Een vrijwilliger van Home-Start is een tijdelijk uitbreiding van het netwerk. (Foto: PR)
Een vrijwilliger van Home-Start is een tijdelijk uitbreiding van het netwerk. (Foto: PR)

Humanitas Home-Start 12,5 jaar actief in Lansingerland

Actueel 586 keer gelezen

Lansingerland - Home-Start dertig jaar in Nederland is een succesverhaal. Wat in 1993 begon als experiment is uitgegroeid tot een volwassen, bewezen effectief programma waarbij al ruim 60.000 ouders baat hebben gehad. Het verhaal van Home-Start is een verhaal over de kracht van mensen. Ook in Lansingerland, waar Home-Start onder de vlag van Humanitas sinds zomer 2010 al honderden ouders een steuntje in de rug heeft weten te geven met de inzet van getrainde vrijwilligers die zelf weten wat het is om een gezin te hebben. 

Coördinatoren Ellis Neeleman en Henriëtte Staarthof van Humanitas Home-Start Lansingerland vertellen: “Het komende jaar wordt dertig jaar Home-Start in Nederland gevierd. En hier in Lansingerland meteen ook het 12,5 jarig jubileum. Home-Start wil ouders laten weten dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. We herkennen de dagelijkse situatie van veel vaders en moeders: gebroken of slapeloze nachten, geen moment rust, zelfs niet op de wc, kinderen die niet willen eten, een ontploft huis aan het einde van de dag, taxichauffeur spelen, kinderen die in de supermarkt op de grond gaan liggen brullen om wat voor reden dan ook, en ga zo maar door. Je kunt echt veel, maar je houdt dit niet altijd vol. Het komt geregeld voor dat je het even niet meer weet. En als je dan geen familieleden, vrienden of kennissen in de buurt hebt om een handje te helpen, is de vrijwilliger van Home-Start een tijdelijk uitbreiding van het netwerk. Die biedt een luisterend oor, deelt ervaringen over de opvoedaanpak, helpt je netwerk vergroten en maakt je wegwijs in de beschikbare maatschappelijke voorzieningen.”

Alle ouders kunnen bij Home-Start ondersteuning vragen bij ouderschap en opvoeding. Home-Start verbindt deze ouders met andere opvoeders die dit vrijwillig doen. Ze hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. De vrijwilligers zijn ervoor getraind, hebben tijd, luisteren en haken in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot. Je kunt weer verder met je gezin. Home-Start wil kinderen een goede start geven in het leven. Opvoedsteun is een geschenk, dat je jezelf als ouder kunt geven. Meer informatie mocht je geïnteresseerd zijn als ouder, of als vrijwilliger, kun je vinden op: www.humanitas.nl/lansingerland of www.home-start.nl.

Kleurwedstrijd
Humanitas Home-Start houdt tijdens de voorleesdagen van 25 januari tot 4 februari een kleurwedstrijd voor alle kinderen van Lansingerland. De kleurplaten zijn tijdens openingstijden af te halen en in te leveren bij de drie bibliotheken in Lansingerland. Of je kunt een kleurplaat ophalen bij boekhandel van Atten in Berkel en Rodenrijs, die zorgt tevens voor de prijzen in de vorm van een mooi (voorlees)boek per leeftijdscategorie. De winnaars krijgen bericht op 14 februari.

In Lansingerland geeft Home-Start sinds 2010 honderden ouders een steuntje in de rug met de inzet van getrainde vrijwilligers. (Foto: PR)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant