Ben Hoogendoorn.
Ben Hoogendoorn.

Horticoop, durven kiezen voor een gezonde toekomst

Actueel 458 keer gelezen

Bleiswijk - De voorraad, een aantal mensen en de onderdelen irrigatie en elektra van Codema uit Bergschenhoek en Venlo, zijn deels overgenomen door Horticoop Technical Services. Er is een doorstart gemaakt met een deel van het personeel en de voorraad. Hiermee heeft Horticoop Technical Services nu drie vestigingen in: Bleiswijk, Klazienaveen en Venlo. De toevoeging van Venlo aan de al bestaande vestigingen in Bleiswijk en Klazienaveen zorgt niet alleen voor een landelijke dekking, maar ook voor toegang tot de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse markt. Verkoopmanager Ben Hoogendoorn werkt al 13 jaar met plezier bij Horticoop Technical Services en vertelt met passie over de verschillende projecten en diensten van Horticoop Technical Services. Samen wordt er gewerkt aan een gezonde toekomst voor de tuinbouw.

Ben komt zelf uit een tuindersfamilie in Waddinxveen. De familie Hoogendoorn teelde tomaten. Ben kreeg van jongs af aan mee wat er allemaal bij komt kijken in een kas. Hij begon als magazijnhulp in Bleiswijk, waar er zich toen nog een winkel bevond. Ben raakte steeds meer geïnteresseerd in techniek en begon in september 2015 definitief bij Horticoop Technical Services. Na 2014 heeft Ben zich doorontwikkeld van verkoper naar productspecialist en uiteindelijk naar verkoop Manager. In Bleiswijk is Ben verantwoordelijk voor de projecten: water, klimaat en elektra in de regio. Het team van Horticoop Technical Services bestaat sinds kort uit 65 personen variërend van jong tot oud. “Dat maakt de sfeer heel leuk”, zegt Ben. “Het zegt natuurlijk genoeg dat ik op mijn 33e er al 13 jaar zit. Horticoop Technical Services laat haar medewerkers vrij. Voor Ben als persoon werkt dat heel goed en zorgt deze aanpak juist voor succes. Horticoop Technical Services is een dochteronderneming van het in 1904 Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop. Horticoop Technical Services staat voor een gezonde en duurzame tuinbouw. De dochteronderneming is een betrouwbare handelspartner in de groente-, boomkwekerijen-, zacht fruit-, sierteeltsector en leveren alle technische oplossingen en kennis op het gebied van water, elektra, licht en klimaat. Daarnaast doet het bedrijf alle onderhoud en vernieuwingen aan bestaande installaties. Horticoop Technical Services kijkt samen met de teler naar maatoplossingen met als specialiteit het inzetten van techniek voor een duurzamer en efficiënter bedrijf met een hoger rendement. We kijken graag samen met de teler naar maatoplossingen. Onze specialiteit is het inzetten van techniek voor een duurzamer en efficiënter bedrijf met een hoger rendement. Voor Hoogendoorn biedt het werk bij Horticoop Technical Services genoeg uitdagingen. De grootste uitdaging is het behalen van goed resultaat. “Samen met de klant wordt er gekeken naar het vraagstuk, vervolgens wordt er een offerte gemaakt en wordt de opdracht uitgevoerd. Wanneer de klant achteraf tevreden is krijg ik daar enorm veel energie van. Dat vind ik echt een uitdaging. Het team van Horticoop Technical services is ook een team dat geen uitdagingen uit de weg gaat.”

“De grootste uitdaging is het behalen van goed resultaat”

Horticoop
Al bijna 120 jaar werkt Horticoop als coöperatie aan een gezonde toekomst voor de tuinbouw samen met 400 leden die allemaal een professioneel tuinbouwbedrijf exploiteren en met haar bedrijven op het gebied van licht, klimaat, techniek en substraat. De bedrijven van Horticoop, waaronder Lensli, Horticoop Technical Services, Lumiforte, Horticoop Scandinavia en Hort Americas, zijn gevestigd in binnen- en buitenland. Horticoop is sinds eind 2021 actief als investeringscoöperatie. De coöperatie wordt hiermee een platform voor investering, innovatie en ontwikkeling waarvan alle partijen profiteren.

Projecten
Glastuinbouw zal altijd blijven. De vraag is wanneer en in welke mate. Een trend die nu zichtbaar is, is  het samenwerken van kwekers. Het areaal en het aantal tuinders is ingekrompen, veel kwekers zijn samen gegaan waardoor er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan. Hierdoor worden weer nieuwe mogelijkheden voor Horticoop Technical Services gecreëerd. De afgelopen jaren heeft Horticoop Technical Services naam gemaakt door de vele verschillende projecten in de tuinbouw. Het bedrijf heeft voor veel verschillende kwekerijen en telers de technische installatie verzorgd, waardoor de omstandigheden en de kassen optimaal verbeterd zijn. De verschillende projecten zijn: water, elektra, mechanisch en klimaat. Bijvoorbeeld op het gebied van elektra heeft Horticoop Technical Services een aantal technische installaties verzorgd. Een voorbeeld is Bromeliakweker Meewisse, die in 2021 getroffen werd door zware sneeuwval. In combinatie met harde wind en ophoping van de sneeuw op bepaalde plekken op het dek is een groot deel van de kas ingestort. Een groot deel van de kas is opnieuw gebouwd. Horticoop Technical Services verzorgde de bijbehorende technische installaties. Het gaat hierbij om een beregeningsinstallatie, padgietleiding, hogedruk nevelsysteem, ventilatoren, klimaatcomputer Hoogendoorn iSii en de belichting. Een voorbeeld op het gebied van mechanisch is de inzet van de Meto spuitrobot in combinatie met de Metro transportwagen, hoeft de klant tijdens het spuiten niet meer aanwezig te zijn in de kas. Dit betekent dat het spuiten van het gewas volautomatisch plaats kan vinden. Dit heeft Horticoop technical Services voor LG flowers geïnstalleerd. Voor het project water geeft Ben als voorbeeld het maken van een waterbasin voor de wateropslag. Een duidelijk voorbeeld van het project klimaat is het bedrijf Van Geel Chrysanten. Dit bedrijf heeft Horticoop Technical Services gevraagd om de bestaande belichtingsinstallatie uit te breiden met extra DLI LED verlichting.

Diensten
Bij Horticoop Technical Services worden er naast de verschillende projecten en producten ook diensten aangeboden zoals: keuringen, controle en onderhoud. Het serviceteam is 24 uur per dag zeven dagen per week beschikbaar in geval van storingen. “We helpen de klanten om de installaties up to date te houden en op deze manier de bedrijfsrisico’s te minimaliseren.” Horticoop Technical Services voert keuringen uit op het gebied van elektro, silo, SKL, spuitmaskers en meters. SKL staat voor Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek. Dit is een onafhankelijke stichting, die de werkwijze van keuringen vastgelegd heeft in een uniform kwaliteitssysteem. Bij de SKL-keuring worden de gewasbeschermingsmiddelen gekeurd op duurzaamheid. Horticoop Technical Services is sinds 2013 erkend SKL-keuringsstation met gecertificeerde monteurs in dienst om keuringen te verrichten. De keuring kan zowel bij Horticoop in de werkplaats als op de kwekerij uitgevoerd worden. Watersilo’s hoeven volgens de wet niet verplicht gekeurd te worden, maar het is wel aanbevolen. Verschillende verzekeringsmaatschappijen stellen voorwaardes aan watersilo’s van zeven jaar of ouder in de polis. De Elektrokeuring bestaat uit een visuele inspectie van de elektrische installatie in het bedrijf, aangevuld met metingen, beproevingen en mogelijk een aanvullend thermo grafisch onderzoek, waarmee mogelijke brandhaarden vroegtijdig worden opgespoord.

Energie en arbeid
De tuinbouw,- en technieksector verandert voortduren. Telers moeten rekening houden met de veranderende wereld en wetgeving. Energie en arbeid worden steeds schaarser, waardoor de technologische oplossingen steeds meer terrein winnen. Klanten willen de productie per vierkante meter vergroten. Hierbij kan Horticoop Technical Services helpen door het optimaliseren van bepaalde groeiomstandigheden, door bijvoorbeeld over te gaan op LED-verlichting. “Kennis van verschillende producten is een ‘key’ in dit verhaal”, zegt Ben. De afgelopen eeuw heeft Horticoop Technical Services al deze veranderingen voorbij zien komen. Door de stijgende energieprijzen zoeken steeds meer telers naar manieren om te besparen. Alternatieve verlichtingsbronnen zoals bijvoorbeeld LED verlichting levert vaak een hogere productie. LED verlichting is namelijk nauwkeurig te sturen en lokaal in te zetten. Relatief nieuw in het LED-segment zijn de watergekoelde LEDs van leverancier Oreon. Deze watergekoelde armaturen hebben een hogere levensduur en een hogere output dan de normale armaturen. Horticoop Technical Services is ten alle tijden op zoek naar mensen die graag met hun handen werken. Het team van Horticoop Technical services is een hecht team bestaande met uit vijftig man en sinds afgelopen week aangevuld met 15 extra werknemers. Een gedeelte van de medewerkers van het in mei failliet verklaarde Codema irrigatie & elektrotechniek uit Venlo en Bergschenhoek zijn nu werkzaam bij Horticoop Technical Services. Het bedrijf is blij met deze extra aanwinst van mankracht. Er zitten technische specialisten in de groep.

Investering
“Het moederbedrijf Horticoop is een investering coöperatie geworden, die investeert in andere bedrijven zoals bijvoorbeeld onlangs bij Codema. De toevoeging van Venlo aan de al bestaande vestigingen in Bleiswijk en Klazienaveen zorgt niet alleen voor een landelijke dekking, maar ook voor toegang tot de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse markt. Het investeren in bedrijven die willen bijdragen aan een duurzame en gezonde toekomst voor de tuinbouwsector zorgt ervoor dat de kennis, netwerk en de groeimogelijkheden in de tuinbouw worden vergroot. Horticoop Technical Services staat altijd open voor samenwerkingen met andere bedrijven. Dit allemaal om de klant nog beter te kunnen bedienen.

Klappolder 150                 
2665 LP Bleiswijk
Tel: 010-5241600

E-mail: info@hcts.tech
www.hcts.tech 


Bovenstaand artikel is een advertorial.

Uit de krant

Uit de krant