Anja en Peter betrekken binnenkort het nieuwe huis.
Anja en Peter betrekken binnenkort het nieuwe huis.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Peter Treurniet

Actueel 362 keer gelezen

Een mooi zondagmorgengesprek onder geweldige omstandigheden ‘op het landje van Treurniet’. Aan de Noordersingel nummer 2 in Berkel en Rodenrijs. We zitten naast het huidige huis van Peter Treurniet en Anja Dubbeldam die al ruim veertig jaar elkaars partner zijn.

We hebben uitzicht op hun nieuwe huis dat veertig meter verderop staat, nog steeds op het landje van Treurniet dat in totaal zo’n 3.000 vierkante meter groot is. Je zou haast zeggen: een stukje ongerepte Berkelse natuur met bomen en bloemen in overvloed. Het landje is het restant van het tuinbouwperceel van Kees Treurniet, de vader van Peter die vorige week vrijdag in Huize Sint Petrus de leeftijd van 97 jaar bereikte. Binnenkort hopen we met Kees een verhaal te maken. Hij weet niet alles meer precies, maar als hij eenmaal over vroeger begint dan gaan de herinneringen elkaar versterken en aanvullen. Kees Treurniet was kweker van onder meer sla en tomaten, maar eigenlijk veel meer musicus. Daarnaast was hij ook producent van de mechanische tomatensorteermachine die zijn vader – de opa van Peter dus – had bedacht en ontwikkeld.
Rond 1970 zette Kees Treurniet de moedige stap om zijn tuinbouwbedrijf te verkopen en als muziekdocent aan de slag te gaan. Hij had een muziekschool aan huis en liet daarvoor de woning weer een stukje uitbreiden, waarbij de bouwtekening was gemaakt door zijn broer Piet Treurniet. Kees Treurniet was heel muzikaal en bespeelde allerlei instrumenten: orgel, piano, blokfluit, dwarsfluit, accordeon, enzovoort. Zelfs in Huize Sint Petrus heeft hij nog muziek gemaakt voor zijn medebewoners.
Kees Treurniet bouwde het huidige romantische oude huis aan de Noordersingel 2 rond 1953. Samen met zijn echtgenote Annie van Thiel uit Nootdorp kreeg hij vijf kinderen: Marjola, Rino, Annette, Peter en Cora. Annie overleed toen Peter vier jaar was. Later is pa Treurniet hertrouwd met Annie Ploeger, die hij ook heeft overleefd. In 1959 kreeg het huis er een vleugel bij en in 1969 volgde er nog een uitbreiding. Vader Treurniet is er blijven wonen tot het drie jaar geleden niet meer ging. Een eerdere rondgang in het gezin leerde dat alleen Peter er echt belangstelling voor had om er te gaan wonen met Anja en toen nog hun zoon Max van 32 die nu in Zoetermeer op zichzelf woont.
Het plan van Peter en Anja was om een nieuw huis te ontwikkelen en te bouwen. Door allerlei factoren is dat een proces van een jaar of twaalf geworden. Na beraad werd gekozen voor een andere plek meer richting de Noordeindseweg – het vroegere schapenlandje - maar daarvoor moest wel eerst het bestemmingsplan worden aangepast. En zo waren er veel meer factoren die tijd kostten en tot vertragingen leidden. Hoe dan ook, eind vorige week is het door Houweling Architecten ontworpen en door het familiebedrijf Groenen uit Bodegraven gebouwde huis opgeleverd, tot volle tevredenheid van Peter en Anja.
Terwijl Peter zijn verhaal doet op deze prachtige zomerzondagmorgen, is Anja alvast wat schoonmaakwerk aan het doen in het nieuwe huis. Binnenkort volgt de verhuizing en dan zal het huis Noordersingel 2 worden ‘geamoveerd’. Dat is een mooi woord voor gesloopt. Dit was een eis van de gemeente die is vastgelegd in een zogenoemde anterieure overeenkomst. Voordat we buiten met elkaar in gesprek gaan, laat Peter binnen in de woonkamer van het oude huis wat foto’s zien van de toestand van toen.
We zien vier foto’s naast elkaar, genomen vanaf de Noordeindseweg, waarop goed te zien is hoe de omgeving daar veranderd is. Op de foto’s zien we nog volop kassen, ketelhuizen en schoorstenen in de omgeving Meerweg, Noordersingel en Noordeindseweg. Een paar huizen staan er nog en dat zijn dan meteen mooie oriëntatiepunten.
Peter herinnert zich nog dat zijn vader de opstallen van de tuinderij had verkocht aan een kassensloopbedrijf dat de boel demonteerde en elders weer opbouwde. Althans, dat was de bedoeling. De demontage was nog in volle gang toen een najaarsstorm een handje kwam mee helpen en het nog overeind staande deel van de kas in gruzels legde, zoals vroeger een storm met veel glasschade er voor kon zorgen dat de oogst van de sla als mislukt moest worden beschouwd. Ook de schoorsteen overleefde die heftige najaarsstorm niet. Dat was echt pech voor het bedrijf dat de kas en toebehoren gekocht had.

