardste lachend nog even aan toe.

De VVD Lansingerland was de koning te rijk dat hun ‘eigen’ minister-president, zaterdag naar Berkel en Rodenrijs kwam om de verkiezingscampagne voor de provincie- en waterschapsverkiezingen een duwtje in de rug te geven. De lokale VVD-mensen wilden niet zeggen hoe lang ze al wisten dat hij zou komen, maar zo te merken was het al een tijdje bekend. Daarbij was het niet de bedoeling dat er van tevoren te veel ruchtbaarheid aan gegeven zou worden. Waarschijnlijk ook uit oogpunt van veiligheid. Er zullen best op afstand en zo veel mogelijk onzichtbaar veiligheidsmensen rondgelopen hebben, maar daar was op straat helemaal niets van te merken of te zien.

Ontvangst
Rutte werd ontvangen bij Muller & Co, natuurlijk hoogstpersoonlijk door eigenaar Robert Willemsen die hij kent als voorzitter van Horeca Nederland. In de coronatijd was Willemsen regelmatig op televisie te zien, om de mening van de horeca over de beperkingen te geven. Bij Muller & Co was in een zijzaaltje een master class – een cursus – voor VVD-functionarissen gaande. Die mensen konden ook hun geluk niet op en gingen met z’n allen op de foto met de premier die ook even een praatje maakte met Berkelaar Gerrit de Boer, een boekenschrijver die voorheen vice-president was van het Gerechtshof in Den Haag. En die zich ook nog heeft bemoeid met de Corona Avondklok.

Wandeling
Vervolgens was het tijd voor een wandeling door het winkelcentrum van Berkel. Die wandeling begon bij Muller & Co en die eindigde bij de bloemenstand van Steentjes bij ‘t Vierkantje. Daar kreeg Mark Rutte van Eric Kampinga van de VVD tekst en uitleg over de nieuwe naam van het vernieuwde plein daar. Dat wordt omgedoopt tot het Jan Blaauwplein. “Natuurlijk weet ik wie Jan Blaauw was. Heel goed dat er een plein naar hem vernoemd wordt. Dat verdient hij dubbel en dwars vanwege zijn enorme verdiensten voor Nederland”, aldus Mark Rutte die beloofde terug te komen naar Lansingerland voor de onthulling van het bordje van het Jan Blaauwplein.
Onderweg naar het eindpunt ging Mark Rutte eindeloos en geduldig op de foto met iedereen die dat maar wilde; van kleine kinderen tot en met een oudere dame in een rolstoel. Als tegenprestatie moesten ze wel even een foldertje van de VVD in ontvangst nemen.

Jeannette Baljeu
Op dat foldertje stond het portret van Jeannette Baljeu uit Rotterdam. Zij is bij de verkiezingen voor het nieuwe provinciebestuur de lijsttrekker voor de VVD en op dit moment ook gedeputeerde in het dagelijks bestuur van de provincie. De vrouw die van 2006 tot 2014 wethouder was in Rotterdam, gaat bij de provincie over energie, water, stikstof, financiën en zelfs over Europese zaken. Een laagdrempelige en goed toegankelijke vrouw, die qua kleding en uitstraling ook eigenaar van de bloemenkiosk van Steentjes geweest had kunnen zijn. Als dochter van een marine-officier (pa) en oprichter van een peuterspeelzaal (ma), had ze al jong over van alles in de samenleving een mening en was het niet verwonderlijk dat ze de politiek in ging. Ze heeft de steun van het thuisfront – partner Ruud – wel onvoorwaardelijk nodig. Als gedeputeerde is het iets meer overdagwerk maar als wethouder van Rotterdam was ze doordeweeks nooit voor elf uur ’s avonds klaar cq thuis. Ze vindt het prachtig om praktisch en vanuit redelijkheid mee te werken aan het besturen van wat er bestuurd moet worden; of dat de prachtige stad Rotterdam is of de geweldige provincie Zuid-Holland.

Mooier dan op de foto
Tijdens de campagnewandeling door het winkelcentrum van Berkel vergeet Mark Rutte niet steeds te wijzen op Jeannette Baljeu, de lijsttrekker voor de VVD bij de provincie, en Vincent Jumelet, de lokale kandidaat bij de waterschapsverkiezingen. “Kijk, in werkelijkheid is ze nog mooier dan op de foto”, zegt hij over Jeannette. En over Vincent Jumelet: “Kijk eens, een student van 21 jaar die zijn verantwoordelijkheid neemt voor het besturen van zijn eigen gemeente en nu ook het waterschap.”

Op de foto met de baas
De toehoorders en voorbijgangers op straat vinden het allemaal prima. Zij zijn vooral geïnteresseerd om op de foto te gaan met de man die al twaalf jaar op een ontspannen manier ‘de baas van Nederland is’. Met zo’n foto kun je thuis komen of op school en bij de voetbalclub laten zien. Onvermoeibaar en met nimmer afnemend enthousiasme is Rutte overal voor in. De stemming is louter positief. Er valt geen wanklank. Het wordt even serieus als Rutte in het Engels met een Oekraïense vrouw in gesprek gaat. Daarna is het meteen weer lollig en ontspannen. Tegen een voor hem wildvreemde zegt hij gekscherend: “Waar zat je al die tijd?”

Busje gaat door
Dan is het in de Herenstraat tijd om per busje weer door te gaan naar Den Haag. “Ik adviseur u niet via de A12 te reizen”, zegt een verslaggever van RTV Lansingerland tegen Mark Rutte met verwijzing naar de klimaatprotesten op de rijksweg. Rutte schiet opnieuw in een brede lach en zegt: “Nee, we nemen een andere route.”

Gedag zeggend en zwaaiend springt hij in het busje, de lokale VVD in blijvende euforie achterlatend. Met een heel tevreden gevoel over een heel geslaagde happening drinken de lokale en regionale liberalen bij Muller & Co nog even een evaluatiebiertje…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant