De Noord-Hollandse krombekeend is een oud eendenras. (Foto: David Dilling)
De Noord-Hollandse krombekeend is een oud eendenras. (Foto: David Dilling)
NATUUR ONDER DE LOEP

Vreemde eend in de sloot

Actueel 1.099 keer gelezen

Lansingerland - Half februari zwemt er een wit eendje met een merkwaardige, naar beneden gebogen snavel in de sloot bij mij in de buurt. Die kromme snavel doet vermoeden dat er iets verkeerd is gegaan in de ontwikkeling, maar dat hoort zo bij dit gekweekte eendenras.

Ik herken het vreemde eendje en vermoed waar ze vandaan komt. In de buurt woont namelijk iemand die meerdere van deze eendjes in de tuin heeft lopen. Er staat een hoog hek om de tuin, maar wellicht is er toch eentje ontsnapt. Als ik langs ga bij de vermoedelijke eigenaar blijkt dat er inderdaad enkele dagen eerder een van zijn eenden is ontsnapt. De voortvluchtige is een vrouwtje. Vangpogingen zijn mislukt. Toen ik nog bij de Wildopvang Delft werkte heb ik wel eens pogingen gedaan om gehandicapte eenden te vangen, maar als ze nog kunnen vliegen en zwemmen dan krijg ik ze niet te pakken. Ik besluit het eendje in de gaten te houden, om te zien of ze zich kan redden in het wild. Ruim een week later krijg ik bericht van dorspgenoot David Dilling. Hij heeft een filmpje gemaakt van het ontsnapte eendje. Op internet heeft hij gevonden dat het een Noord-Hollandse krombekeend is: één van de oudste bekende gedomesticeerde eendenrassen. Op een prent uit 1676 staat er al eentje afgebeeld. Charles Darwin heeft krombekeenden bestudeerd om inzicht te krijgen in de overerving van eigenschappen. Tegenwoordig zijn er nog maar 80 krombekeenden in leven. Het is een zeldzaam en zachtaardig eendenras.

Een aantal weken observeer ik de ontsnapte krombekeend. Ze ziet er tevreden uit en kan zich goed redden. Al spoedig is ze in het gezelschap van een mannetje wilde eend. Ze respecteren de coronamaatregelen en houden meestal anderhalve meter afstand. Het is geen hecht koppel, maar ze blijven bij elkaar. Eenmaal zie ik het eendje op de kant. Ik twijfel over een vangpoging, maar doe het niet. Eind maart ligt ze opeens dood langs de slootkant op een nest. Naast haar ligt een leeg gegeten ei. Ze is niet gewond. Als ik het dode eendje bij de eigenaar breng vertelt hij dat er kort daarvoor ook één van zijn eendjes is gestorven, vermoedelijk door legnood. Als het leggen van een ei niet lukt, bijvoorbeeld omdat er geen goede schil om zit of als het ei te groot is, dan sterft het vrouwtje. Legnood kan komen door kalkgebrek, maar er zijn meerdere oorzaken. De eigenaar van de krombekeenden laat me weten dat zijn eenden, naast goede verzorging en aandacht, speciale watervogelvoeding krijgen, aangevuld met kippengrit. Hij verzekert me dat er van kalkgebrek geen sprake kan zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant