Daan de Haas van het Recreatieschap Rottemeren neemt de culturele missie in ontvangst. (Foto: Bas Czerwinski)
Daan de Haas van het Recreatieschap Rottemeren neemt de culturele missie in ontvangst. (Foto: Bas Czerwinski)

De Rotte eerste culturele rivier in Europa

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland - De Rotte heeft een internationale primeur: de rivier moet in 2025 de eerste Europese culturele rivier worden. 

Bij de opening van de tentoonstelling ‘Het wordt reusachtig goed’ in het Chabot Museum Rotterdam ondertekenden kunstenaarsgroep Observatorium, Stichting Plezierrivier de Rotte en het Chabot Museum een gezamenlijk missiestatement: De culturele missie die moet leiden tot de Rotte European Cultural River in 2025. De missie is aangeboden aan Daan de Haas, wethouder Zuidplas, en dagelijks en algemeen lid van het bestuur van het recreatieschap Rottemeren. Het is een belofte naar een diepgaander samenwerking in de verdere ontwikkeling van het ‘Land van Chabot’ en in ruimere zin wat tegenwoordig het landschapspark de Rotte wordt genoemd. Met cultuur als verbindende waarde.

Cultuur verbindt, vertelt en verklaart waarom mensen trots zijn op de Rotte, waarom zij van dit riviertje met haar afwisselend landschap houden, waarom het belangrijk is te blijven investeren in de biodiversiteit en kwaliteit van het Landschapspark de Rotte en waarom het de moeite waard is om plekken als het Terbregseveld te koesteren. De enige plek in de stad waar je nog vrij zicht hebt op de horizon is namelijk het Terbregseveld, waar nu de Rottemerentunnel wordt gegraven. Een unieke plek, waar ooit de kunstenaar Henk Chabot (1894-1949) woonde en werkte en die we daarom het Land van Chabot noemen. Als ode aan deze kunstenaar, maken het Chabot Museum en kunstenaarsgroep Observatorium zich al enige tijd sterk voor het behoud van dit gebied als beschermd vergezicht én voor het vertellen van de verhalen van de Rotte. Verhalen over historische figuren, bewoners, bijzondere locaties en boeiende vergezichten. Verhalen over wat er was, over wat er is en over wat er kan gaan komen.

Schilderen met aarde en lucht
De eerste stappen zijn gezet. Vanaf 14 mei is er in het uitzichtpunt bij de tunnelmond aan de Bergse Linker Rottekade een kleine tentoonstelling ingericht met de prachtige titel ‘Schilderen met aarde en lucht’. Het is een eerste denkbeeld en resultaat van een samenwerking tussen landschapsontwerper Lotte Oppenhuis en Observatorium. Zij maakten hiervan ook een uniek en eenmalig kunstenaarsboek dat geschonken is aan het Chabot Museum en daar nu ook te zien is, te midden van de tentoonstelling met hoogtepunten uit het brede oeuvre van Henk Chabot. Wie graag zelf wil schilderen met aarde en lucht, samen met Lotte Oppenhuis, komt op 18 juni naar de Museumnacht in het Chabot Museum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 29 minuten geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 18 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 19 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 20 uur geleden

Uit de krant