Afbeelding

Buurttoezicht: ‘Inbrekers gaan niet op vakantie!’

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland – De vakantietijd is weer aangebroken. Veel mensen gaan op vakantie, maar de inbrekers niet! Het aantal inbraken is sinds de coronaperiode weer gestegen en dat vraagt om extra aandacht. Wat kun je als bewoner doen om de wijk veilig te houden? Ronald Kerver van Buurttoezicht legt ons uit wat Buurttoezicht inhoudt en hoe je als bewoner je wijk veilig kunt houden en je huis veilig kunt achterlaten wanneer je op vakantie gaat. 

Buurttoezicht ontstond in 2008 naar aanleiding van overlast in Berkel en Rodenrijs. Bewoner Karel Neelis was het zat en ging met anderen de straat op. Toen Buurttoezicht gaandeweg bekender werd, verminderde de overlast. Buurttoezicht spreidde zich in de loop van de jaren over andere buurten in Lansingerland. Er zijn zeventien ‘buurtwhatsappgroepen’ in Bergschenhoek. De Facebookpagina van Buurttoezicht Lansingerland heeft inmiddels meer dan 8500 volgers. De vrijwilligers van buurttoezicht Lansingerland zetten zich dagelijks op vrijwillige basis in om de wijk veilig en schoon te houden. Ronald is Dorpscoördinator Bergschenhoek en is vrijwel elke dag met zijn team actief in en om de wijk Parkzoom 1 & 2. Ze lopen op verschillende tijden door de wijk om toe te zien of alles nog in orde is. In de vakantieperiode worden er ook extra rondes gelopen. Zien ze iets verdachts dan wordt dit gemeld in de buurtwhatsappgroep. Datzelfde doen de hondenbezitters, want ook zij zijn ontzettend belangrijk voor Buurttoezicht. Ook via Facebook worden de buurtbewoners geïnformeerd over belangrijke zaken omtrent veilig wonen. Buurttoezicht kun je zien als de extra oren en ogen van de wijk. De groep bestaat uit vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor een veilige en schone wijk in samenwerking met de politie, gemeente en de wijkboa’s. De vrijwilligers houden korte lijntjes met deze instanties. Verdachte situaties worden rechtstreeks gemeld bij de politie. De vrijwilligers letten daarnaast ook bijvoorbeeld op kapotte lantaarnpalen of prullenbakken. Dit wordt gemeld bij de Buiten Op Orde dienst van de gemeente. Elke wijk heeft twee Whatsappgroepen. De Help-App en de Alarm-App. De Help-App is bedoeld voor kleine hulpvragen, bijvoorbeeld als mensen op zoek zijn naar iets, denk aan een vermist huisdier. De Alarm-App is bedoeld voor het melden van verdachte situaties en medische noodsituaties. Bij verdachte situaties kan er maximaal 20 minuten gecommuniceerd worden in verband met de komst van de politie. De bewoners worden gevraagd om bij verdachte situaties de SAAR-methode toe te passen. Dat betekent: een verdachte signaleren, de politie alarmeren, app het in de groep en indien mogelijk reageren naar de verdachte toe. “De appgroepen helpen echt”, zegt Ronald. “Een tijdje geleden waren er veel autoinbraken in de buurt. Op een gegeven moment had een buurbewoonster een dader op het oog. Dit werd in de groepsapp gezet, waarna buurtbewoners de straat op gingen. Ze hebben anderhalf uur samen met politie naar de verdachte gezocht, maar niet kunnen pakken. Daarna zijn de auto inbraken wel gestopt. Door vergrijpen meteen door te geven in de appgroepen wordt de pakkans van de daders vergroot en je houdt de wijk scherp. Het effect van een whatsappgroep is dat je snel en gezamenlijk kan handelen.” 

Wat kun je als buurtbewoners doen om de buurt veiliger te maken? Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor preventieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld preventieve sloten en buitenverlichting. “Je kunt er ook voor zorgen dat je huis er bewoond uitziet als je weggaat. Laat bijvoorbeeld een paar vuile kopjes op de tafel staan, of maak gebruik van een tijdsschakelaar zodat je lichten bijvoorbeeld begin van de avond aangaan. Zorg dat je post elke dag weggehaald wordt. Kortom: zorg ervoor dat je een bewoonde indruk achter laat. Als je op vakantie gaat, zorg dat alles goed op slot zit. Geef het door aan je buren en/of aan familieleden, maar zet het niet op social media, want de inbrekers gaan niet op vakantie en lezen ook mee.” Zorg met elkaar voor een veilige wijk en meld je aan via: www.lansingerland.buurttoezicht.nl. Op deze website kan men meer informatie vinden over buurttoezicht en zich aanmelden voor de juiste buurtwhatsapp en de nieuwsbrief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

High Angle View Of A Businessperson Stopping Colorful Dominoes From Falling On Desk
Bijeenkomsten valpreventie Algemeen 1 minuut geleden
Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 2 uur geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 4 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 23 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 19 apr, 11:44

Uit de krant