Tristan in actie tijdens de eerste liveshow. (Foto: Elvin Boer)
Tristan in actie tijdens de eerste liveshow. (Foto: Elvin Boer)

Berkelse Tristan gaat strijd aan op tv voor hoofdrol in Grease

Actueel 825 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Tristan van der Lingen is een van de zestien talentvolle kandidaten die meedoet aan de zoektocht naar de hoofdrolspelers voor de musical Grease. Acht Danny’s en acht Sandy’s in spé zijn vanaf vrijdag 23 december zeven weken lang te bewonderen in liveshows van AVROTROS op NPO 1. Wij spraken Tristan kort na de tweede liveshow, waarin hij met glans doorging naar de volgende ronde.

“Volgens mijn moeder kon ik eerder zingen dan praten”, zegt Tristan die bij het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein zijn eerste stappen op het podium zette. “Ik speelde daar in de musicals ‘Hotel de grote L’en ‘Troep’ naar boeken van Sjoerd Kuyper, geregisseerd door Jeroen Kriek.” Tristan komt uit een muzikale familie. “Mijn vader speelde als bassist in een rockabilly band. Mijn moeder deed operette.” Toch was het voor Tristan niet vanzelfsprekend dat hij naar een theateropleiding zou gaan. Pas toen hij na zijn middelbare schoolperiode een open dag op de Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) in Den Haag bezocht, werd Tristan enthousiast voor een zang- en dansopleiding. “Ik ging uitzoeken waar ik dat wilde gaan doen”, zegt Tristan, die inmiddels studeert aan Fontys HBO Musicaltheater in Tilburg. “Ik zit in het vierde jaar en ben aan het afstuderen. Ik loop stage bij het Zuidelijk Toneel. Daarnaast volg ik alle repetities voor ‘Op zoek naar…’ en ben ik aan een stuk door nieuwe liedjes en danspassen aan het instuderen voor de eerstvolgende liveshows.” Tristan trad eerder op bij de Musical Awards, The Kick-off, Toppers in Concert en Aida in concert. Voor de eerste liveshow van de Danny’s zong Tristan Crazy Little Thing Called Love uit We Will Rock You van Queen, gecombineerd met een pittige dans. “Pas bij het jurycommentaar besefte ik dat het wel goed zat met mijn optreden. Het is trouwens heel bijzonder als je zo vlak voor Jim Bakkum staat, die zelf de rol gespeeld heeft.” Bakkum noemde Tristan ‘een van de grootste kanshebbers met een charisma waar je u tegen zegt’. Marlijn Weerdenburg merkte op dat ‘iedere man en vrouw in de zaal het warm kreeg van dit optreden’ en theatermaker Maurice Wijnen noemde het een ‘triomftocht’. Toch blijft Tristan stevig met beide benen op de grond staan. “En anders zorgen mijn ouders daar wel voor of fluiten mijn vrienden mij terug. Dat weet ik zeker,” zegt Tristan vastberaden. “Tijdens deze liveshow heb ik na het openingsnummer met alle Danny’s en Sandy’s achter de schermen gekeken naar de anderen”, vervolgt Tristan. “Vlak voor mijn optreden voel ik altijd wel enige spanning, maar dat is de gezonde spanning die nodig is om je scherp te houden. Op het podium staan betekent voor mij: andere mensen gelukkig maken. Zelfs als ik een slechterik moet spelen zou ik het als een compliment beschouwen als het publiek ‘boe’ naar mij gaat roepen. Dan heb ik immers mijn rol goed gespeeld.”

Foto: Persfoto/Ruud Baan

‘Op zoek naar...’
In de zesde editie van het programma ‘Op zoek naar...’ leidt de zoektocht voor het eerst in de geschiedenis niet naar één, maar naar twee musicalhoofdrolspelers. De jury geeft commentaar en adviseert de kijkers thuis, maar het publiek mag stemmen op hun favoriet en bepaalt dus volledig welke Danny en Sandy afvallen. “Als driejarig jochie ben ik al door mijn ouders meegenomen naar een musical, de Lion King”, vertelt Tristan. “Grease de musical met Jim Bakkum als Danny en de film met John Travolta en Olivia Newton John heb ik vaak gezien. Vooral het aparte loopje van John Travolta is mij bijgebleven. Het heeft iets stoers, maar tegelijkertijd is het aandoenlijk. Dat stoere voorkomen en daarnaast zijn kwetsbare kant hebben indruk op mij gemaakt. Zelf wil ik een eigen, jonge en frisse versie van Danny neerzetten. Een speelse, maar macho Danny Zuko, die vooral alles in zich wil opnemen om de beste versie van zichzelf te worden. Mijn favoriete moment in Grease is het nummer ‘Beauty School Dropout’. Ik geniet iedere keer weer van het moment dat Frankie Valli in deze ietwat abstracte droomscene zit en Frenchy met een grote glimlach belachelijk maakt. Het hele beeld met alle personages in het wit op een trap, met de meest bijzondere hoofddeksels op, maakt deze scene voor mij legendarisch.”

Uit de krant

Uit de krant