Isabella en Joey in het zwembad in Papendrecht na de wedstrijd op zaterdag.
Isabella en Joey in het zwembad in Papendrecht na de wedstrijd op zaterdag. (Foto: AN)

Watervogels doen mee aan regiofinale Minioren zwemmen

Actueel 561 keer gelezen

Bergschenhoek – Afgelopen weekend vonden de meerkampfinales voor de minioren zwemmen plaats, op zaterdag in Papendrecht en op zondag in Alphen aan den Rijn. 

Door Astrid Nielsen

Zes jonge leden van Zwemvereniging De Watervogels hadden zich de afgelopen periode gekwalificeerd voor de regiofinale. Hieraan mogen de 30 kinderen uit de regio die de beste tijden hebben weten neer te zetten meedoen, in verschillende leeftijdscategorieën en op verschillende onderdelen. Van De Watervogels namen Timo Brouwer, Joey Chan, Isabella Nieuwenhuijs, Vincent Versteegh en Mike Westerhof deel. 

Organisatie
Bij zo’n wedstrijd komt een hoop organisatorisch vermogen kijken, en zeker niet alleen voor de ouders van de deelnemertjes. Zo zijn er mensen nodig die helpen met op- en afbouwen, is er iemand die de voorstart doet, een speaker die de wedstrijden omroept, een starter, klokkers, een scheidsrechter en verschillende officials die kijken of er goed gekeerd en aangetikt wordt. Er zijn namelijk best wat regels waar je je aan te houden hebt bij het zwemmen van een wedstrijd. Niet alleen moet een zwembad aan bepaalde eisen voldoen, zoals de juiste temperatuur van het zwemwater, maar ook aan het zwemmen zelf worden eisen gesteld en als je dat niet goed doet kun je ‘gedist’ worden zoals de kinderen het noemen. Zo mag je bijvoorbeeld niet starten voor het startsignaal, een verkeerde slag zwemmen, de bodem aanraken of een andere zwemmer hinderen. En voor de ‘slagen’ gelden specifieke eisen: bij schoolslag bijvoorbeeld mogen de ellebogen niet boven het wateroppervlak uitkomen en bij vlinderslag moeten de armen en benen tegelijk naar voren of achteren worden gebracht om er maar een paar te noemen.

Vrijwilligers
Alle genoemde taken worden uitgevoerd door vrijwilligers van de verschillende deelnemende verenigingen. De Watervogels kunnen zeker nog vrijwilligers gebruiken op dat gebied. Ook worden de zwemmers begeleid door een vrijwilliger of trainer, in dit geval de vader van Joey, Anthony, de moeder van Timo, Annemarie, en de zus van Mike, Danique, die zelf ook bij de Watervogels zwemt. Zonder al deze vrijwillige inzet, ook van jonge mensen, kunnen zwemwedstrijden niet plaatsvinden. Hoewel alle deelnemers natuurlijk ontzettend hun best hebben gedaan en de persoonlijke records je om de oren vlogen, wist alleen Mike twee medailles in de wacht te slepen: één op de 50 meter rugslag en één op de 100 meter wisselslag. Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken want het was een leuke ervaring en ze hoorden tenslotte toch bij de 30 beste kinderen uit de regio! Meer info: www.zvdewatervogels.nl.

.

Uit de krant

Uit de krant