Het is Dorothea's eerste boek, maar waarschijnlijk niet het laatste. (Foto: AN)
Het is Dorothea's eerste boek, maar waarschijnlijk niet het laatste. (Foto: AN)

Berkelse schrijft drie spannende verhalen vol moord en mysterie

Actueel 332 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Veel mensen in Lansingerland kennen Dorothea Virginia Russel wellicht van haar verhaaltjes over het opruimen van zwerfafval wat zij vaak doet, maar dat zij nu ook een echt boek heeft geschreven weet misschien niet iedereen. 

Haar debuut ‘3 Moordmysteries’ zag zaterdag tijdens de herfstmarkt het levenslicht. Het is een bundel met drie spannende korte verhalen waarin moord en mysterie de boventoon voeren. Tijdens de signeersessie was er een heuse crime scene voor de deur gecreëerd. “In eerste instantie was het idee om een echt mens voor lijk te laten spelen”, vertelt Dorothea. “Maar dat was natuurlijk niet zo handig, dus daarom is het een paspop geworden. Het leek me leuk om wat reuring te creëren zodat voorbijgangers zouden blijven staan en zich af zouden vragen wat er aan de hand was. Ik kreeg er ook veel reacties op. Het is bizar, ik heb 30 boeken verkocht. Ook aan wildvreemden, dat vind ik best bijzonder voor een schrijfster die nog niet bekend is. Dus ik ben zo trots als een pauw, het is leuk als je werk zo gewaardeerd wordt. Het leek wel een verjaardag haha, het was echt geweldig.” 

Verhaaltjes
Zo’n anderhalf jaar geleden begon Dorothea met het schrijven van verhaaltjes over haar belevenissen tijdens het opruimen van zwerfafval. Die plaatste ze op Facebook. “Ik kreeg allerlei reacties van mensen dat ze mijn stukjes zo leuk vonden om te lezen. Daardoor ben ik verder gegaan met schrijven. Er was destijds een verhalenwedstrijd van de bibliotheek waar ik aan meedeed en toen is het losgebarsten. Het moest eigenlijk een romantisch verhaal zijn, maar ik vond het onderwerp te saai dus daarom wilde ik er een twist aan geven en werd het een moordverhaal. Omdat ik me niet aan de regels had gehouden werd ik gediskwalificeerd. Toen heb ik het op Facebook gezet en dat sloeg aan. Overigens kreeg ik wel een eervolle vermelding, dat vond ik natuurlijk ontzettend leuk.”

Boek
Het Facebook verhaal kreeg een vervolg: “Mijn volgers zeiden: waarom ga je geen boek schrijven? En zo is het allemaal gaan lopen. Ik ging op zoek naar een uitgever en één reageerde positief. En dat is genoeg. Ik heb de verhalen van Facebook helemaal uitgeschreven en nog één erbij. Verhalen schrijven is één, maar toen moest het allemaal gecorrigeerd en geredigeerd worden, dat is een nieuwe tak van sport voor mij. Gelukkig heb ik iemand gevonden die mij daarbij wilde helpen en ook iemand die de cover kon ontwerpen. Ik kreeg hulp van alle kanten, dus dat was echt geweldig. Op 5 augustus hield ik het eerste exemplaar van mijn boek in mijn handen. Ik vond dat het er best professioneel uitzag. Ik vond het echt te gek, een boek met mijn naam erop. De dikte was ook goed en de cover fantastisch. Zomaar een boek, echt bizar.”

In de pen
“En nu zit ik er helemaal in, dus er komen absoluut nog meer boeken. Ik heb er alweer een paar in de pen. Wellicht dat het een combinatie wordt van moord en science fiction, dat vind ik ook wel heel interessant. Ik doe ook regelmatig mee met verhalenwedstrijden om mijn geest op te rekken en verschillende genres uit te proberen om uit te zoeken wat ik allemaal kan. Dan vind ik de science fiction opdrachten heel leuk. Ik vind het heel bijzonder dat dit allemaal vanuit mijn volgers op Facebook is ontstaan. Ze kwamen ook langs om te kijken of om een boek te kopen. De quotes van Facebook heb ik weer gebruikt op mijn website, want die moest ik natuurlijk ook hebben, dat had nog wel wat voeten in de aarde. Het is heel speciaal dat iemand wil lezen wat jij in je hoofd hebt bedacht en het de moeite waard vindt om daar geld aan uit te geven. Dat je van niets iets maakt en dat mijn kronkel een ander tot lezen brengt.”

Kijk voor meer informatie op: www.dorotheavirginiarussel.nl.

Uit de krant

Uit de krant