In het gemeentehuis was op 8 november een informatiebijeenkomst.
In het gemeentehuis was op 8 november een informatiebijeenkomst.

Leerzame bijeenkomst over energiebesparing

Actueel 244 keer gelezen

Lansingerland - Veel inwoners in Lansingerland maken zich grote zorgen om de sterk gestegen energieprijzen. Bij nieuwe flexibele contracten zijn de maandelijkse voorschotten voor energie fors gestegen, waardoor een toenemend aantal huishoudens moeite heeft om financieel rond te komen. 

Nu heb je als consument geen invloed op het huidige hoge prijsniveau, maar wel op het verbruik van energie. Daarom hebben de vrijwilligersorganisaties van Humanitas, SchuldHulpMaatje en Nieuwe Lansinger Stroom de handen ineen geslagen en een informatieavond georganiseerd in het gemeentehuis Lansingerland op 8 november. Tijdens deze bijeenkomst werden de vrijwilligers van Humanitas en SchuldHulpMaatje uitgelegd welke talrijke besparingsmogelijkheden er zijn voor gas- en elektriciteitsverbruik. Deze informatie kunnen zij nu delen met de inwoners, die zij thuis al bijstaan met financiële vraagstukken.

Energiearmoede
Na een kort welkomstwoord van Hetty Middelman (Humanitas Thuisadministratie) en Jan den Uil (SchuldHulpMaatje) vertelde Eline van Wel, beleidsadviseur duurzaamheid en energie van gemeente Lansingerland eerst hoe Lansingerland bezig is met duurzaamheidstrajecten en welke landelijke ondersteuning er al is ter bestrijding van energiearmoede. Een mooi voorbeeld daarvan is het volgend jaar in te voeren prijsplafond. Daarna legde ze uit welke ondersteuning de gemeente zelf biedt voor inwoners met een laag inkomen via diverse fondsen en regelingen, maar ook via de energietoeslag van 1.300 euro in 2022 en 2023.

Energiecoach
Het grootste deel van de avond was gereserveerd voor Jan Boonekamp. Jan werkt als vrijwilliger bij de energiewinkel in Berkel en Rodenrijs en komt ook als energiecoach bij inwoners van Lansingerland thuis. Hij legt graag uit hoe een woning duurzamer gemaakt kan worden en ook hoe eenvoudig het is om met slechts kleine ingrepen veel te besparen op de energierekening. Hij wist de vrijwilligers te boeien met zijn waardevolle besparingstips en zijn ervaringen bij zijn vele afgelegde thuisbezoeken in Lansingerland. Jan sprak heel inspirerend, hetgeen een goede interactie met de toehoorders ontlokte. Zijn belangrijkste boodschap: pas je gedrag aan om energie te besparen. Daarbij is het van belang om samen met huisgenoten energie te besparen, een stappenplan te maken en het effect van wat je doet te registreren. Zo bleek de informatieavond heel leerzame te zijn, waarmee de vrijwilligers van Humanitas en SchuldHulpMaatje nog beter in staat zijn hun deelnemers bij te staan.

Uit de krant

Uit de krant