Botanisch analist
Peter Treurniet, geboren op 25 oktober 1960 en nu dus 61 jaar, had zelf geen ambitie om kweker te worden en de rest van het gezin ook niet. Hij volgde een opleiding voor botanisch analist en vindt dat nog steeds een heel boeiend vak, maar toen hij in militaire dienst was geweest, besloot hij toch een andere richting op te gaan. Hij ging bij de politie werken. Na de politieschool in Rotterdam ging hij als agent aan het werk en na een opleiding aan de politieacademie in Apeldoorn, werd hij werkzaam in allerlei aansturende en coördinerende functies.

“Ik ben blij dat ik het politiewerk vanuit de uitvoering heb leren ervaren. Voor een leidinggevende is het altijd handig om te weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Heel lang heb ik in Rotterdam gewerkt, in allerlei functies, en nu ben alweer een tijdje werkzaam bij een landelijk onderdeel in Driebergen, waar ik verschillende diensten aanstuur. Ik vind het nog steeds prachtig werk om te doen en ik ben het na al die jaren echt nog niet zat. Zoals het er nu naar uit ziet, blijf ik gewoon bij de politie werken tot ik de pensioenleeftijd van 67 jaar heb bereikt”, aldus Peter die qua rang intussen commissaris is. De zeer rustig en uitgebalanceerd ogende Berkelaar merkt op, dat de politie een belangrijke functie heeft bij het leefbaar en veilig houden of maken van de samenleving. “Het maatschappelijk nut van de politie staat voor mij buiten kijf. En het is mooi om vanuit een operationeel centrum, zoals we dat hebben in Driebergen, de verschillende diensten aan te sturen. Het politiewerk is ontzettend boeiend, uitdagend en gevarieerd. Er gebeuren altijd onverwachte dingen waar je op moet inspelen.”

Gemeente Rotterdam
Intussen komt ook Anja er even bij zitten. Ze vertelt dat ze als kind met haar ouders via een woningruil vanuit Rotterdam in de 3B-hoek komen wonen. Bij jeugdsociëteit Rotonde in Berkel ontmoetten Anja en Peter elkaar zo rond 1980. Ze zijn nog steeds als paar gezellig bij elkaar. Anja werkt bij de gemeente Rotterdam en doet daar administratief werk. Haar ouders zijn een aantal jaar geleden in Pijnacker gaan wonen, maar jammer genoeg zijn ze niet meer bij elkaar omdat ma Dubbeldam niet meer zelfstandig kon blijven wonen. Zij zit nu in De Weidevogelhof. Gelukkig is dat vlakbij de woning waar pa Dubbeldam nog vertoeft.

Vijver
We keren nog even terug bij het ‘nieuwbouwwoningverhaal’. Over het hele voorbereidingsproces zou Peter een boekje kunnen schrijven. Er kwam heel veel voor kijken. Tegenwoordig is er dan wel sprake van ‘één omgevingsvergunning’ maar daar vallen flink wat deelvergunningen onder. Die kosten allemaal geld op een na: door de plek waar het nieuwe huis nu staat, is het straks geen Noordersingel 2 meer maar Meerweg 50. Die ‘omnummering’ ging ook niet vanzelf maar het is toch gelukt. Anja en Peter willen de groene oase van het landje van Treurniet zo veel mogelijk intact laten, inclusief al die prachtige bomen die er staan. Wel zullen ze aan de kant van de Noordersingel een vijver moeten graven. Dat is een eis van het hoogheemraadschap. Als je ergens een slootje dempt, moet je elders voor ‘vervangend water’ zorgen. Toen Anja en Peter drie jaar geleden aan de Noordersingel 2 gingen wonen, waren ze afkomstig van de Kleine Molen in Bleiswijk waar ze ook altijd heel plezierig hebben gewoond. Maar toen ze de kans kregen om op de geboortegrond van Peter terug te keren, grepen ze die met beide handen aan. En pa Kees Treurniet vindt het mooi dat de grond van zijn vroegere tuinderij toch in de familie is gebleven. Af en toe haalt Peter hem op zodat hij met enige ondersteuning weer even kan rondlopen op zijn vroegere grond en dan heeft hij voor zijn eigen oude huis toch meer interesse dan voor het nieuwe huis, hoe prachtig dat ook is…

Ze verhuizen dan van de Noordersingel 2, waar ze nu ruim drie jaar wonen, naar de Meerweg 50.

Uit de krant

Uit de krant