Afbeelding
COLUMN

Vrouwen en baarden

Actueel 173 keer gelezen

Onweerstaanbaar, sexy en woest aantrekkelijk. Dat vindt de meerderheid van de vrouwen van mannen met baarden. Als je de onderzoeken op internet, in tijdschriften en kranten moet geloven althans. Door de jaren heen zie je deze trend steeds terugkomen. Na het hippie-tijdperk, waarin mannen lang haar droegen én baarden, brak er een periode aan waarin glad geschoren en kortharige types hoogtij vierden. 

Nu zie ik overal om mij heen weer - al dan niet grijze - baarden opdoemen, ook bij mannen waarvan ik het nooit zou verwachten. Waarom eigenlijk niet? Dat kan ik niet uitleggen. Wat is het wat die mannen bezielt? Voelen zij zich mannelijker met een baard? Denken zij met een baard zelfverzekerder over te komen? Of betreft het brave huisvaders die de sleur willen doorbreken? Er is zelfs sprake van baardtransplantaties. Is het een hip modeverschijnsel, of gewoon gemakzucht met als doel om een kwartier langer tussen de lakens te kunnen blijven liggen? 

Ik kan er in elk geval niet aan wennen. Ik krijg er de kriebels van. Sterker nog: ik heb er he-le-maal niets mee. Ik schrok me rot toen ik Frans Timmermans als Kabouter Plop op tv achter zijn spreekgestoelte zag staan bij de Europese Commissie. Zanger Nick Schilder herkende ik niet eens met zijn grote zwarte baard. Het maakt ze oud en in mijn ogen onaantrekkelijk. Helemaal het tegenovergestelde trouwens, van wat mijn seksegenoten erover zeggen.

Nu we het toch over beharing hebben, haaks hierop staat natuurlijk dat vrouwen zelf hun overtollige haargroei zoveel mogelijk weghalen door te scheren, te harsen of zich te laten laseren. Dan heeft haar in hun ogen zeker opeens totaal niets met ‘sexy’ en ‘verleidelijk’ te maken? 

Vreemd, want in het verre verleden getuigde het van moed en kracht als iemand behaard het strijdtoneel betrad. Het was in die tijd een teken van volwassenheid en representatief voor agressie en dominantie. Met andere woorden: als vrouwen anno 2022 dwepen met bebaarde mannen, geven zij dan niet tegelijkertijd een vrijbrief af voor een stapje terug met het oog op gelijke kansen? 

Uit de krant