Afbeelding
INGEZONDEN

Bericht uit de Oranjebuurt

Actueel 465 keer gelezen

Er is inmiddels al het een en ander over gezegd en geschreven: er worden plannen gemaakt om een deel van het plantsoen aan De Wildert op te offeren voor een gezondheidscentrum met de bijbehorende vele parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er ouderenwoningen op de plaats van het schooltje aan De Wildert gepland.

Dat laatste vinden wij een goed idee, want we willen graag de ouderen onder ons een mooie plek geven om te wonen in deze fijne buurt, dichtbij het dorpscentrum. Wat wij echter betreuren is dat aan de ontwikkelaars een soort carte blanche is gegeven voor het gebied er omheen, dus inclusief het plantsoen en de huisjes. Deze bijzondere huisjes, in de jaren 50 gebouwd door Bouwvereniging St. Jozef, geven aan het plantsoen een intiem en tegelijk ruimtelijk karakter. Ze zijn, samen met de mooie geveltjes aan de overkant, een prachtig stukje Berkelse historie. Zo was ons dorp in de jaren 50, en zo mooi is het nog steeds! De gemeente Lansingerland zegt in haar woonvisie 2021-2025 dat er ‘prioriteit wordt gegeven aan het behoud van historische en culturele waarden.’ Voor ons betekent dit: Lansingerland streeft, net als wij, naar behoud van het plantsoen en de huisjes er omheen. De opdracht aan de projectontwikkelaar zou dus simpelweg moeten zijn: ‘Kijk hoe het terrein van het schooltje aan De Wildert kan worden gebruikt voor de bouw van appartementen voor ouderen’. Geen gezondheidscentrum dus, maar alleen wonen in deze wijk. Daarnaast dient er onafhankelijk bouwtechnisch onderzoek te komen naar de haalbaarheid van renovatie van de woningen aan het plantsoen. Als renovatie op basis van dat rapport niet haalbaar wordt geacht, kan er nieuwbouw worden ontwikkeld, maar dan wel met dezelfde bouwhoogte, stijl en uitstraling. 

Fantastisch toch, authentieke huisjes, een prachtig en ruim plantsoen, en comfortabele ouderenappartementen? Onze Oranjebuurt: een wijk om trots op te zijn! 

Paul Eijgenraam,
Berkel en Rodenrijs

Uit de krant

Uit de krant