Het voltallige college van Lansingerland. Van links naar rechts: wethouders Simon Fortuyn en Leon Hoek, burgemeester Pieter van de Stadt, wethouder Titia Cnossen, gemeentesecretaris Mickel Beckers en wethouder Michiel Muis. (Foto: Studio Dijkgraaf)
Het voltallige college van Lansingerland. Van links naar rechts: wethouders Simon Fortuyn en Leon Hoek, burgemeester Pieter van de Stadt, wethouder Titia Cnossen, gemeentesecretaris Mickel Beckers en wethouder Michiel Muis. (Foto: Studio Dijkgraaf)

College van B&W onverminderd ambitieus in werkprogramma

Algemeen

Lansingerland - Het college van B&W heeft afgelopen week het werkprogramma bekend gemaakt. Het werkprogramma is een vertaling van het coalitieakkoord ‘Samen verantwoord verder 2022-2026’. Het werkprogramma bevat de specifieke ambities van het college voor de komende jaren.

De burgemeester steekt tijdens de presentatie van het werkprogramma van wal. Hij vertelt dat hij de komende jaren vanuit zijn portefeuille veiligheid vooral bezig is met ondermijning. Lansingerland ligt midden in een regio die crimineel gevoelig is, door de nabijheid van de haven en veel land- en tuinbouw. Het ontbreken van voldoende politiecapaciteit, de beperkte slagkracht en de gunstige omgevingsfactoren zorgen ervoor dat Lansingerland een aantrekkelijke vestigingsplek is voor ondermijnende activiteiten. “Gelukkig is de raad ervan doordrongen dat ondermijning een groot probleem is. Daardoor is er veel geld beschikbaar gesteld en hebben we binnen de gemeente een team ondermijning kunnen opzetten. We hebben deze periode extra aandacht voor preventie, zorg en hulpverlening om inwoners en ondernemers uit de ondermijning te houden en te halen”, aldus de burgemeester. Momenteel komen jongeren steeds vroeger in aanraking met criminaliteit. Dat is de reden waarom Van de Stadt zijn pijlen onder andere richt op het onderwijs: “We maken samen met het onderwijs een plan om de preventieve activiteiten uit te breiden naar alle scholen in Lansingeland. In aanvulling daarop proberen we kwetsbare jongeren te identificeren en in een zo vroeg mogelijk stadium actief te benaderen, zodat wij ze kunnen helpen uit het criminele circuit te blijven.”

Schulden saneren
Wethouder Leon Hoek heeft jeugd en jongeren binnen zijn takenpakket. In 2022 was 34 procent van de inwoners onder de 28 jaar oud. Volgens Hoek zien we in Lansingerland een toename van complexe, maatschappelijke problemen onder jongeren. “Een van die problemen zijn schulden”, zegt Hoek. “Wij gaan kijken hoe we jongeren daarmee kunnen helpen. Kunnen we in ruil voor een kleine tegenprestatie helpen saneren, zodat ze verder kunnen zonder schuldenlast? Schulden zijn een kiem voor ellende en criminaliteit.” Verder wil de gemeente jongeren meer betrekken bij het gemeentebestuur. “We gaan in gesprek met inwoners en met een expertisebureau om vorm te geven aan jeugdparticipatie”, aldus Hoek. “We willen jongeren minimaal twee keer per jaar bewust betrekken bij onderwerpen die hen direct aangaan, zoals bij een participatietraject over de ontwikkeling van chillplekken en de inrichting van wijken.”

N209 ‘backbone’
Wethouder Simon Fortuyn gaat de komende jaren onder meer aan de slag met mobiliteit en verkeer en enkele ‘grote projecten’, zoals Bleizo-West en A16 Rotterdam. “De plannen en visies die we de afgelopen tijd hebben ontwikkeld, gaan we nu tot uitvoer brengen”, zegt hij met veel enthousiasme. De komende vijftien jaar worden er 11.000 woningen bij gebouwd in Lansingerland. Fortuyn is van mening dat een goede infrastructuur van levensbelang is voor een goede ontsluiting van al die nieuwe wijken. “De N209 wordt echt de ‘backbone’ van Lansingerland. Samen met de provincie zetten we in op een integrale aanpak om de ontsluiting, de veiligheid en de doorstroming te verbeteren. We willen oplossingsgericht de knelpunten aanpakken.” Ook voor fietsers wordt de gemeente de komende jaren aantrekkelijker. “Bij het inrichten van nieuwe wegen zetten we extra in op fietsveiligheid”, zegt Fortuyn. Verder gaat het college een raadsvoorstel opstellen voor een nieuwe wijze van exploitatie van in eerste instantie twee, en later in totaal drie bewaakte fietsenstallingen, te weten bij de metrostations Westpolder en Rodenrijs en het nieuwe Cultuurhuis.

“De plannen en visies die we de afgelopen tijd hebben ontwikkeld, gaan we nu tot uitvoer brengen” - wethouder Simon Fortuyn

Triangelpark
Wethouder Muis staat de komende jaren ook voor een paar mooie uitdagingen op het gebied van wonen, duurzaamheid en de kwaliteit van de leefomgeving. In die lijn is hij ‘belast’ met het gevoelige thema afvalbeleid. “Diftar is een besluit die in de vorige raadsperiode is genomen. Nu we het besluit uitvoeren, vind ik dat we er met z’n allen achter moeten staan. Ook alle uitdagingen hebben we met elkaar. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we met een beetje tegenwind gelijk de handdoek in de ring gooien”, zegt hij daarover. Op duurzaamheidsvlak wil Muis een fonds op poten zetten om de energietransitie op gang te brengen. “We gaan onderzoeken wat mogelijk is. Een fonds bijvoorbeeld. Het hoeft niet perse te renderen. Het is belangrijk dat mensen stappen gaan zetten.” Verder gaat Muis aan de slag met het realiseren van het Triangelpark, een ecologische verbinding tussen grof gezegd de Groenzoom en de Rottemeren. Wethouder Cnossen laat daarop inhakend weten dat ze erg blij is met het realiseren van het Triangelpark. “Dat was echt een nadrukkelijke wens van de ChristenUnie”, zegt ze. Cnossen zelf zet zich de komende jaren in voor onder meer cultuur, gezondheid en waardig ouder worden. “Vitale ouderen zijn onderdeel van een krachtige samenleving. We willen de toenemende vitaliteit van ouderen benutten en hun zelfstandigheid zo goed mogelijk ondersteunen”, zegt ze. Om te beginnen zou ze graag een ontmoetingsplek in iedere kern realiseren, vergelijkbaar met de Leeuwerik in Bleiswijk. “We gaan onze subsidiepartijen opdracht geven geschikte locaties te huren en hier extra activiteiten te organiseren. Voor Berkel kijken we alvast met een schuin oog naar het Cultuurhuis. Het zou mooi zijn als deze locatie een huiskamerfunctie krijgt”, besluit het enige vrouwelijke collegelid.

Het gehele collegewerkprogramma kun je in hieronder lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 3 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 6 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 7 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 22 uur geleden

Uit de krant