De nieuwe huisvestingswet geeft mogelijkheden om woningen toe te wijzen aan 'eigen inwoners'. (Foto: archief/ter illustratie)
De nieuwe huisvestingswet geeft mogelijkheden om woningen toe te wijzen aan 'eigen inwoners'. (Foto: archief/ter illustratie)

CDA Lansingerland wil woningen toewijzen aan ‘eigen inwoners’

Actueel 712 keer gelezen

Lansingerland - CDA Lansingerland heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College over de aan te passen huisvestingswet. Deze geeft mogelijkheden om meer huur- en koopwoningen toe te wijzen aan de eigen inwoners en mensen met een cruciaal beroep. 

De huisvestingswet van minister Hugo de Jonge is op dinsdag 13 september naar de Tweede Kamer gegaan. De huidige wet geeft gemeenten al de mogelijkheid om huurwoningen toe te wijzen aan mensen die een economische of maatschappelijke binding hebben met de plaats. Alleen mag nu slechts een kwart van het aanbod worden gereserveerd voor inwoners van de eigen gemeente. Dat wordt straks de helft. Daarnaast mogen gemeenten straks ook koopwoningen reserveren voor hun eigen inwoners. Nu geldt die mogelijkheid alleen voor huurwoningen. “Er zijn inwoners jong en oud die al jaren wachten om een huurhuis te krijgen of een woning te kunnen kopen in de eigen gemeente. Ook in de gemeente Lansingerland. Dit voorstel zorgt ervoor dat meer eigen inwoners hun wens kunnen realiseren. Ook bevordert dit de leefbaarheid in onze gemeente”, aldus CDA-raadslid Frans Ammerlaan. Het CDA wil daarom nu al naar de mogelijkheden kijken en plannen maken. Zodat de gemeente in de startblokken staat zodra de wet van kracht is en dan direct in kan spelen op de nieuwe mogelijkheden.

Uit de krant

Uit de krant