Wethouder Titia Cnossen bracht een bezoek aan het kersverse gemeentelijk monument
Wethouder Titia Cnossen bracht een bezoek aan het kersverse gemeentelijk monument

Hoeve Molenaar krijgt status gemeentelijk monument

Algemeen 1 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Hoeve Molenaar heeft op 13 september de status van gemeentelijk monument gekregen. Het is daarmee een van ruim vijftig gemeentelijke- en rijksmonumenten die Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs rijk is. 

Hoeve Molenaar is een van de oudste boerderijen in Lansingerland met een vermelding in 1675, en is sinds 1787 door de (nazaten) van de familie Molenaar bewoond. De boerderij is tevens een tractormuseum. Woensdag 19 oktober bracht wethouder Titia Cnossen een bezoek aan Hoeve Molenaar om deze aanwijzing en de rol van monumenten en historische gebouwen en de waardering voor het erfgoed in Lansingerland te onderstrepen. De overige gemeentelijke monumenten die zijn aangewezen samen met Hoeve Molenaar zijn: Bergweg-Noord 6 te Bergschenhoek (het poortgebouw en baarhuisje van de algemene begraafplaats); Rodenrijseweg 98 te Berkel en Rodenrijs (tuinderswoning); Julianastraat 2a t/m 2d te Berkel en Rodenrijs (voormalig schoolgebouw); Noordeindseweg 196 te Berkel en Rodenrijs (gemaal).

Waardevol
De boerderij Hoeve Moelnaar bestaat uit een aantal gebouwen en heeft ensemblewaarde door de compositie van volumes van boerderij en schuur met bijgebouwen op een boerenerf. Uit onderzoek blijkt dat de boerderij ook de architectonische waarde heeft, omdat het een zorgvuldig ambachtelijke bouw is, kenmerkend voor de bouwtechniek uit de bouwtijd. Er zijn in het interieur zeldzame elementen aanwezig, zoals bijzondere houten spantconstructie in de oude stal en het tegeltableau op de schoorsteen. De boerderij heeft stedenbouwkundige waarde in het landschap door de zichtbaarheid en beeldbepalende ligging aan het historisch lint. De boerderij is van cultuurhistorische waarde omdat het een van de oudste boerderijen in Lansingerland is (uit 1675) en kent een bijzondere bouwgeschiedenis met aanpassingen in de loop der eeuwen.

Ina legt wat uit over de boerderij.
 De huidige functie van de stal als tractorenmuseum heeft toegevoegde waarde voor de beleving van de agrarische geschiedenis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant