Van links naar rechts: Stefan Hagebeek, Linda van Etten en wethouders Titia Cnossen en Leon Hoek.
Van links naar rechts: Stefan Hagebeek, Linda van Etten en wethouders Titia Cnossen en Leon Hoek.

Volwassenenfonds Sport & Cultuur maakt sport en cultuur toegankelijk

Actueel 642 keer gelezen

Lansingerland – Alles wordt duurder. We merken het allemaal in onze portemonnee. Vooral als je een gezin hebt, blijft er vaak niet veel meer over voor sport en cultuur. De gemeente Lansingerland heeft zich per 1 september aangemeld bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. De gemeente vindt namelijk dat iedereen toegang moet krijgen tot sport en cultuur, ook mensen met een smalle beurs. “Sporten is heel belangrijk. Nu dit mogelijk is wil ik zwemlessen nemen en in de toekomst misschien gaan fitnessen”, zegt Mohammed Abu Alee.

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is opgericht in 2020. Het Volwassenenfonds wil zoveel mogelijk volwassenen met een laag inkomen de kans geven om deel te nemen aan sport en cultuur. Iedereen van 18 jaar en ouder kan meedoen met activiteiten als zwemles, muziekles, fitness, voetbal theater,- of dansles. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of de materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond het bestaansminimum. Er zijn 42 gemeenten in Nederland aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Ruim een miljoen mensen in Nederland leeft rond de armoedegrens. Dat is ruim 6% van de totale bevolking. Het fonds roept daarom alle gemeente in Nederland op om aan te haken bij het initiatief. Volwassenen met een inkomen tot 130% van het minimumloon of mensen die in de schuldsanering zitten in Lansingerland, kunnen vanaf nu een bijdrage aanvragen van maximaal € 250,- voor deelname aan sport en maximaal € 500,- voor deelname aan cultuur. Voor elke deelnemer geldt 1 bijdrage per jaar.

Sport en cultuur essentieel
Mohammed woont sinds vijf jaar in Nederland samen met zijn gezin. “Je denkt altijd als eerste aan de kinderen. Mijn vrouw en ik willen dat ze alle mogelijkheden krijgen. We hebben gestreden om ze een veilig bestaan te geven. Mijn zoontjes van 10 en 7 kunnen dankzij het Jeugdfonds Sport en Cultuur sporten en daar maken wij vanaf het begin dankbaar gebruik van. Ik ben blij dat er ook aan volwassenen wordt gedacht. Mijn droom was altijd om te leren zwemmen. Ik ben nu bezig om te kijken wat de mogelijkheden voor mij zijn. Of misschien kan ik gaan fitnessen, dat deed ik vroeger in Syrië en ik mis dat wel heel erg.” Sport en cultuur zijn een essentieel onderdeel van een gezond en gelukkig leven. Sporten zorgt er ook voor dat volwassenen in contact komen met anderen. “Sport zorgt voor broederschap. In mijn geval zat dat ook voor een verbetering in de Nederlandse taal zorgen”, zegt Mohammed.


Aanvraag
“De werkwijze van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zijn identiek. Een aanvraag kan worden ingediend door een intermediair. Dat is een professional die in zijn dagelijkse werkzaamheden in contact staat met gezinnen met weinig geld, bijvoorbeeld medewerker uit het sociaal wijk team, buurtsportcoaches, schuldhulpverlener of een maatschappelijk werker. Zij kunnen zich aanmelden en een aanvraag indienen. In Lansingerland vind je een intermediair ook bij het inloopspreek uur van Samendoen. In plaats van dat een intermediair alleen een aanvraag voor kinderen kan doen, kan een intermediair nu een aanvraag doen voor het gehele gezin. Alleen moet de aanvraag dan wel bij het Volwassenenfonds worden in gediend”, legt Stefan Hagebeek, Coördinator Volwassenenfonds Sport & Cultuur, uit. Binnen drie weken krijgt de deelnemer te horen of de aanvraag is goedgekeurd. Bij een positief bericht kan de deelnemer zich aanmelden bij een sportclub of culturele activiteit. Het Volwassenenfonds betaalt de contributie en/of materiaalkosten direct aan de sportclub of andere aanbieder. “Ik vind het wel goed geregeld. Zo komt het geld op de goede plek en het papierwerk, wat ook niet voor iedereen even makkelijk is, wordt uit handen genomen”, zegt Mohammed.

Intermediairs
Intermediairs zijn een belangrijke schakel voor het Volwassenenfonds. “Als professionals in hun werk in aanraking komen met volwassenen met weinig geld dan roepen we ze op om zich aan te melden als intermediair. In sommige gevallen kunnen vrijwilligers actief vanuit een organisatie ook de rol van intermediair vervullen”, zegt Stefan. Aanmelden kan heel eenvoudig via de website: www.volwassenenfonds.nl. Voor vragen of meer informatie kan er gemaild worden naar: zuid-holland@volwassenenfonds.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant