Esmee en Jaco hebben het geweldig naar hun zin bij Cheers.
Esmee en Jaco hebben het geweldig naar hun zin bij Cheers.

Esmee en Jaco maken van Cheers dorpscafé

Actueel 1.042 keer gelezen

Bleiswijk - Sportsbar Cheers bij de Rijneveen Sporthal aan de Rembrandtlaan in Bleiswijk is sinds begin 2020 in handen van het Bleiswijkse echtpaar Esmee en Jaco Verheij. Ze waren nog maar net bezig of corona brak uit. Intussen kwam ook de inhoud van twee boilers boven het café naar beneden, met als gevolg een stevige schade. Het was in combinatie met de lockdown meteen een mooie kans om de inrichting volledig te vernieuwen. Het plafond, de belichting, de vloer; het is allemaal vernieuwd en het resultaat is een heel gezellig dorpscafé.

Jaco en Esmee wonen sinds vijf jaar met heel veel plezier in de Buizerdstraat in Bleiswijk, waar ze vanuit Berkel en Rodenrijs naar toe verhuisden. Jaco komt van oorsprong uit Pernis. Hij is de zoon van een Shell-techneut en zelf alles behalve technisch, al valt dat volgens Esmee best mee. De verbouwing van het café was vooral een taak van zijn broer Bart en vriend Arnold. “Ik vertelde hoe ik het hebben wilde en zij voerden het uit”, zegt Jaco lachend.
Jaco heeft een verleden als financieel adviseur en qua inkomsten was het misschien beter geweest om dat te blijven doen. “Ik had een prima salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden, maar nu heb ik het toch beter naar mijn zin. De horeca is zwaar maar heerlijk werk. Je hebt steeds met mensen te maken van allerlei slag, maar wel met als gemeenschappelijke eigenschap dat ze het allemaal gezellig willen hebben en dat ze goed en snel bediend willen worden met een lekker drankje en een heerlijke hap.”

Fluitend
Als je op zaterdagmiddag een poosje aan de bar zit bij Sportsbar Cheers dan valt het op dat Esmee en Jaco, met hulp van hun oudste zoon Jamie, hun klandizie fluitend en snel bedienen. Service vinden ze heel belangrijk. Mensen die net hebben gesport en die dorst hebben, willen niet te lang hoeven wachten op hun drankje.
Overigens staat Sportsbar Cheers formeel helemaal los van de sporthal waar op deze zaterdag de korfballers van de Weidevogels in actie zijn.
Esmee: “Natuurlijk is het voor ons heel goed dat er meteen naast ons café een sporthal is en dat de sporters voor en na de trainingen en de wedstrijden even wat kunnen drinken en eten. Maar we zijn dus geen verlengstuk. We proberen wel zo veel mogelijk open te zijn als er wordt gesport maar op de maandag wordt er ook gesport en dat is toevallig wel ons enige vrije dag in de week.”
Het leuke van Sportsbar Cheers is dat alle doelgroepen vrolijk door elkaar heen lopen. Sporters en niet-sporters; jonge mensen en mensen op leeftijd en alles wat daar tussen in zit; mensen die fanatiek Feyenoorder zijn en mensen die wel gewoon normaal eten en naar Studio Sport kijken, als Feyenoord een keer niet heeft gewonnen…

Feyenoord
Jaco is bijna vanaf de wieg een superfanatieke Feyenoord-man. Op televisieschermen worden bij Cheers heel veel wedstrijden van Feyenoord uitgezonden. Zeker de uitwedstrijden. Bij de thuiswedstrijden zitten Jaco en zijn mensen meestal in de Kuip om hun cluppie live aan te moedigen.
Oudste zoon Jamie (17) loopt nu stage bij zijn ouders en is ook al een hele fanatieke Feyenoord-fan. Jaco en Esmee hebben vijf kinderen – de jongste is acht maanden geleden geboren – en allemaal werden ze op hun geboortedag of daags erna lid van De Kameraadjes, de jeugdsupportersvereniging van die club uit Rotterdam.
Behalve de wedstrijden van Feyenoord – de nationale in het weekend en de Europese doordeweeks – kun je bij Sportsbar Cheers ook de Formule 1-races bekijken. En tijdens het net begonnen WK gaan Esmee en Jaco ook de wedstrijden van het Nederlands elftal op hun schermen in beeld brengen. “Zeker als Nederland ver komt, dan verwacht ik heel veel drukte hier”, zegt Jaco die natuurlijk van mening is dat Justin Bijlow door Van Gaal als keeper moet worden opgesteld. “Als ze dat doen, dan kan Nederland heel ver komen.”

