“Ik wist altijd al dat het lichaam een ‘boodschapper’ is”, zegt Sanne die deze filosofie in haar praktijk toepast. (Foto: Prasantha Yahampath)
“Ik wist altijd al dat het lichaam een ‘boodschapper’ is”, zegt Sanne die deze filosofie in haar praktijk toepast. (Foto: Prasantha Yahampath)
JOB IS TOP

Holistisch fysiotherapeut Sanne van Rossen

Actueel 14 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – “Als je begrijpt wat jouw lichaam te ‘vertellen’ heeft, kun je je eigen therapeut worden.” Met deze woorden omschrijft Sanne van Rossen een van de pijlers van haar holistische fysiotherapiebehandelingen. “Pas nadat ik zelf een grote persoonlijke ontwikkeling had doorgemaakt, merkte ik dat dit de richting is waarmee ik verder wilde gaan in mijn werk als fysiotherapeut.”

Nadat Sanne een sportopleiding had afgerond, twijfelde zij tussen twee vervolgstudies: psychologie of fysiotherapie. “Geloof het of niet”, zegt Sanne. “Maar ik heb toen een muntje opgegooid en het werd fysiotherapie. Tijdens de opleiding werd een klein stukje aangetipt van de mindset en de bewustwording van de mens. Ergens in mijn achterhoofd vond ik dat toen al te weinig. Ik haalde mijn diploma en ging werken in verschillende particuliere praktijken. Daar leerde ik veel over het vak, maar ik kreeg naar mijn mening veel te weinig tijd om er echt voor iemand te zijn. Nadat ik twee jaar in Zweden had gewoond en daar een hele andere benadering zag ten aanzien van beschikbare tijd voor een cliënt bij fysiotherapiebehandelingen, solliciteerde ik in Nederland bij een revalidatiecentrum voor mensen met chronische pijnklachten. Al meteen tijdens het eerste gesprek was er een ‘klik’. Hier werd lichaam aan geest gekoppeld en zo wilde ik werken. Helaas hield de organisatie op te bestaan en moest ik een andere baan zoeken. Op dat moment kwam mijn grote meisjesdroom naar boven en ik werd stewardess. Vanwege corona kwam ik echter thuis te zitten en had ik veel tijd om na te denken.” Sannes adoptieverleden speelde haar lange tijd parten. “Mijn hart zat dicht. Aan de buitenkant was ik altijd vrolijk, een joker. Maar sinds ik op mijzelf woonde kwam er meer ruimte voor levensvragen zoals, wie ben ik en wat doe ik? Ik wilde meer duidelijkheid over mijn afkomst en ging zo snel mogelijk naar Sri Lanka. Maar er kwam veel meer op mijn pad dan alleen een zoektocht naar familie, want in die tijd werd veel bekend over de procedures bij adoptie in dat land. Ik ging mij daarin verdiepen. Zembla kwam op tv met een documentaire over adoptiefraude en zelf heb ik er een boek over geschreven: ‘Het verdriet van Sri Lanka’.”  Sanne had nooit gedacht dat het zoveel bij haar los zou maken, maar nadat zij haar moeder had gevonden, de meeste vragen beantwoord waren en zij haar trauma’s verwerkt had, was de tijd rijp om haar praktijk Natural te starten. “Het achterhalen van de waarheid en het schrijven hielp mij enorm op het persoonlijke vlak. In de coronatijd begon ik rustig te werken aan een methodiek voor mijn werkwijze. Ik wist sowieso dat het lichaam een boodschapper is, een communicatiemiddel dat aangeeft als er iets mis is in iemands wereld. Zelf wist ik maar al te goed hoe het lichaam verkrampt kan zijn door een trauma. De antwoorden zitten vaak in onszelf. Als je pijn hebt, vraag jezelf dan eerst af waarom je uit balans bent. Op die manier kun je zelfhelende vermogens in werking zetten om fysieke klachten aan te gaan en de pijn te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel mogelijk is in combinatie met de reguliere geneeskunde”, besluit Sanne die al enige tijd samenwerkt met neurologen in een pijnkliniek.

Uit de krant

Uit de krant