Woes Ploum is de bedenker van Lansinger Songwriters.
Woes Ploum is de bedenker van Lansinger Songwriters.

Lokale singersongwriters in de spotlights bij Lansinger Songwriters

Actueel 369 keer gelezen

Bergschenhoek – Niet alleen wordt er in de Cultuurfabriek door de diverse Cultuurfabrikanten - de vaste huurders - de hele week cultuur gemaakt, ook worden er regelmatig concerten, voorstellingen en exposities gehouden. Onder de noemer Cultuur Proeverij is het mogelijk met meerdere facetten van cultuur in Lansingerland kennis te maken en tijdens deze derde editie op 24 september valt de eer te beurt aan vier Lansinger Songwriters.

Zij verzorgen ieder in totaal een twintig minuten durend optreden, zodat er een mooie avond met verrassend lokaal talent ontstaat. “Ik loop al langer met het idee rond om iets met singer songwriters te doen”, vertelt gemeentedichter Woes Ploum. “Ik zou er een jaarlijks terugkerend evenement van willen maken, waarvan mensen zeggen: daar had ik wel aan mee willen doen.” 

Woes deed mee aan een wedstrijd en is nu voor twee jaar onze gemeentedichter. “Een aantal keer per jaar moet ik een gedicht voordragen bij officiële gelegenheden, maar los daarvan ik vind het heel leuk om met taal te spelen, dat is echt een hobby. Daarom zet ik onder meer grappige dingetjes op Facebook, zoals puntgedichtjes, het liefst zo kort mogelijk. Ook heb ik gedichten van inwoners van Lansingerland gebrand op sinaasappelkistjes die langs het bouwterrein van Casa Cadanza hangen. Het is voor mij een soort sport om mensen leuke poëzie door de strot te douwen. René van Rooijen van Muziekvereniging Concordia vroeg mij of ik in het kader van de Cultuur Proeverij iets kon betekenen. Dat zijn de Lansinger Songwriters geworden. De helft van een liedje is vaak poëzie en de melodie is vaak ondergeschikt aan de tekst. Naast mijzelf treden Leanne Serena, Yumi Mary en Yvet van der Tuin op. De avond wordt geregistreerd door RTV Lansingerland, waarbij de artiesten voorafgaand aan hun performances worden geïnterviewd over hun muziek. De Cultuurfabriek wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een bloemenoase voor de ultieme muzikale poëzie-ervaring. Niet het lied staat op deze manier centraal, maar de singer songwriter zelf. Een liedje is snel voorbij, daarom gaan we wat meer over de muziek praten. We zijn soms wel een jaar bezig met het maken van een liedje, het zijn echt onze kindjes. Als je dan ergens optreedt is het binnen een paar minuten voorbij. Veel muziek is ondergewaardeerd of onbegrepen, daarom wil ik graag meer aandacht voor de persoon erachter. Daardoor wordt het lied vaak nog mooier. We spelen om de beurt en Rutger Hillenaar doet de interviews. Natuurlijk kun je met een optreden niet iedereen bereiken, maar als het wordt opgenomen blijft het bestaan. Ik heb al zo vaak optredens gezien waarbij weinig mensen aanwezig waren en dat is zo zonde. Het is jammer als er niet veel publiek is, want je doet er veel moeite voor om een liedje te laten horen, maar op deze manier hoop ik de artiesten iets te geven dat de rest van hun leven waardevol is. Ik hoop dat dit evenement ieder jaar terug kan keren, dat het een soort springplank voor singer songwriters is. Dit is een akoestische versie met gitaar, maar dat hoeft een volgende keer niet perse zo te zijn, dat zien we dan wel weer. Het zou natuurlijk leuk zijn als er veel mensen komen kijken en luisteren, maar er wordt hoe dan ook een supermooie registratie gemaakt, die verkoopt zichzelf wel. Publiek is belangrijk, maar ik wil het liefst bezig zijn met het creatieve aspect om er een mooie avond van te maken. Ik wil me vooral ook bezig houden met andere dingen dan alleen gedichtjes schrijven en houd ervan met taal te spelen en mensen daarin mee te nemen. Ik zou zeggen: kom zelf luisteren en kennis maken met de singer songwriters en genieten van een bijzondere poëtische muzikale avond! En na afloop is er ook nog een gezellige afterparty.”

Kaartjes
Kijk voor meer informatie op de website www.cultuurproeverij.nl. Ook zijn hier kaarten voor de Cultuur Proeverij verkrijgbaar à 5 euro, inclusief koffie of thee.

Uit de krant

Uit de krant