Aad en Trees ontmoetten elkaar in een café in Den Bosch en ze wonen nu al veertig jaar aan de ‘groene rand’ van Bleiswijk.
Aad en Trees ontmoetten elkaar in een café in Den Bosch en ze wonen nu al veertig jaar aan de ‘groene rand’ van Bleiswijk.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Aad en Trees van Bohemen

Actueel 437 keer gelezen

We zijn te gast bij het echtpaar Aad van Bohemen en Trees van Bohemen-Van Tienen aan de Beukenlaan in Bleiswijk. Ze wonen vanaf 1983 aan het randje van het recreatiegebied richting ’t Zeeltje en de Rotte. Al bijna veertig jaar met veel plezier.

Hun vier kinderen zijn er geboren en opgegroeid en als het aan Aad en Trees ligt, blijven ze er nog heel lang met veel plezier wonen. Aad is nu 67 en Trees 65. Hun gezondheid is prima en de ‘goede genen’ beloven een hoge leeftijd. De vader van Aad is 96 en hoopt op 29 januari 97 te worden. Pa Leo van Bohemen is nog kwiek en woont nog zelfstandig in Leidschendam. In zijn geboortehuis. Nog een paar jaar volhouden en dan woont Van Bohemen senior honderd jaar in het zelfde huis. Hij eet al jaren mee van de verse maaltijden die zoon Aad bereidt voor drie personen: Trees, zijn vader en hij zelf. “Ik kook iedere dag en vries dan een deel van de maaltijd in en één keer per week breng ik die ingevroren maaltijden bij mijn vader die net als mijn opa Gerard van Bohemen altijd kaas- en zuivelhandelaar is geweest.”

Goed koken
Trees vertelt dat Aad al heel lang de warme maaltijd prepareert. “Aad kan ontzettend goed koken – beter dan ik – en hij vindt het ook gewoon heel leuk om te doen. De meest uiteenlopende gerechten maakt hij geweldig klaar. Het gebeurt best wel eens dat we zeggen dat we thuis lekkerder gegeten hebben dan in een restaurant.”
Het contact tussen vader Leo en zoon Aad is heel goed. Ze kunnen het buitengewoon met elkaar vinden. Aad heeft een oudere en een jongere zus die allebei behoorlijk ver uit de slinger wonen – de een in Gemert en de ander in Düsseldorff – dus Aad is van de drie kinderen het vaakst bij zijn vader. Zijn moeder, Sjaan de Koning, is vijf jaar geleden overleden. Zij is negentig geworden. Sindsdien heeft pa Leo er nog een koortje bij genomen. Hij zingt nu in twee koren, onder meer in een Gregoriaans koor, en zijn stem is nog goed. Zingen is ook de hobby van zijn schoondochter Trees die uit een gezin in Bergen op Zoom komt. Ze is de jongste van de acht kinderen van Harry van Tienen en Riet van Velzen. Trees heeft vijf broers en twee zussen.
Trees: “Ik heb het zingen denk ik vooral van mijn vader. Die had een prachtige stem en zong altijd heel hard mee in de kerk. Als kind vond je dat natuurlijk vreselijk.”
De vader van Trees was onderwijzer, maar zou eerst priester worden. Tijdens die opleiding had hij ook het zingen geleerd. Net op tijd besloot pa Van Tienen om toch maar geen priester te worden. Gelukkig maar, want anders hadden ‘we’ Trees nooit gehad. Trees koos na de middelbare school voor de Z-verpleging, zoals dat toen heette. Z stond voor zwakzinnigenzorg. Ze studeerde en werkte in Vught in Brabant waar ze ook negen jaar heeft gewoond.
Trees en Aad hebben elkaar ontmoet in Het Hart van Brabant, een café in hartje Den Bosch. Aad zat daar op de Hogere Tuinbouwschool en was met vrienden uit. Trees was op stap met een club vriendinnen. Ze hadden niet meteen verkering. Trees vond Aad eerst veel te veel een vrijbuiter. Aad had ook echt het gevoel dat de wereld aan zijn voeten lag, toen hij vanuit het ouderlijk huis in Den Bosch ging studeren en op kamers ging wonen. “En dat was ook zo”, zegt hij lachend.
Aad heeft heel erg zijn best gedaan om met Trees een relatie te beginnen en intussen duurt die alweer meer dan veertig jaar voort. Ze gingen in 1983 in Bleiswijk samenwonen en zijn in 1985 getrouwd. Ze kregen vier kinderen: Guus van 36, Louise van 34, Suze van 33 en George van 32. De vier kinderen zijn uitgevlogen en wonen her en der met hun respectievelijke partners. Ze hebben nu alle vier een kind. Trees en Aad hebben vier kleinkinderen waarbij de oudste twee jaar is. Incidenteel passen ze op de kleinkids, maar dus niet structureel.
Trees: “We hebben een mooi gezin. Het gaat met iedereen goed. Ze hebben werk, een huis en een mooie relatie en ook onderling kunnen ze het allemaal prima vinden met elkaar, ook de partners van onze kinderen.”
Aad: “We vinden het leuk om met z’n allen iets te ondernemen. Een weekendje weg of een met elkaar bier brouwen of kaas maken. Of een gezamenlijke zeewierexcursie, die dan eindigt met een zeewiermaaltijd. Allemaal geweldig.”

