Je krijgt er iets voor terug als je mij sponsort. De kinderen gaan ermee langs de deuren of het armbandje kan worden thuis gestuurd. (Foto: AN)
Je krijgt er iets voor terug als je mij sponsort. De kinderen gaan ermee langs de deuren of het armbandje kan worden thuis gestuurd. (Foto: AN)

Op naar Mont Ventoux: ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’

Actueel 1.294 keer gelezen

Bergschenhoek – Op donderdag 9 juni 2022 is het dan zover: dan vindt de jubileumeditie van Tour du ALS plaats en wordt de 1.910 meter hoge Mont Ventoux – ook wel de ‘kale berg’ genoemd – voor de tiende keer door honderden mensen al fietsend, rennend en wandelend bedwongen in de strijd tegen ALS

Door Astrid Nielsen

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een dodelijke spierziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen en waar nog geen medicijn voor is. Het is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Patiënten kennen een gemiddelde levensverwachting van drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Nederland kent ongeveer 1.500 ALS-patiënten. Door de jaren heen is met Tour du ALS al bijna 8 miljoen opgehaald voor onderzoek naar ALS. De laatste jaren, met name door het MinE onderzoek en het vinden van verschillende genen, is er een stipje op de horizon voor het vinden van de oorzaak en een medicijn. Voor dit levensreddende onderzoek is geld nodig, veel geld.
Marinus van de Belt, werkzaam bij Lemontree, gaat dit jaar lopend de berg op. “Wij hebben een samenwerkingsverband met Stichting ALS en een collega van mij is al een aantal keer als vrijwilliger mee geweest. Hij hield dan een blog bij zodat wij konden lezen wat hij allemaal meemaakte. Daardoor raakte ik ook enthousiast om mee te doen. Je kunt natuurlijk iemand sponsoren, maar je kunt je ook zelf een keer inzetten en daarom heb ik me met een team van Lemontree ingeschreven. Het is 22 kilometer met een stijgingspercentage van 8 à 10 procent. Alleen maar omhoog, dus je hebt geen tijd om een beetje te herstellen. Ik moet er dus voor zorgen dat ik mijn energie verdeel. Natuurlijk is het omhoog lopen lastig te oefenen in Nederland, maar qua afstand is dat wel gelukt. Nadat ik me had ingeschreven heb ik nieuwe wandelschoenen gekocht. Dat viel een beetje samen met de coronaperiode, dus dit was een goede afleiding. Ik loop kleine rondjes, maar ook grote en die laatste kosten veel tijd. Laatst heb ik 23 kilometer gelopen en ik moet zeggen dat het me 100 procent meeviel. Ik had wel vermoeide benen, maar geen blaren of spierpijn. Op woensdag vertrekken we met een busje richting Frankrijk. De volgende dag starten we om 7.30 uur. Het is belangrijk om je eigen ritme aan te houden. Er doen heel veel mensen mee, die slepen je er wel doorheen. Misschien klets ik onderweg een beetje als dat lukt, maar ik neem ook oortjes mee, dus wellicht luister ik naar een podcast. Ik probeer het absoluut niet te onderschatten, maar ik ga het zeker halen. Op karakter kun je ook een heel eind komen. Wandelen doe je niet alleen met je benen, maar is ook iets mentaals. En het is natuurlijk mijn eer te na om op te geven. Het wordt ook een soort mindset, het zal echt een overwinning zijn om het te hebben gehaald. Ik heb er gewoon heel veel zin in!”
Het evenement kent een sterk saamhorigheidsgevoel. Het is een life changing experience en een dag met een lach en een traan. Aan het eind van de middag wordt het bedrag dat de deelnemers hebben opgehaald bekend gemaakt. “De bedoeling is om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen, maar er is een streefbedrag van 1.500,-- euro per persoon. Iedere euro extra is natuurlijk van harte welkom. Je kunt familie en vrienden vragen je te sponsoren, maar je kunt ook iets creatievers verzinnen. Toen ik het er met de kinderen over had kwamen ze op het idee om armbandjes te gaan maken. Van het één kwam het ander en inmiddels hebben we ook een website. De kinderen gaan ermee langs de deuren of het armbandje kan worden thuis gestuurd. De gehele opbrengst gaat naar Stichting ALS en ook de materialen worden gesponsord, echt super! Inmiddels staat mijn teller al op ruim 2.200 euro met nog een paar weken te gaan.” Wie een armbandje wil kopen en daarmee Marinus wil sponsoren en het onderzoek naar ALS wil steunen kan terecht op: www.lemontree.nl/armbandje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant