COV Sursum Corda in Prinsekerk
COV Sursum Corda in Prinsekerk COV Sursum Corda

Concert Die Schöpfung J. Haydn met oude instrumenten

zaterdag 7 oktober 2023 20:00 tot 22:00

COV Sursum Corda voert Die Schöpfung van J.Haydn uit met begeleiding van Accademia Amsterdam. Het orkest speelt op oude instrumenten. Ook wordt er gebruik gemaakt van de fortepiano. Dit is een voorloper van onze huidige piano. Deze kan, in tegenstelling tot het klavecimbel tonen harder op zachter laten klinken. 

De solisten zijn: Martha Bosch - sopraan, Leon van Liere - tenor en Berend Eijkhout - bas.

Dirigent Stephen Kavelaar.

Door het gebruik van de oude instrumenten zal het geheel klinken zoals in de tijd van Haydn. 

Een concert wat u niet mag missen!

T

oegangskaarten à € 29,50 via www.cov-sursumcorda.nl

Bij de prijs inbegrepen: programmaboekje en drankje na afloop. Het concert heeft geen pauze. 

Achtergrondinformatie Die Schöpfung

Het werk ontstond tussen oktober 1796 en april 1798 en wordt beschouwd als een van Haydns meesterwerken. Dit oratorium beschrijft en illustreert muzikaal het scheppingsverhaal volgens het Bijbelboek Genesis. Het is tevens gebaseerd op het boek Psalmen en John Miltons Paradise Lost. Op Miltons werk was een libretto gebaseerd dat nooit door Handel was gebruikt en dat in Haydns handen kwam. Baron Gottfried van Swieten verzorgde de vertaling van het Engels naar het Duits, die als Die Schöpfung voor het eerst uitgevoerd werd in het Burgtheater in Wenen.

Die Schöpfung is geschreven voor drie zangsolisten, vierstemmig koor en een groot laat-klassiek orkest.

De drie zangsolisten vertegenwoordigen de drie aartsengelen die over de eerste zes scheppingsdagen vertellen en deze becommentariëren: Gabriël (sopraan), Uriël (tenor) en Rafaël (bas).

In Deel III wordt doorgaans de rol van Adam door dezelfde solist gezongen als de rol van Rafaël en wordt de rol van Eva door dezelfde solist als Gabriël.

De koorzangers zingen een serie monumentale koorwerken, telkens als viering van de voltooiing van een scheppingsdag.

Het orkest speelt dikwijls langere perioden solistisch, vooral in plekken waar de sfeer wordt geschilderd, zoals het verschijnen van de zon, de schepping van diverse diersoorten, en bovenal in de Ouverture waar de Chaos die de Schepping voorafgaat wordt afgebeeld.