Afbeelding
COLUMN

Alleen op de wereld

Actueel 321 keer gelezen

“Zeker alleen op de wereld”, zei mijn vader vroeger als een autobestuurder zomaar midden op de weg stopte, zonder te knipperen afsloeg of totaal niet in de spiegels keek. Een stiekeme verwijzing naar mijn favoriete jeugdboek over Remi van Hector Malot.

Ook ik zie tegenwoordig mijn medeweggebruikers niet vaak in de achteruitkijkspiegel kijken. Zij zijn - al dan niet druk gebarend - in gesprek met hun bijrijder, bellen en appen op hun telefoon of kijken met een stalen gezicht recht voor zich uit. Naast achteruitrijden en achteruitparkeren, was het achteruitkijken tijdens mijn autorijlessen een heet hangijzer. Rijinstructeur H. tilde er zwaar aan. Om de haverklap bedekte hij met zijn hand de achteruitkijkspiegel en vroeg mij welk type auto op dat moment achter ons reed. Gelukkig kom ik uit een ‘autofamilie’ en kon ik moeiteloos de Opels, Volkswagens en BMW’ s van elkaar onderscheiden.

H. had een eigen rijschool en was gebaat bij een hoog percentage geslaagden. Hij had een groot vertrouwen in mijn rijkunsten. Ik begon in een bruine Opel Kadett. In die tijd nog zonder veiligheidsgordels. Ik zat op een kussentje om nog enigszins over het stuur te kunnen kijken. Voor het schakelen had ik wel gevoel en het overzicht op de weg ging mij blijkbaar zo goed af dat H. steeds meer onderuitzakte en zo maar opeens een uiltje knapte. Soms hielden we pauze in Rotterdam bij een koffietentje in De Jonker Fransstraat. H. vergokte daar vaste prik enkele guldens in de fruitautomaat.

Mijn naam kwam helaas niet in de lijst met de in-een-keer-geslaagden te staan. Nog maar net vertrokken van het CBR greep de examinator in. Ik durfde H. niet onder ogen te komen en mijn familie al helemaal niet. Bij de tweede poging was het felbegeerde roze papiertje gelukkig wél voor mij. 

Kijken in de binnenspiegel doe ik nog steeds frequent. Andere automobilisten gebruiken hem zo te zien alleen om hun zonnebril, een pluchen beestje of het vlaggetje van hun favoriete voetbalclub aan op te hangen. Zij zijn voor even helemaal alleen op de wereld.

Uit de krant

Uit de krant