Geen spijt
Esmee en Jaco hebben zeker geen spijt van de stap die ze bijna drie jaar geleden hebben gezet. Ze genieten echt van het horecawerk en van de contacten met de talloze veelal vaste klanten. Ze vinden de variatie in leeftijd heel leuk en ze gaan net zo makkelijk om met jeugd als met mensen op leeftijd. Ze vinden het ook leuk dat de jonge garde hen en de zaak bijnamen geeft. Satehrestaurant; pizzahut; van alles komt er voorbij, aldus Esmee die haar baan als psycholoog bij de gemeente Rotterdam heeft behouden.
“Dat was in de coronaperiode onze redding”, zegt Jaco. “Het waren heftige tijden met opgeteld meer dan een jaar gedwongen sluiting, maar we hebben de moed er steeds goed in gehouden en nu gaat het echt heel erg lekker. We hebben ons echt ontwikkeld tot het dorpscafé van Bleiswijk.”

Otterotters
Ze vervolgt: “Steeds meer mensen en organisaties gaan hier hun feestje organiseren. Pas nog hadden we hier Carnavalsvereniging De Otterotters. Dat was een geweldige avond maar zo zijn er nog veel meer. We hebben overal goede contacten en we staan er in Bleiswijk volgens mij gewoon goed op. De mensen zijn hier gezellig en ook trouw - ze komen bijna allemaal terug - maar als het echt niet goed is, zeggen ze het ook. Wij voelen ons heel goed thuis in deze omgeving. Ook als woonplaats is Bleiswijk geweldig. We hebben lekker de ruimte en het is leuk dat de mensen elkaar hier nog kennen. Voor onze kinderen is het geweldig. Hoe veel tijd ik ook in mijn werk als psycholoog steek en hoe veel uren ik hier ook maak, onze kinderen komen op de eerste plaats. Lekker met ze naar de speeltuin of naar het zwembad; dat zijn voor mij de mooiste momenten van de week.”
Jaco zegt dat ook hij ondanks de drukte van Sportsbar Cheers heel veel tijd en aandacht vrijmaakt voor de kinderen. Cheers is dus iedere dag open vanaf een uur of vier. Behalve op zaterdag. Dan gaat de Sportsbar eerder open. Op vrijdagmiddag is vanaf een uur of vier de vrijdagmiddagborrel die overgaat in de vrijdagavondborrel.
Jaco uit Pernis en Esmee uit Dordrecht hebben elkaar ooit ontmoet in Hendrik Ido Ambacht waar Jaco toen een eigen kledingzaak had terwijl Esmee als bijverdienste bij een juwelier werkte. Ze leerden elkaar kennen toen een fietsende vrouw een ongelukje had met een kind voorop. Dat ongelukje was voor Jaco en Esmee een gelukje. Ze leerden elkaar kennen en werden een hecht stel. Ze traden met elkaar in het huwelijk in Rotterdam en waar anders hadden ze dat moeten doen dan in De Kuip, dat stadion van die club daar aan de Maas.

Tot slot: wie een wedstrijd van het Nederlands elftal bij Sportsbar Cheers wil bekijken, kan er gewoon naar binnen lopen en gaan genieten van het voetbal én de sfeer! (SO)

Een gezellige zaterdagmiddag...
De WK-wedstrijden van het Nederlands elftal zijn bij Cheers te zien.

Uit de krant

Uit de krant