Het scheppingsraam is gekozen als voortrekker van de expositie.
Het scheppingsraam is gekozen als voortrekker van de expositie.

“Kijken naar Chagall verveelt nooit”

Actueel 902 keer gelezen

Bleiswijk - Gedurende twee weken staat de Dorpskerk in Bleiswijk helemaal in het teken van kunstschilder Chagall. Van 30 september tot 15 oktober wordt een bijzondere expositie van de Joodse kunstenaar georganiseeerd. Een werkgroep, waar de gezamenlijke Kerk- en Israëlcommissie in participeert, maakt dit mogelijk. “Daarnaast kunnen wij rekenen op de steun van vele vrijwilligers,” zegt initiatiefnemer dominee Wim de Bruin.

Door Andrea van der Houwen

Het was al lange tijd een grote wens van dominee Wim de Bruin om aandacht te besteden aan het werk van Chagall. “Wij hebben geamenlijk voor deze wereldberoemde kunstenaar gekozen vanwege zijn grote verbondenheid met het volk van Israël. Het is heel bijzonder zoals hij de twaalf gebrandschilderde ramen maakte over de twaalf zonen van aartsvader Jakob, die de stamvaders van het volk Israël zouden worden. Ernaar kijken verveelt nooit, ik kan er telkens opnieuw ontroerd door raken.” De Bruin laat afbeeldingen zien van de litho’s die gemaakt zijn van deze ramen. Deze zullen te zien zijn op de tentoonstelling. “Kijk eens naar de prachtige heldere kleuren en de symbolen die hij gebruikte in de glas en lood ramen. Daarmee maakte Chagall verbinding met de actualiteit van het Joodse volk, de bijbel en de wereldgeschiedenis.” Ghagall maakte later van de ontwerpen van de gebrandschilderde ramen litho steendrukken zodat zijn werk bij iedereen aan de muur kon hangen, en dus nu in de Dorpskerk.

Grondig
De Bruin verdiepte zich in de achtergrond van deze kunstschilder en vertelt dat hij erachter kwam dat Chagall heel grondig te werk ging bij het ontwerpen van de gebrandschilderde ramen die bedoeld waren voor de synagoge van het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem. Het was zijn cadeau aan de nog jonge staat Israël. Hij gebruikte meer dan 900 verschillende kleuren en kleurnuances. In die tijd heerste er een orthodox-joods verbod om mensfiguren af te beelden. Chagall loste dit heel creatief op met zijn unieke beeldende weergave van water, dieren, vissen, bloemen en bomen. Dit noemt men in de boeken en artikelen over deze kunstschilder zelfs een verrijking van zijn werk. Voor elk raam vervaardigde hij vier zogenaamde voorstudies, daarop zie je al in zwart-wit schetsen van symbolen verschijnen die later in kleur op het originele exemplaar te zien zijn. Bij de twaalf afbeeldingen zullen tijdens de expositie twee van deze voorstudies te zien zijn en bij enkele litho’s worden alle vier de voorstudies getoond.

Zegenspreuk 
“Op onze posters is ‘Ruben’ afgebeeld”, vervolgt De Bruin. Dit is het eerste door Chagall gebrandschilderde raam en sluit aan bij de bijbelse zegenspreuk over Ruben, de eerstgeboren zoon van Jakob. Dit wordt het ‘scheppingsraam’ genoemd en is gebaseerd op eerder werk over de schepping van Chagall. Hier ligt ook een lijn naar ‘het begin van de wereld’. Op de tentoonstelling is naast de litho’s, ook ander werk van Chagall te zien. In totaal kan men zo’n vijftig werken komen bekijken.

De hervormde wijkgemeenten Dorpskerk en Het Anker sloegen de handen ineen voor deze expositie om mensen bij elkaar te brengen en hen op een creatieve manier te laten kennismaken met kunst en religie. “Het gaat hierbij om het overbrengen van een boodschap, niet in woorden maar met beelden”, vervolgt De Bruin die benadrukt dat de tentoonstelling niet alleen voor ‘kerkmensen’ te bezoeken is, maar voor alle belangstellenden uit het dorp en de wijde omgeving. De Bruin: “De een zal de afbeeldingen vergelijken met bijbelpassages, een ander laat vooral de kleuren en vormen op zich inwerken. Wij nodigen iedereen van harte uit om zich te laten inspireren door een rondgang langs deze prachtige tentoonstelling.”

Openingsavond

Op vrijdagavond 30 september opent burgemeester Pieter van de Stadt de expositie met een aantrekkelijk, mooi en ontspannen programma voor iedereen.

Openingstijden expositie:
Zaterdag: 1, 8 en 15 oktober van 11.00 – 16.00 uur
Woensdag: 5 en 12 oktober van 14.00 – 17.00 uur (met kinderactiviteit)
Vrijdag: 7 en 14 oktober van 14.00 – 17.00 uur en van 19.00 – 21.00 uur.
De toegang is gratis.

Rondleidingen van groepen, scholen en verenigingen zijn mogelijk op afspraak.
Contacpersoon: dominee Wim de Bruin - predikant@dorpskerkbleiswijk.nl

Via de beheerder van de collectie is het mogelijk om een van de geëxposeerde litho’s aan te schaffen.

Uit de krant

Uit de krant