De Groenzoom blijft wat de Lansingerlanders betreft de grens met Pijnacker-Nootdorp. (foto: Nel Giorgi)
De Groenzoom blijft wat de Lansingerlanders betreft de grens met Pijnacker-Nootdorp. (foto: Nel Giorgi)

Lansingerlanders zien fusie met Pijnacker-Nootdorp niet zitten

Algemeen

Lansingerland - Er wordt al jaren gesproken over een mogelijke fusie tussen buurgemeente Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. De redactie van de lokale krant Hart van Lansingerland deed onlangs onder inwoners van Lansingerland uitgebreid onderzoek naar het draagvlak voor een dergelijke fusie. Zo’n 250 deelnemers van het lokale Burgerpanel TIP Lansingerland vulden de enquête van onderzoeksbureau Top Onderzoek in.

De respondenten hebben volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun mening toe te lichten. Het heeft uiteindelijk geresulteerd in een 25 pagina’s tellend rapport dat vanaf vandaag (zie onder, red.) is te downloaden. In dit artikel nemen wij alvast de belangrijkste conclusies door. Aan de hand van de vraag: Wat zijn, volgens u, de grootst mogelijke voordelen van een fusie van gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland? komt de volgende top drie naar voren: 1. Er zijn geen voordelen (44 procent) 2. Kostenbesparing en efficiëntievoordelen (29 procent) 3. Meer bestuurskracht; een grotere gemeente kan taken en problemen beter aanpakken (24 procent). Het Burgerpanel van TIP Lansingerland ziet veel nadelen kleven aan een fusie met Pijnacker-Nootdorp. De grootste angst is dat de gemeente verder van de burger af komt te staan. Zo’n 77 procent van de respondenten heeft deze vrees. Het verliezen van de eigen identiteit is ook een reden om niet te fuseren: 66 procent vermoedt dat de oude dorpscultuur verloren gaat. “Doe het niet. Mega gemeenten en herindelingen hebben in het verleden al bewezen meestal een verlies van kwaliteit te generen en tevens een verlies van de menselijke maat”, vult één van de Burgerpanelleden aan. “Grote organisaties en instanties zijn log en ineffectief”, schrijft een ander panellid.

Zeer negatief
Op de hamvraag: Hoe staat u tegenover een mogelijke fusie met de gemeente Pijnacker-Nootdorp? antwoordt in totaal 17 procent van de respondenten: (zeer) positief. In totaal antwoordt 61 procent van de respondenten: (zeer) negatief. “De fusie van de drie dorpen gaf destijds al veel gedoe, omdat ze er financieel niet hetzelfde voorstonden en de een meer grond had dan de ander. Dit wordt helemaal gedonder, want de dorpen worden dan helemaal niet meer gehoord”, benadrukt een panellid. Opmerkelijk genoeg komt uit exact hetzelfde onderzoek in Pijnacker-Nootdorp dezelfde uitslag uit de bus: ook daar is precies 61 procent (zeer) negatief. Het Burgerpanel kreeg ook de volgende stelling voorgeschoteld: Een fusie van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp is noodzakelijk om hun positie in de regio te versterken. Zo’n 19 procent van de respondenten is het (zeer) eens met deze stelling. In totaal antwoordt 63 procent van de respondenten: (zeer) mee oneens. Ondanks de negatieve tendens over een fusie, lijkt het slechts een kwestie van tijd. Veel politici hebben zich de afgelopen jaren laten ontvallen dat ‘het een keer gaat gebeuren’. Daarom legde TIP Lansingerland de volgende stelling voor: Kiezen voor een zelfstandig Lansingerland is alleen maar het tijdelijk uitstellen van een fusie met Pijnacker-Nootdorp. In totaal antwoordde 21 procent van de respondenten: (zeer) mee eens. In totaal antwoordt 60 procent van de respondenten: (zeer) mee oneens.

De naam Oostland
Op de vraag hoe staat u tegenover de naam Oostland, antwoordt in totaal 19 procent van de respondenten: (zeer) positief. In totaal antwoordt 50 procent van de respondenten: (zeer) negatief. “Oostland is net als Lansingerland een prima naam om de gehele gemeente te duiden. Naast Oostland kunnen de dorpen afzonderlijk hun eigen naam houden. Prima keuze”, reageert een panellid. Een ander is minder enthousiast: “Klinkt simpel en goedkoop”.  Aanmelden voor het Burgerpanel kan op tiplansingerland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 27 minuten geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 3 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 4 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 6 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant