De ralreiger is een zeldzame verschijning in Nederland. (Foto: Peter Elfferich)
De ralreiger is een zeldzame verschijning in Nederland. (Foto: Peter Elfferich)
NATUUR ONDER DE LOEP

Ralreiger bij Bergboezem

Actueel 236 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Op vrijdag 8 juli kreeg ik bericht van Johan Termoshuizen dat hij een ralreiger had gezien in de omgeving van Berkel en Rodenrijs. Deze reigersoort leeft in Oost- en Zuid-Europa en in Afrika. Soms duikt er eentje op in Nederland.

Het bericht van Johan: ”Vandaag fietste ik voorbij de Helmhoek en zag plots een hele vreemde vogel in het water. Ik heb mijn mobiel gepakt en een foto geschoten. Bij thuiskomst ben ik gaan zoeken wat ik nu gespot heb. Het blijkt een ralreiger te zijn. Volgens de vogel-app een bijzondere verschijning in Nederland!” Op de foto’s van Johan staat een ralreiger op een tak, te midden van de grote drijvende bladeren van de gele plomp. Dat beeld roept herinneringen op aan een vakantie in Griekenland. Daar zagen we lang geleden in het Kerkinimeer ralreigers wandelen over waterleliebladeren, die vrijwel het gehele wateroppervlak bedekten. Het is laat in de avond als de waarneming binnenkomt. De volgende ochtend gaat echtgenoot Peter vroeg op onderzoek uit. Een kwartier later belt hij dat de ralreiger er nog zit en zich mooi laat zien. Even later staan we beiden naar de fraaie kleine reiger te kijken. De vogel staat aan de overkant van de sloot op een soort trappetje, waar dieren het water in en uit kunnen gaan. Hij of zij gebruikt de constructie als ‘fishing-platform’ en vangt regelmatig met succes een visje of ander waterdier. Het verenkleed van het reigertje heeft allerlei pasteltinten: lichtroze, zalmroze en purper. De vleugels zijn wit. Lichaamshouding en lichtinval beïnvloeden de zichtbaarheid van de vogel tegen de achtergrond van bruin en groen.

We genieten met volle teugen van de ralreiger, die jaagt, de veren poetst en wat lummelt in het ochtendzonnetje. Ondertussen overleggen we of de waarneming al dan niet moet worden gemeld op waarneming.nl en in de app-groep van de Delftse vogelaars. We weten dat zo’n melding veel vogelfotografen zal aantrekken en dit kan leiden tot verstoring. We denken dat het weinig kwaad kan, want de ralreiger trekt zich niet veel aan van onze aanwezigheid, het is geen broedgeval en de vogel zit aan de overkant van een brede sloot. Peter zegt dat hij het bovendien niet kan maken om de ralreiger niet door te geven aan de app-groep. Hij verzendt een bericht en niet veel later verschijnen al twee bekenden. In de dagen die volgen komen er honderden mensen kijken naar de ralreiger. Eén van hen merkt op dat de vogel een kleine beschadiging heeft in het verenkleed, waaruit blijkt dat het dezelfde vogel is die eerder deze zomer is gezien in Dordrecht en bij de Groene Jonker.

Uit de krant

Uit de krant