Werk
Aad is twee jaar geleden met werken gestopt en heeft vorig jaar zijn eerste AOW ontvangen. De laatste vijftien jaar werkte hij in het management van uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk dat tegenwoordig Charlie heet. De Bleiswijkse Leidschendammer begon zijn loopbaan als directeur bij de tuinbouwcoöperatie Kringkoop. Daar nam hij onder meer Pijnackernaar Peter van Koppen aan die later vanuit uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk Aad zou aannemen ‘om het management een beetje te versterken’, zoals Aad het zelf noemt.
Tussen Kringkoop en Van Koppen & Van Eijk was Aad nog zes jaar werkzaam bij Ten Oever Adviesgroep. Daar ontwikkelde hij een ‘tuinbouwpoot’ op het gebied van het waarborgen van voedselveiligheid. “Ik heb altijd en overal met veel plezier gewerkt in het bedrijfsleven. Twee jaar geleden vond ik het wel mooi geweest. Er zijn nog zo veel andere leuke dingen om te doen”, aldus Aad die er graag met Trees op uit gaat met de camper.
Trees: “Ik werk nog steeds in de verpleeghuiszorg, bij De Vierstroom in Zoetermeer, maar wel op basis van een nul-urencontract. Het aantal uren per week dat ik werk wordt steeds minder. We gaan er graag een aantal weken met de camper op uit. Italië, Griekenland en over een tijdje ook Portugal. We vinden het allebei heerlijk om op stap te gaan en het is ook heel erg leuk.”

Bleiswijk
Trees moest als Brabantse uit Bergen op Zoom en later Vught best even wennen aan de wat meer zakelijke en afstandelijke sfeer in het westen van het land. “Het was voor mij lastig om er tussen te komen hier in Bleiswijk. Pas toen ik kinderen kreeg, ging het makkelijker.”
Ze zijn niet van heel veel clubs of verenigingen lid. Aad zit op een kookclubje met andere ondernemers. Heel lang was hij actief in de ondernemersvereniging van eerst Bleiswijk en later van heel Lansingerland. Toen hij daar stopte als bestuurslid evenementen, ging hij de geldbuidel bewaken van het koor Cantores Amatores dat zowel zangers/zangeressen uit Pijnacker-Nootdorp als uit Lansingerland en ook de Haagse regio telt.
Trees zingt al sinds 2004 bij het koor dat toen nog Con Amore heette. Aad is geen zanger maar was altijd wel aanwezig bij de ‘nazitten’ van de optredens. Op een keer – toen er een fles Jägermeister tevoorschijn kwam – is Aad gestrikt om penningmeester te worden. Dat doet hij met verve. Hij probeert de ambities van dirigent David van Lith een beetje in te tomen en dat is best pittig. David van Lith gaat voor de hoofdprijs en haalt de musici binnen die hij denkt nodig te hebben.
Komende zaterdag heeft het koor twee optredens in de Dorpskerk in Pijnacker, om 15.00 uur en om 19.30 uur. De dirigent vindt een professioneel strijkkwintet met daarbij een pianist, een fluitiste en een slagwerkster noodzaak. Aad wil dat graag geloven maar vindt als penningmeester dat het financieel wel haalbaar moet blijven...

Hoge sopranen
Trees en Aad roepen iedereen op om komend weekend naar Cantores Amatores te komen kijken en luisteren. Op de voorste rij in het koor zie je dan Trees schitteren als een van de hoge sopranen. “Zingen heb ik echt van huis uit mee gekregen. Iedereen bij ons thuis deed wel iets met zang. Naast Cantores zit ik nog bij het koortje Mickle Melody. Al jaren heb ik zangles bij Gemma Vredeveldt.”
Trees heeft de laatste weken niet veel gewerkt in de zorg, maar vooral sterk gestudeerd op de Wintersongs die ze komend weekend gaat zingen met haar bijna veertig collega-koorleden m/v en de instrumentalisten. Ze hoopt dat er veel mensen komen kijken en luisteren, zaterdag 21 januari. Dat hoopt penningmeester Aad ook. (SO)

Zingen is de leukste hobby van Trees. Ze zingt zaterdag in Pijnacker met een koor waar Aad de schatbewaarder van is.

Uit de krant

Uit de krant