Jan Veenman behoorde in 1949 tot de eerste lichting leerlingen van de Lagere Tuinbouwschool in Bleiswijk.
Jan Veenman behoorde in 1949 tot de eerste lichting leerlingen van de Lagere Tuinbouwschool in Bleiswijk.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Jan Veenman

Actueel 1.552 keer gelezen

De oorsprong van de succesvolle Melanchthon Business School aan de Wilgenlei in Bleiswijk is de Lagere Tuinbouwschool Bleiswijk die opgericht cq gestart is aan het eind van de jaren veertig. Dat betekent dat de school binnenkort 75 jaar bestaat.

Er is over de historie van de school niet zo veel bekend. Daarom zijn ze bij de school heel blij met de 86-jarige Bleiswijker Jan Veenman. Hij behoorde in 1949 tot de eerste lichting van negen leerlingen. Dat zijn er anno 2022 meer dan 600! Binnenkort gaat de nog kwieke Veenman op school vertellen over de oertijd van de school en over de tuinbouw uit die tijd en het tuinbouwonderwijs.
Hij zal onder meer uitleggen hoe het er in de komkommerteelt in de jaren vijftig aan toe ging, zowel onder platglas als in de lage kasjes die dat platte glas steeds meer vervingen. In deze Hart van Lansingerland alvast een voorproefje daarvan en daarbij meteen ook het levensverhaal van Jan Veenman. Hij woont met zijn 83-jarige echtgenote Geertje van Prooijen uit Moerkapelle in zijn ouderlijk huis aan de Van Waningstraat in hartje Bleiswijk.

“Kijk, daar waar de televisie staat, zo ongeveer daar is Jan geboren”, zegt Geertje. De twee kennen elkaar al 68 jaar en zijn op 4 mei 1961 getrouwd. Vorig jaar vierden ze hun zestigjarig huwelijk. De burgemeester is toen twee keer ‘op bezoek’ geweest. Eerst digitaal – vanwege corona – en later ook nog live. Toen zal zeker aan de orde zijn geweest hoe Geertje en Jan elkaar hebben ontmoet.

‘Tante Marie’, een tante van Geertje, had in Moerkapelle een ijszaak en daar kwam Jan met zijn vrienden een ijsje eten. Zo het gekomen. Ze vertellen dat burgemeester Boer het wettelijk huwelijk sloot en dat dominee Boertje het huwelijk kerkelijk bevestigde. Jan en Geertje kregen drie kinderen, Peter van 60, Arjan van 57 en Linda van 52. Ze wonen alle drie niet direct in de buurt, maar het contact met de kinderen en de negen kleinkinderen – variërend in leeftijd van 31 tot 8 jaar – is prima.
Geertje en Jan zijn altijd ondernemende aanpakkers geweest. Geertje vertelt dat ze tientallen jaren huishoudelijk werk heeft gedaan op allerlei adressen. Enthousiast vertelt ze dat een vroegere ‘bazin’ net nog een prachtig kerststuk heeft laten bezorgen. Lachend merkt ze op dat op een van de adressen waar ze werkte een bordje hing met de spreuk ‘Het beste stuk in het huisbedrijf is een goed en handig wijf’.

Behalve allerlei huishoudelijk werk heeft ze met Jan samen jarenlang de verspreiding van weekblad De Heraut gecoördineerd. De ruime schuur bij de woning met aanbouw kwam daarbij prima van pas. De eerste jaren van hun huwelijk woonden Jan en Geertje in de Karel Doormanlaan. Daar woonde ook Arie van Prooijen, de broer van Geertje en dus de zwager van Jan. Beide werkten ze in het tuinbouwbedrijf van eerst Dirk Breugem en later Wim Breugem. Deze kweker bood de heren niet alleen werk maar ook een woning.
Toen veel later het ouderlijk huis aan de Van Waningstraat beschikbaar kwam, verkasten ze daar naar toe. Het huis moest eerst aanzienlijk worden opgeknapt en werd ook van een flinke aanbouw voorzien, die het mogelijk maakt dat ze op de begane grond de dag en de nacht kan doorbrengen. Ze hebben ieder een eigen bed. Dat Geertje en Jan niet meer bij elkaar liggen, daar liggen ze zowel ’s nachts als overdag niet wakker van. “We hebben lang genoeg in één bed gelegen”, zeggen ze lachend.

Tuinbouw
Van huis uit komen ze uit ‘aanpakgezinnen’. De vader van Geertje werkte bij akkerbouwers en kweekte zelf ook spruiten in deelteelt. De vader van Jan Veenman, Piet Veenman, verdiende de kost als tuinbouwmedewerker. Jan en Geertje komen allebei uit een gezin met vijf kinderen. In het gezin van Piet Veenman en Huibertje van den Heuvel zijn meer kinderen geboren. Aan het eind van de oorlog, in februari 1945, zijn er in korte tijd twee kinderen overleden, een van twaalf en een van vijf, als gevolg van dysenterie. Dat was een enorme klap voor het gezin en ook voor Jan die geboren is in 1936 en toen bijna negen jaar was. Veel tijd om er bij stil te staan was er niet. Het was een tijd dat er hard gewerkt moest worden om het gezin te onderhouden. Jan vertelt dat hij na zeven jaar lagere school op zijn dertiende bij een tuinder ging werken en dat hij toen twee gulden per dag verdiende. Heel langzaam werd dat meer. Toen hij in 1961 trouwde met Geertje, verdiende hij rond de honderd gulden per week.

School
Het werk combineerde Jan op zijn dertiende met de Lagere Tuinbouwschool. Samen met nog acht anderen ging hij in het eerste jaar twee dagen in de week naar school en de daarop volgende drie jaren één dag per week. Jan vertelt dat meester Van der Steeg de oprichter van de school was en de eerste jaren ook de enige leerkracht. Een prima man die alle vakken voor zijn rekening nam. Jan laat een rapportboekje zien waar de vakken onder elkaar staan met daarachter over het algemeen uitstekende cijfers. Nederlands, Engels, Wiskunde, Natuurkunde, Plantkunde enzovoort. Al met al een stuk of tien vakken, voor de algemene ontwikkeling en ter ondersteuning van het werk in de tuinbouw.
“Het eerste jaar waren er negen leerlingen en het volgende jaar in mijn herinnering een stuk of twintig. Het groeide gestaag, maar meester Van der Steeg kon het de eerste jaren in zijn eentje allemaal aan. Echt een heel bijzondere prestatie van die man.”
De school begon in een ruimte in de lagere School met den Bijbel, naast Bakker Kok waar Jan en zijn collega-leerlingen tussen de middag even een broodje haalden. Vervolgens was de school gehuisvest in het gemeentehuisje van Bleiswijk in de Dorpsstraat met de bekende trap ervoor. Later werd het Tuinbouwschool De Kring aan de Rembrandtlaan. Voordat de school daar gehuisvest was, had Jan Veenman de tuinbouw al verruild voor een baan bij de plantsoenendienst van de gemeente Bleiswijk, waar hij van zijn 36ste tot zijn 61ste met veel plezier heeft gewerkt. Hij was voorman van wijk 3.
Overal in Bleiswijk maaide Jan Veenman het gras totdat hij 25 jaar geleden verdiend met pensioen ging na bijna vijftig jaar hard werken. Moeiteloos somt Jan Veenman zijn opeenvolgende werkgevers op. Van den Berg, De Jong en de Weduwe Wooning waar hij heel gevarieerd werk had, zoals op de fiets met het paard aan zijn zijde van Bleiswijk naar Bergschenhoek om het beest te laten beslaan. De hoefijzers sleten flink door de dagelijkse gang naar de groenteveiling in Rotterdam.

Veenman vindt het heel leuk om in januari als leerling van bijna 75 jaar geleden aan de leerlingen van nu te vertellen hoe het er aan toe ging, op school en bij het werk. Hij gaat vertellen wat ‘veuren schieten’ is of beter gezegd was, want deze geulen voor ‘broeiveuren met strobalen’ zijn al heel lang verleden tijd. De Bleiswijker heeft in de groenteteelt en ook in de sierteelt gewerkt. Hij kan net als meester Van der Steeg destijds wel een paar dagen lang mooie verhalen vertellen over de teelt en de tijd van toen. Onder meer over de voortdurende innovatie in de tuinbouw, een sector die altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden, zoals snijbonen planten tussen de tomaten.
Geertje en Jan zijn nu op leeftijd en niet meer zo heel erg mobiel. Ze kijken hoe dan ook terug op een heel mooi leven met heel veel prachtige reizen over de hele wereld. Van Suriname tot Bali en Zuid-Afrika. Met hard werken en goed met geld omgaan hebben ze hun kinderen kunnen laten studeren en alles kunnen doen wat ze graag wilden doen. Nog steeds komen ze regelmatig in De Leeuwerik, het naburige welzijnscentrum waar ze onder meer koersballen. Jan zingt ook in het Leeuwerikkoor dat onder leiding staat van Henk in ‘t Veen. Een groot aantal jaren was Jan ook lid van het Hollands Christelijk Mannenkoor, HCM. Het echtpaar had ook heel lang een vakantiehuisje in Oostvoorne. Jan Veenman heeft dus van alles gedaan en gaat op 86-jarige leeftijd ook nog zijn debuut maken als gastdocent op de Melanchthon Business School!

Geertje en Jan waren op 4 mei 2021 zestig jaar getrouwd. Ze wonen nog steeds lekker zelfstandig aan de Van Waningstraat in Bleiswijk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant