Klimaatburgemeesters Nobert Schotte (links) en Robert Liefhebber.
Klimaatburgemeesters Nobert Schotte (links) en Robert Liefhebber.

Klimaatburgemeesters willen heel Lansingerland verduurzamen

Actueel 834 keer gelezen

Lansingerland - Als klimaatburgemeester hebben Norbert Schotte en Robert Liefhebber als missie het verduurzamen van Lansingerland. Sinds begin van deze maand zijn ze de klimaatburgemeesters van Lansingerland en gaan ze zich inzetten om de inwoners en de politiek in Lansingerland te informeren en inspireren hoe te verduurzamen en maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te verminderen en zo uiteindelijk de klimaatdoelstellingen te behalen. In hun werk zijn ze dagelijks met deze materie bezig, wat dat betreft heeft Lansingerland een sterk team. Robert zal zich als klimaatburgemeester vooral focussen op het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad van Lansingerland. De focus van Norbert zal vooral liggen op de politiek en het bouwen van duurzame woningen in termen van materialen. De klimaatburgemeesters beschikken over genoeg achtergrondinformatie om de verduurzaming en energiebesparing van woningen in Lansingerland te verbeteren.

Robert Liefhebber is de drijvende kracht achter Het Groene Platform. Het Groene Platform werkt samen met onder andere de Energiewinkel en lokale leveranciers en kijkt oplossingsgericht naar het verduurzamen en energie besparen van woningen. Een woning verliest veel warmte via gevels, vloeren, daken, naden en kieren. We stoken zogezegd voor de buitenlucht. Een goede isolatie vermindert warmteverlies en het creëert een aangenaam binnenklimaat en is goed voor mens, gezondheid, milieu en portemonnee. De meest voorkomende opmerkingen zijn: ik zou heel graag mijn huis laten isoleren maar zie tegelijkertijd op tegen het geregel er omheen en zijn er vragen als: hoe ga ik dat aanpakken, waarmee ga ik beginnen en wie gaat dat uitvoeren? Een standaardoplossing is er namelijk zelden, ieder huis is uniek. Het Groene Platform richt zich volledig op het ontzorgen van de bewoner door de uitvoering door lokale partijen te organiseren en te informeren welke subsidies van toepassing- en gunstige financieringsmogelijkheden er zijn, zoals een duurzaamheidslening van de overheid. Het Groene Platform doet voorafgaand vrijblijvend een uitgebreide inspectie van de woning, werkt met professionele apparatuur en komt met een aanbeveling voor de te isoleren onderdelen van de woning en zoekt daar de juiste materialen/ leveranciers en verwerkers bij. 

Gideon - Building Transition Tribes
Geboren en getogen Berkelaar Norbert maakt zich nogal zorgen over het klimaat. Hij zet zich al jaren in voor een beter klimaat. Het klimaat is een ruim begrip. Om toch het verschil te kunnen maken, spitst Norbert zich toe op de bouwsector. Een sector waar hij affiniteit mee heeft. Er valt nog veel winst te behalen op het gebied van het verminderen van CO2 uitstoot. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40% van de CO2 uitstoot van Nederland en met de huidige koers schiet zowel Nederland als de bouwsector binnen 5 jaar door het 1,5 graad CO2-budget.Met het gegeven dat we dus radicaal moeten verduurzamen heeft hij in 2021 stichting Gideon - Building Transition Tribes opgericht. Deze Gideonsbende, zoals ze ook wel genoemd worden, werken aan de materialen-, energie-, en sociale transitie in de bouw- en vastgoedsector. Daarbinnen werken allemaal zelfsturende tribes aan projecten. Naast projecten staan ze in direct contact met de Haagse politiek om juiste condities te creëren die koplopers in de sector helpen. Norbert houdt zich vooral bezig met de materialentransitie: van CO2-intensief zoals beton naar regeneratief zoals hout. 

Het is Norbert dan ook een doorn in het oog dat Lansingerland in het centrum volledig traditionele en CO2-intensieve materialen toepast. “Een gemiste kans”, aldus Norbert. “Dit geldt ook voor Wilderzijde, 3000 woningen die op zo’n manier gebouwd gaan worden dat we als gemeente door ons CO2-budget schieten. De politiek moet beseffen dat ze hier een rol in hebben. De politiek moet hiermee aan de slag”, zegt Norbert. In plaats van te denken dat je als kleine gemeente geen verschil kan maken, vindt Norbert dat je als gemeente juist wel de nek moet uitsteken en voor de troepen uit moet lopen. Norbert wil de politiek vooral helpen door hen van informatie te voorzien door bijvoorbeeld het geven van presentaties, zodat de politiek bewust wordt van de noodzaak van een versnelde transitie binnen de bouw. “Het is een beetje raar om dit samen met zoveel andere Gideons landelijk te verkondigen, maar er in mijn eigen gemeente niks mee te doen”, zegt Norbert. Hij gaat zich hier een jaar lang voor inzetten en verwacht binnen dat jaar al resultaat te zien in Lansingerland.

Uit de krant

Uit de krant