De inzameling betreft voedingsmiddelen en hygiëneartikelen die anders weggegooid zouden worden.
De inzameling betreft voedingsmiddelen en hygiëneartikelen die anders weggegooid zouden worden.

Houweling Group draagt steentje bij aan armoedebestrijding

Actueel 1.090 keer gelezen

Bleiswijk - Houweling Group is een familiebedrijf dat product, plant en persoon beschermt. Dat dit verder gaat dan een zakelijke bedrijfsvisie, werd algauw duidelijk tijdens een gesprek met Bert-Jan Houweling. 

Zo kwam Houweling Group jaren geleden in contact met Zending over Grenzen, een stichting die kansarme gezinnen in Oost-Europa steunt. Ieder voorjaar mag Zending over Grenzen de achtergebleven producten van de beursvloer inzamelen voor mensen in Oost-Europa na de PLMA beurs in Amsterdam. De inzameling betreft voedingsmiddelen en hygiëneartikelen die anders weggegooid zouden worden. Om de spullen efficiënt in te zamelen vanaf de beursvloer en te vervoeren, levert Houweling gratis ruim zestig transportkooien. “Alles wat je kan helpen is goed, dus dan doen we dat. Het is voor ons een kleine moeite”, aldus Bert-Jan. Maar hoe is die relatie tussen Houweling en Zending over Grenzen tot stand gekomen? Daarvoor moeten we een stukje de geschiedenis in. Houweling Group is een familiebedrijf dat dateert uit 1925 waar Bert-Jan en zijn twee broers als vierde generatie werkzaam zijn. Houweling maakt verpakkingen die producten en hun omgeving beschermen en biedt diensten die fossiele grondstoffen besparen. De vader van Bert-Jan, Cor Houweling, gaat in 1995 naast zijn bedrijf nauw samenwerken met een stichting die hulpgoederen naar Roemenië brengt, genaamd Stichting Sarfath. Aangezien Houweling beschikt over een eigen vervoerbedrijf, kan Cor de twee organisaties makkelijk combineren: hij laat maandelijks hulpgoederen naar Roemenië gaan. Het toeval wil, dat in de Raad van Bestuur waar Cor de voorzitter van is, ook de voormalig financieel directeur van Center Parcs zit. Bij Center Parcs wordt om de vijf jaar de inventaris van de huisjes vernieuwd. In Roemenië is grote behoefte aan allerlei spullen, zoals meubels. Eén en één is twee: de armste huizen in Roemenië worden voorzien van Center Parcs-meubilair. Houweling plaatst trailers bij Center Parcs-parken, die gevuld worden met meubels en bij Houweling gelost worden. Een kerkgenoot van Bert-Jan zet zich ook in voor de stichting en verbreedt het netwerk rondom de stichting, waarbij contact gelegd wordt met Zending over Grenzen, ook actief in onder andere Roemenië. Bert-Jan gaat van jongs af aan al mee naar Roemenië. Hij vertelt: “Ik was erg onder de indruk van de armoede in Roemenië. Je ziet wel dat de situatie in Roemenië door de jaren heen beter is geworden, maar het verschil tussen hier en daar is nog altijd groot.” Door de jaren heen is Stichting Sarfath steeds professioneler en grootschaliger geworden en inmiddels worden ook spullen naar Moldavië en Mongolië gebracht.

Maatschappelijk betrokken
Naast Sarfath en Zending over Grenzen, zoekt Houweling elk jaar aan het begin van het jaar drie projecten uit waar ze aan bij wil dragen. Zo hebben ze dit jaar Kika en Stichting Jarige Job al gesteund. De insteek is om iets te doen, zonder er iets van te verwachten. Maar toch heeft het zeker ook mooie dingen voor Houweling opgeleverd. Zo is Houweling in 1925 begonnen met de productie van calciumcarbonaat, uitgevonden door de eerste generatie Houweling. Calciumcarbonaat wordt gebruikt tegen uv-straling voor gewassen in de kas. In de wederopbouw na de oorlog, steeg de vraag ernaar. Houweling breidde haar productie steeds meer uit en begon ook met de levering van calciumcarbonaat in emmers en de cleaners in jerrycans. Vanwege de groeiende vraag heeft de volgende generatie Houweling het imperium internationaal uitgebreid. De vader van Bert-Jan kocht in eerste instantie in Frankrijk krijt om calciumcarbonaat te maken. Door Stichting Sarfath kwam hij veel in Roemenië en kwam hij op enig moment toevallig in aanraking met een man die zijn hele leven in een staatsfabriek onder Ceaușescu met calciumcarbonaat gewerkt had. Hij vertelde dat er in Roemenië heel veel calciumcarbonaat in de grond zat. Daar zat handel in, dus heeft Houweling vervolgens een fabriek laten bouwen in Roemenië waar krijt gemaakt wordt. Vanaf dat moment leverden de ritten voor Stichting Sarfath ook wat op voor Houweling: de geleegde vrachtwagens konden voor de rit terug naar Nederland gevuld worden met calciumcarbonaat. Kortom: delen is het nieuwe vermenigvuldigen!

Houweling levert gratis transportkooien voor Zending over Grenzen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant